Учебна 2014 - 2015 година

Webnode

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

 ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ ВЪВ ВОДНИ БАСЕЙНИ

През топлите летни дни къпането и плуването в реки, езера, язовири и в морето е едно от най –приятните забавления. Не забравяй, че трябва да става само на места, където има охрана!

Основните причини за водни инциденти са:
- Непознаването на опасностите при къпане и плуване;
- Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;
- Незнанието да се помогне на човек, който се дави.

 

Малките деца не умеят да преценяват своите възможности и съответните рискове, затова са особено рискова група и трябва винаги да са под наблюдение. Никога не оставяйте по-големи деца да контролират по-малките. Въпреки, че спасителите носят отговорност за плувците в басейна, родителите трябва да наблюдават децата си и да не ги оставят без надзор.

Необходимо е децата да познават опасностите при къпане през лятото и да се стараят да ги избягват. Ето някои от тях:

Къпане в басейн                                                                                                                                                При влизане в басейн разберете кой край е по-дълбок;
- Трябва да се знае каква е дълбочината в краищата на басейна;
- Трябва да се знае каква е денивелацията на басейна;
- Гмуркането и докосването на капаците на отводнителните решетки (шахти, канали) на дъното на басейна е изключително опасно, защото пръстите или целия крайник могат да бъдат засмукани или да се заклещят;
- Ако не умеете да плувате добре, не използвайте преливника и коридорните въжета за да стигнете до по-дълбоката част на басейна.

Плуване на неподходящи места

Това са трамплините и изходите на пързалките. Тези места са изключително опасни както за децата така и за възрастните, тъй като нараняванията могат да бъдат сериозни.

 

Плуване и къпане след обилно хранене

В тази ситуация, стомахът на плувеца е раздут и коремните органи се снабдяват обилно с кръв за сметка на главата и крайниците. По-слабото кръвоснабдяване на главния мозък, интензивното движение, охлаждането и хидростатичното налягане върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и аспириране на храна в дихателните пътища, и дори загуба на съзнание. Плуването с дъвки, бонбони и каквито и да е други храни и предмети в устната кухина е абсолютно забранено, тъй като води до задушаване и смърт.

 

Използването на алкохол и наркотични средства

Изключително опасна ситуация, която винаги води до трагични инциденти, тъй като хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си възможности и сили. Съдоразширителното действие на алкохола допринася за бързото преохлаждане на организма.
При употреба на алкохол трябва да се изчака 6 до 8 часа преди да се влезе в басейна.

Мускулни крампи (схващания)

Получава се след рязко усилие или преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане. Мускулът е свит, твърд и болезнен. Най-често засегнатите мускули са тези на стъпалата, подбедриците, бедрата, по-рядко на ръцете, корема и врата. Силната болка и обездвижването на крайника предизвикват паника и водят до давене. За да се предотвратят мускулните крампи е необходимо добро разгряване на всички мускулни групи, да не се допуска преумора и преохлаждане. Смяна на плувния стил е добър начин за предотвратяване на схващания. Ако се получи крампа, плувецът трябва да запази самообладание. При поема на въздух тялото има положителна плаваемост и се задържа над водата без плувни движения. С помощта на едната или двете ръце крайникът се сгъва или разгъва няколко пъти с цел разтягане на мускула докато се отпусне, след това се масажира. За да се стигне до ръба на басейна може да се използва различен плувен стил или някое от упражненията при тренировки (плуване само с ръце, с една ръка и т. н.).

Опасни и буйни игри

Бутането и хвърлянето на хора във водата, както и боричкането с потапяне и сходни игри понякога могат да имат трагичен завършек.

Потапянето на партньора под водата е изключително опасно, особено когато той не е подготвен за това, тъй като навлизането на вода устата на човек е последвано от инстинктивно затваряне на дихателните пътища и понякога дишането не може да се възстанови независимо, че опасността е преминала.

Борбата и блъскането във водата могат да доведат до подхлъзване, падане и сериозни наранявания.

Студена вода

Рязката промяна на температурата на тялото може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. Понякога се стига до загуба на съзнанието и дори до настъпване на внезапна смърт. Подобни са случаите при излизане от гореща сауна последвано от потапяне в басейн независимо, че водата в басейна не е много студена. За да се избегнат посочените опасности, влизането във водата трябва да става постепенно макар, че при редовно влизане със скок във водата тялото привиква към него и опасността изчезва. Оптималната температура на водата за плуване е 25° - 27°.

 

Плуване и скокове в непознати води

Основна опасност представляват подводните скали и различни остри предмети при открити водни площи, както и непознаване на дълбочината на басейна. При тези случаи опасността е особено голяма, тъй като настъпилите травми в следствие на скока могат да се окажат смъртоносни. При съмнения за дълбочината или за наличието на подводни обекти, подобни скокове са забранени. Изпълнителите на акробатични скокове във водата могат да се наранят в стените или дъното на басейна, както и да се сблъскат с друг плувец и така да застрашат живота и на двамата. Всички скокове във басейн крият огромни рискове затова трябва да се изпълняват с изключително внимание.

Винаги проверявайте дъното преди да направите скок! Винаги се съобразявайте се с другите плувци в басейна! Скоковете във басейни трябва да се извършват задължително под наблюдението на спасител или треньор и само на обозначените за тази цел места, с повишено внимание.

Дълго плуване под вода

В желанието си да останат по дълго време под вода, някои неопитни плувци правят няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Противно на общоприетото мнение, тази хипервентилация не увеличава нивото на кислород в кръвта, но намалява значително нивото на въглероден двуокис, който е в основата на порива за дишане. При липса на този естествен порив, нивото на кислород в кръвта се изчерпва и може да доведе до загуба на съзнание. Подобни упражнения включващи дълго плуване под вода трябва да се правят единствено под прякото наблюдение на треньор или спасител.

Дънни ями и прагове

Срещат се в открити водни площи. Опасността тук произтича от елемента на изненада последван от силна уплаха и изпадане в паника дори когато ямата не е твърде дълбока. Ако плувецът успее да се овладее, опасността намалява значително и той може дори и сам да излезе от подобна ситуация.

Съобразявайте се със сигнализацията за наличието на дънни ями чрез табели и плаващи знаци. Плувайте по двойки и взаимно се наблюдавайте.

Умора и изтощение

Появява се в резултат от надценяване на собствените плувни умения. При дълго плуване в открити води, винаги плувайте по двойки, като всеки следи своя партньор.

Водни пързалки и машини за изкуствени вълни

Изходите на водните пързалки са особено опасни, тъй като спускащият се може сериозно да нарани човек, който се намира в зоната за влизане във водата. След спускане е необходимо да се излезе от тази зона възможно най бързо.
Рискът при машините за изкуствени вълни е премерен, но той все пак съществува. Не бива да се плува близо до дюзите. Вълните могат да дезориентират слабите плувци. Малките деца могат да бъдат прекатурени. Скачането във вълните е абсолютно забранено. Трябва да се има в предвид, че вълните намаляват видимостта.

Надуваеми предмети

Инцидентите с надуваеми предмети настъпват от това, че вълнение, вятър, преминаваща лодка или действие на друг плувец предизвикват обръщане, придружено с паника и понякога топлинен шок.

Плавателни съдове                                                                                                                   Претоварване на плавателните съдове е забранено. Плуване в близост до плавателни съдове, е изключително опасно. При закотвени плавателни съдове, водното течение (особено при плавателните реки) може да увлече тялото на плувеца под дъното на съда. Ако кораба или лодката са в движение, възниква притегляне на тялото на плувеца от обтичащата струя към борда на съда и към въртящия се винт.

Тинесто дъно, водорасли

Характерни са за язовирите. При попадане на тинесто дъно трябва да се плува и да се избягва стъпването. При водорасли се излиза с леки плувни движения по гръб.

Водовъртеж

Образува се при кръгообразно и фуниеобразно движение на водата, причинени от вятър, течения или при изпускане на водата (в язовирите). Завлича къпещите се в дълбочина. Преодолява се като се следва естествения път на водата - към дъното - до върха на фунията и след това встрани и към повърхността.

ВАЖНО! Къпете се и плувавайте само в охраняеми водни басейни.

При спасяване решителни са първите минути след инцидента, когато давещият се е още на повърхността.

Личната безопасност на спасяващия е особено важна. Вземетe мерки за нейното осигуряване.

Трябва да се избягва пряк контакт с давещия се, освен в случаите на подаване на ръка или крак от брега.

Избягвайте къпането веднага след хранене и плуването в непознати води.

Не надценявайте вашите плувни възможности и избягвайте къпането във водни басейни с ниски температури на водата.

 

ИНСТРУКТАЖ

ЗА ОСИГУРЯВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

 

1. При игри на открити спортни площадки и съоръжения внимавайте дали те са безопасни за  живота и здравето Ви.

2. Избягвайте игрите на места, където уредите са стари и необезопасени.

3. Не играйте в близост до стари, рушащи се сгради.

4. Когато играете навън /пеш или на велосипеди/, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

5.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост, и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.

6. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

7.  Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична, настойчива забележка.

8. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

9. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходците пътеки/. Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.

 

Завърши учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Под формата на телевизионно предаване премина тържеството на осмокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” подготвено с помощта на техните класни ръководители Дияна Дунчева-Вълчева и Емил Димитров. Чрез рубриките:Актуални новини, Минути за поезия, История BG, Предай нататък, Черешката на тортата и Музикална кутия, учениците си припомниха за първите стъпки в училище и за своите първи учители, пошегуваха се със   съучениците си  и в стихове направиха кратка характеристика на  преподавателите по отделните предмети. С оригинално изпълнение и танци зарадваха всички в залата учителят  по музика Стойна Кичукова и ученците от 6-а и 6-б клас.

В края на тържеството директорът  г-жа Сотирова награди изявени в различни области ученици и награди отличниците от училището, а след емоционалното изпълнение на песента “Един неразделен клас”, випуск 2007-2015 г прекрачи за последен път прага на родното училище.

На добър час скъпи ученици!

Весела ваканция на всички!

Ученици и учители  от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  за поредна година се включиха в инициативата  “Да изчистим България заедно”. Те почистиха  парк “Роден кът” и гората засадена по проект Коменски- “Синьо небе, зелени листа”. 

Мажоретната група от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участва във фестивала в гр.Левски

Н а 31 май в гр. Левски се проведе мажоретен  фестивал с участието на състави от Враца, Летница, Павликени, Ловеч, Търговище и Левски.Фестивалът бе открит от кмета на Левски, след което се проведе дефиле по улиците на града. Търговищките момичета  са мажоретна група от  Четвърто основно училище “Иван Вазов” и  изпълниха танц  с помпони   под ръководството на треньора от ОДК Лидия Русева.  Всички участници получиха грамоти и статуетки за спомен от гостоприемните домакини.

 

Завършване на четвъртокласниците

Гордеем се с Вас, деца! На добър час!

 

 

Седянка за края на учебната година, подготвена в ПИГ от учениците от 2-а клас под ръководството на г-жа Петя Михайлова.

 

 

Тренинг-игра проведоха учителите  от МО-прогимназиален етап

Съгласно плана за работа на МО-учители прогимназиален етап ,  в Четвърто основно училище “Иван Вазов”  беше проведено обучение и тренинг на тема “Мястото на неформалното във формалното обучение и ролята и качествата на неформалния лидер”. Членовете на методическото обединение разделени на два  екипа, участваха в играта “Деветте диаманта”, чиято цел е да се открият положителните и отрицателните качества на лидера в учителския и ученическия колектив. 

Медали и грамоти за учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Приключи третият кръг на Националното състезание по история на България организирано от Педагогическа асоциация „Образование без граници”.  Днес  директорът на   Четвърто основно училище “Иван Вазов” г-жа Сотирова, връчи медалите и грамотите на победителите, като им пожела успех във финалния кръг.  

Представител на Четвърто основно училище “Иван Вазов”- с проява през панаирната седмица

За десета поредна година Регионална библиотека “П.Стъпов” отбелязва националната библиотечна седмица с различни мероприятия. В  проявите на  238-то издание на Търговищкия панаир участие взе  Иванка Серафимова-възпитател в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Тя  представи живописната техника енкаустика. Интересът на присъстващите беше голям, като по-смелите опитаха да я приложат в свои картини. 

Пореден успех за колоездачите на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 10 май 2015 год. край гр. Исперих   се проведе   състезание  по планинско колоездене в дисциплината крос кънтри- Национална купа "100-те могили” . Трасето бе в една много интересна от историческа, етнографска и природна гледна точка местност в района на хижа "Ахинора", Демир баба теке и Тракийските гробници в Свещари. Участваха състезатели от различни клубове в страната и   ученици от "АЛТЕРНАТИВЕН  ЕКОАДРЕНАЛИН" от  IV ОУ "Иван Вазов" Търговище, водени от своя преподавател Емил Димитров. Представители на училището в състезанието бяха: Ростислав Вълев-7а клас, Мустафа Ридванов-7б клас, Невена Венциславова-7а клас, Георги Божанов-8б клас, Алим Младенов-8а клас, Ибрям Ибрямов-8а клас, Ервин Ембиев-8-а клас и Мустафа Енгин-8б клас. При  момичета 10-14  годишни  Невена Венциславова  зае първо място,  при юноши младша възраст Георги Божанов е трети, а при ветераните Емил Димитров  се нареди  втори. Победителите получиха медали и предметни награди.

 

Весел празник в ПИГ-1-а клас

В края на учебната година първокласниците от ПИГ-1-а клас с възпитател Росица Спасова  имаха весел празник   в класната стая , преминал под  мотото “Хайде да играем”. Гости им бяха техните родители и по-големите ученици от 5-а клас.

По забавен и интересен начин с песни,  танци и  решаване на занимателни задачи, децата показаха на своите родители , че са станали добри приятели с книгата, песента, танца, киното, театъра, показаха какво са научили  през тази първа година в училище. 

Награди от конкурс Еко-фантазии

 

Две награди спечелиха учениците на Четвърто основно училище “Иван Вазов” от конкурса Еко-фантазии, организиран от Младежки дом Търговище. Грамоти за оригинална ЕКО идея получиха: проекта на момчета от 8 клас с преподавател Емил Димитров и проектите на екип от 1 и 5 клас под ръководството на Диана Атанасова.

Закриване Седмицата на Земята

С почистване на училищния двор, засаждане на цветя и рисунка на асфалт, в петък  бе закрита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. За оригиналните и интересни идеи, училището получи подарък-цвете от Община Търговище.

Наградени бяха и участниците в конкурса Екофантазии,организиран от Младежки дом. Грамота за оригинална ЕКО идея получи екип от момчета от Четвърто основно училище с преподавател Емил Димитров.

Световен ден на книгата

На 23 април бе отбелязан световният ден на книгата и авторското право. Това е празник на всички автори на книги, читатели, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по Книгоиздаване.

 През 1996 г. за първи път се чества Световния ден на книгата и авторското право, по решение на ЮНЕСКО.

  В Търговище този ден бе отбелязан с карнавал под  мотото  "Любимите герои оживяват в библиотеката", а организатор на проявaта бе регионална библиотека "Петър Стъпов". В парада се включиха и третокласниците от Четвърто основно училище «Иван Вазов», които представиха моменти от приказките “Хитър Петър”, “Червената шапчица”, “Спящата красавица” и “Пепеляшка”.

Открита бе Седмицата  на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 21 април с презентациите “Водата извор на живот” и Светът на цветовете” бе открита седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Във фоайето на училището е подредена изложба от природни и отпадъчни материали “Втори живот на отпадъците”  и изложба от рисунки на тема“ Земята-наша грижа и бъдеще” от ученици начален етап и  “Светлина в мрака” от ученици прогимназиален етап. Проведена бе и акция за за събиране на хартия, в която се включиха всички класове.          С получените  средства ще бъдат закупени цветя, които ще бъдат засадени в двора на училището.

Нов успех за малките математици от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 22 март в цяла България се проведе най-масовото международно състезание по математика - Европейско Кенгуру. От 11 участвали четвъртокласници, Ралица Валентинова(70 т.) и Беркай Ахмедов(65 т.) се представиха много добре и достойно защитиха честта на училището и на своя класен ръководител Ш. Ахмедова.                                         Поздравления, деца!

 

Малката първокласничка Мелиса Себахтинова от 1-а клас участва в конкурса “Четвърто основно търси талант” със своите рисунки. Тя получи награда от ръководството на училището и пожелания за много бъдещи успехи .

Великденски обичаи и традиции извън училище с учениците от IV б клас


За пореден път четвъртокласниците с класен ръководител Шермин Ахмедова гостуваха   във Великденската работилница на Регионалния исторически музей в Търговище. След изчерпателна, но достъпна за децата беседа от г-жа Ралица Димова за празника Великден, г-жа Маргарита Петрова на практика показа как се „изписват” яйцата.
Специфичното при тази техника е, че с „ писалка" и восък се нанасят върху яйцата различни мотиви . Следва боядисването, по традиция с червена боя, но могат да се използват и други цветове. Когато яйцата изсъхнаха  и се отстрани восъкът, те грейнаха в изрисуваните орнаменти.
Учениците положиха голямо старание и се справиха чудесно. И естествено си взеха готовите яйчица за спомен.
Госпожа Ахмедова изказа своята най- искрена благодарност на Р. Димова и М. Петрова за гостоприемството, за тяхната всеотдайност и умение да общуват с децата!

 

 
 
 
 
 

Четвърто основно училище “Иван Вазов” избра своите таланти

В   деня на хумора и шегата-1 април, в училището се  проведе финалът на конкурса “Четвърто основно търси талант”.

Журито  бе сериозно затруднено от атрактивните и интересни  изпълнения на участниците. Победители в отделните категории станаха:

Категория “Танцова формация”:

          1м. Танцът “Виждам те, гледам те”- изпълнен от  учениците от  1-б клас

          2м.”Един звезден миг”- изп. от Йоана Трифонова и Павлин Недялков-4-а клас

          3м.”Макарена”-изпълнен от група от 2-б клас

Категория “Актьорско майсторство”:

          1м.Скеч “Баба Недка и баба Чатка”-Ралица Валентинова и Сенем Гюнаева- 4-б клас

          2м.Драматизация  “Когато дядо ходил на училище”-2-а клас

          3м.Драматизация “Хитър Петър”-1-а клас

Категория “Солов изпълнител”:

          1м.Йордан Йорданов - “Добруджански ръченик”- 8- а клас

          2м.Рени Стоименова- художествена гимнастика- 3-б клас

          3м.Зийнеп Исметова-художествена гимнастика-4-б клас

Специалната награда на журито получи Нихал Ниязиева-6-а клас със стихотворението “Безсмъртие “ от Йоана Стефанова

Победителите получиха медали и статуетки, а останалите  участници-сувенири за спомен.

 

 

 
 
 
 
 

 

 

Учениците от училището се включиха в екоинициатива

Четвърто основно училище “Иван Вазов” се включи в изложбата “Екофабрика за промяна” организирана от Центъра за работа с доброволци към клуба на НСО и БЧК-младежи гр. Търговище. Изложбата е част от екоинициативи, целящи да привлекат вниманието върху проблема със замърсяване на околната среда.

Учениците участваха с предмети, изработени от отпадъчни материали, за което получиха благодарствено писмо.

 
 
 
 
 

Първокласниците от IV ОУ “Иван Вазов”  празнуваха празника на буквите

Днес, учениците от I-a клас с класен ръководител Диана Атанасова, и от  I-б клас с класен ръководител Марияна Атанасова и възпитатели Росица Спасова и Мариянка Нейкова се сбогуваха с буквара и получиха своя нов помощник в училище - читанката. Това стана на тържество във “Веселата къща”. Малките първокласници  се справиха много добре с поставените задачи  – четоха, писаха,  играха забавни игри  и поздравиха гостите с песни, стихове и танци. За награда, получиха книжки и лакомства – подарък  от техните родители.


 

 
 
 
 
 

 

Достойно представяне в  пролетния лекоатлетически крос

На  24 .03. 2015 год. в парк "Борово око"  се проведе традиционният пролетен лекоатлетически крос организиран от ОДК Търговище. 

Четвърто основно училище “Иван Вазов” участва с 28  представители във възрастови групи 5-6 клас и 7-8 клас-момичета и момчета. Възпитаниците на учителя по ФВС Дечо Дяков се предствиха много добре като спечелиха два медала и четири места в призовата шестица:

Момчета 7-8 клас:

1.м. Георги Божанов Георгиев-8 клас

2. м. Бейджан  Юнджалов Хамидов-7 клас

4.м. Емре Адемов Ибрямов-8 клас

6.м. Емре Мустафа Исмаилов-8 клас

Момичета 7-8 клас:

4.м. Енжихан Бориславова Йосифова- 8 клас

Момчета 5-6 клас:

5.м. Ники Найденов Тошков- 5клас

 

 
 
 
 
 

Пролетен празник в ПИГ на Четвърто основно училище

       Въпреки студеното и мрачно време навън, пролетта дойде  в Четвърто основно училище “Иван Вазов”, чрез спортния  празник на малките първокласници и техните каки и батковци от пети клас. “Весела пролет” бе мотото, под което преминаха оспорваните игри проведени в ПИГ от възпитателите Росица Спасова, Мариянка Нейкова  и Стефан Георгиев. Учениците бягаха, скачаха, носиха балони и се забавляваха, подкрепяни от родителите на първокласниците .                                                                                                                     

      Е,  не липсваха и сълзи на разочарование, но накрая победи приятелството и феърплея. 

С шарени чорапи на 21 март 2015 година

Двадесет и първи  март е Световният ден на хората със Синдром на Даун. Тази дата е избрана, защото март представлява 3-то копие на 21-та хромозома, уникална за хората със Синдром на Даун.

По инициатива на учителите от Ресурсен център – гр. Търговище и класните ръководители на първите класове, този ден бе отбелязан и в IV ОУ “Иван Вазов“.

С широко отворени сърца и усмивки премина празникът на Милена – ученичка в първи клас, засегната от този синдром. Шарените чорапчета – знак на съпричастност, бяха част от празника и присъстваха в игрите и другите дейности на първокласниците. Те имаха за цел да научат децата да бъдат по-толерантни и да помнят, че „Истинските приятели не броят хромозомите!“ .

Обмяна на добри практики в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С цел плавното адаптиране от начален етап в пети клас, учениците от 4-б клас посетиха час по изобразително изкуство в 5-а клас с преподавател Емил Димитров. Темата, която децата наблюдаваха бе “Илюстрация по фантастично произведение”-живопис. Четвъртокласниците бяха захласнати от техниката алаприма и с удоволствие се включиха в рисуването.

 

 

Урок по предприемачество в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

От две години училището работи в партньорство с Регионален исторически музей гр. Търговище  по иновативната практика “Заедно, задружно с общи усилия”, като се провеждат  общи инициативи. Учениците от 2-а и 6-а клас проведоха урок по предприемачество с гост-лектор д-р Тоня Любенова.  Темата на урока бе “Модернизация на България. Старата Ески Джумая”. В часа  учениците се запознаха с живота и дейността  на местния предприемач Иван Сапунджиев и с миналото на търговищенци.

 
 
 
 
 

 

Четиринадесесет медала за учениците от Четвърто основно училище

“Българската култура през Възраждането” – това е темата на втория кръг на Националното състезание по история, организирано от Педагогическа   асоциация „Образование без граници”. Участниците от IV ОУ “Иван Вазов” показаха отлични знания и завоюваха 5 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала. Получиха и 7 грамоти за отлично представяне. Поздравяваме ги и очакваме още по – големи успехи на следващия кръг!

 

 
 
 
 
 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гостуваха на ансамъл “Мизия”

 

Днес учениците от шестите класове, водени от преподавателя по музика г-жа Ст. Кичукова, посетиха ПФА „Мизия”.  Ръководителят на ансамбъла г-н Л. Василев ги запозна със спецификата на Северняшката фолклорна област. Музикантите от оркестъра обясниха функциите на отделните народни инструменти. Певиците и танцьорите показаха образци на народни носии от различни райони на страната. Последвалият  танц  остави учениците без дъх. Аплодисментите бяха много, а получените знания – запомнени завинаги! Кошницата с цветя беше само част от нашата благодарност за страхотното преживяване!

 

Конкурс “Четвърто основно търси талант”

На 10 март  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе първият кръг на конкурса “Четвърто основно търси талант”. На кастинга се явиха участници от всички класове, които представиха индивидуални и колективни изпълнения. Много емоции  сред организатори и жури предизвикаха фокусите, танците, драматизациите и скечовете на учениците.

Финалният кръг ще се проведе на 1 април, когато ще бъдат излъчени и победителите.

Успех на всички таланти от училището!

 
 
 
 
 

 

Пореден успех за децата от 4 ОУ „ Иван Вазов“ в гр. Търговище

На 27.02.2015 г се проведе Литературен конкурс/ рецитал/ " ЗА ТЕБЕ, СВОБОДА!", организиран от Читалище " Напредък 1864" с подкрепата на РИО гр. Търговище.

 Ралица Валентинова  и Сенем  Исмаиловаот IV  б клас с класен ръководител Шермин Ахмедова  представиха достойно училището .

Ралица бе номинирана за НАЙ- ДОБРА в първа възрастова група I- IV клас.Освен грамота тя получи и стихосбирка с автограф лично от поета Стоян Михайлов.

 

 
 
 
 
 

 

Шестокласничка е победител  в училищния кръг на Spelling Bee

 

Нихал Ниязиева от 6-а клас  се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 06.03.2015 г. в  IV ОУ „Иван Вазов“, грТърговище. Нейната  достойна подгласничка Сайме Исмаилова  от 7-б  клас  остана  втора, а трети е  Хюсеин Ерджан  от 4 б клас.

 Двете ученички ще участват в  регионалното състезание, което ще се проведе на 18 април в гр.Русе. Националният кръг  ще бъде  на 10 май в хотел Хилтън в София.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 273 училища в страната през седмицата от 4 до 7 март 2015 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 
 
 
 
 

Урок по родолюбие

Изминалата седмица се превърна в   истински урок по родолюбие за учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Тя бе изпълнена с  редица мероприятия   посветени на  националния празник на България - 3 март.                                                                      

Най-малките ученици в училището научиха за паметника на връх Шипка и оцветиха  шаблони с изображението му . Второкласниците рецитираха колективно стихотворението “Аз съм българче”. Учениците от трети клас изработиха табло за най-големите битки по време на Руско-турската освободителна война, а четвъртокласниците запознаха своите съученици с българските опълченци и светинята Самарско  знаме.                                                                                           Учениците от пети клас украсиха училищния коридор с фигуралната композиция “Опълченците на Шипка”,  а шестокласниците представиха биографиите на руските генерали, водили битки за свободата ни. Осмокласниците изработиха плакати с историята на паметника Шипка и неговия  строител Пеньо Атанасов или както е известен Пеньо “Бомбето”, от с. Дралфа  Търговищко.

Край на седмицата изпълнена с много емоции за децата  беше поставен с рецитала ”Опълченците на Шипка” представен от учениците от седмите класове.

Дейностите посветени на 3 март ни помогнаха да си припомним, че по нашите  земи са вървели българи с високо вдигнати глави, борейки се за страната си,  че България е майка на славни герои, извършили нечувани подвизи и ние трябва да сме горди, че сме техни потомци.

 
 
 
 
 

Баба Марта бързала, мартенички вързала!

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”   гостуваха на подготвителните групи от ЦДГ “Приказка”, ЦДГ “Снежанка” и ЦДГ “Радост”. Четвъртокласниците с класни ръководители Марияна Маринова и Шермин Ахмедова подариха на децата мартенички  и им пожелаха  да са здрави, бели и червени, а малчуганите поздравиха с песни, танци  и стихове своите нови приятели.

 
 
 
 
 

 ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Световен ден за борба с тормоза в училище

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” за втора поредна година се включват в инициативата. И докато през 2014 г. подкрепата бе символична, сега всички ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище”, закичвайки се с розови стикери.  В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой  е подложен на насилие и унижение.

Поклон пред теб, Апостоле!

 

Днес се навършват 142 години от обесването на Васил Левски-апостол на българската свобода. На 18 февруари 1873 г. увисна на черното бесило най-великият син на България. На тази дата, останала безсмъртна в календара, увисна на черното бесило най-великият син на България. Тогава Свободата изгуби своя Апостол, а революцията - своя гений. На тази дата, останала безсмъртна в календара, увисна на черното бесило най-великият син на България. Тогава Свободата изгуби своя Апостол, а революцията - своя гений.

 Паметта на Левски , чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвоготовност и себеотрицание почетоха и учениците и учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Поклон пред делото, младостта, смелостта, патриотизма и саможертвата на героя!подвига на великия българин, чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност и себеотрицаниеподвига на великия българин, чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност и себеотрицаниеподвига на великия българин, чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност и себеотрицание.

Играем, пеем, решаваме задачи пред родители и ученици

Празник на математиката в ПИГ  1-б клас,  подготвен от възпитателя Марияна Нейкова. 

Празник на математиката в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Математиката може да бъде  забавна, а скучните цифри и знаци –интересни. Това бе мотото, под което премина празникът на математиката в 1-а клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Той бе организиран от възпитателя Росица Спасова в часа за дейности по интереси в ПИГ.  Гости на празника бяха класният ръководител     г-жа Д. Атанасова, помощник директора З.Йорданова и родителите на децата,  които се включиха активно при решаването на задачите.  Малките първокласници пяха, забавляваха се и показаха,  че познават цифрите и геометричните фигури и могат да решават задачите,  които им поставяше математиката- петокласничката Джанай Джемилова.  Накрая всички деца получиха грамоти за отличното си представяне.

 
 
 
 
 


 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха Деня за безопасен интернет

 

На 11 февруари светът отбелязва Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти. Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.

В отбелязването на този ден се включиха и учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  В часа на класа те си припомниха правилата за безопасно използване на интернет пространството,  за онлайн насилието и за това, как да използват  мрежата за  получаване на полезна информация. 

 
 
 
 
 

 

       Достойно представяне на учителите-спортисти от

IV ОУ “Иван Вазов”

 

Колективът на Четвърто основно училище “Иван Вазов” защити позициите си от миналата година  и отново зае трето място в комплексното класиране на провелия се в края на 2014 г.   втори спортен  коледен турнир за учители. Организатори на проявата  бяха РИО-Търговище, СУ „Никола Симов”, ОДК и представители на спортните клубове. Участваха 22 училища от областта, 1 извънучилищно звено-ОДК и представители на РИО-Търговище, които се състезаваха в 5 вида спорт-футбол, волейбол,спортна  стрелба, тенис на маса и шахмат.

Представителите на IV ОУ  се представиха най-добре в турнира по тенис на маса, където завоюваха 3 златни , 1 сребърен и 3 бронзови медала. На стрелба тимът  на училището зае 5-то място от 13 участвали отбора. Достойно се представиха и футболистите и волейболистите, които с участието си  допринесоха за крайното комплексно класиране.

 

 
 
 
 
 

 

 

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха Освобождението на Търговище

 

 И в Четвърто основно училище “Иван Вазов” беше отбелязана 137-та  годишнина  от  Oсвобождението на Търговище от османско  робство. По този повод гост  в училището  бе г-жа Тоня Любенова- доктор на историческите науки,  уредник  в  Регионален исторически музей. Тя представи пред  учениците филм за улиците и паметниците  в града носещи имената  на известни личности, свързани с българската история и с национално освободителната борба.

Г-жа Любенова представи и книгата си за стопанската история на Търговище от Освобождението до войните, като  запозна  децата с  любопитни факти от миналото на града ни.

 
 
 
 
 

ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ

 

Във връзка с Освобождението на Търговище учениците от VІ а клас  и ПИГ- VІ б клас посетиха Регионалния исторически музей. Там те разгледаха изложените експонати и  се  запознаха  с основни моменти от Руско – турската война 1877 – 1878г. Беседата , която им бе представена от М. Петрова, включваше и кратки филми за войната и конкретно за освобождението на  Търговище. Видяното илюстрира и изученото в часовете по история и цивилизация.

Отлично представяне в състезанието по история

 

Педагогическа асоциация „Образование без граници”  организира  Национално състезание по история на България за ученици от ІV до VІІ клас. В първият кръг провел се през месец декември ,  участие  взеха 15 ученици от V, VІ и VІІ клас на Четвърто основно училище  „Иван Вазов”  гр. Търговище  с преподавател Кр. Бонева. Техният труд беше оценен с получените 11 златни, 3 сребърни медала и една грамота за отлично представяне. Наградите бяха връчени тържествено от директора на училището г-жа Бойка Сотирова, която пожела успех на учениците   при представянето им  в следващите етапи.

Две втори места за четвъртокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Завърши традиционният коледен турнир по футбол и народна топка за момчета и момичета 3-4 клас организиран от ОДК  Търговище. В него се включиха момичета и момчета от четирите основни училища в града  и от II СОУ .

Момичетата  от  Четвърто основно училище “Иван Вазов” постигнаха 3 победи и една загуба и се наредиха на второ място след победителите от   II СОУ. Трети останаха представителите на  I ОУ.

Момчетата бяха разделени в 2 групи. Малките  ни футболисти  след оспорвани срещи  стигнаха до финала. Там    малко късмет  не им достигна  да се наложат над отбора на II СОУ и те заеха  второ място в крайното класиране.

Победителите получиха медали, грамоти и купи, а за  всички участници  организаторите бяха подготвили торбички с лакомства.

Коледният турнир се превърна в истински празник за децата, благодарение на отличната организация, която бяха създали домакините  от ОДК с директор г-жа Валентинка Радева.

 Ръководството и колективът на Четвърто основно училище благодари на всички преподаватели, които помогнаха срещите да преминат на ниво  и в духа на феърплея.

Весели празници, колеги! 

Родители на първокласници се включиха в часа за дейности по интереси

 

В навечерието на коледните и новогодишни празници учениците от ПИГ-1а клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  с възпитател Росица Спасова, участаваха в импровизирана работилница за изработване на сурвакници с естествени материали. Подпомогнати от своите учители, родители и баби, първокласниците приложиха на практика наученото от посещението в Регионалния исторически музей. С благопожелания и наричания малките сурвакарчета пожелаха на присъстващите здраве и благополучие.

Изработените сурвакници от първокласниците от двете полуинтернатни групи  бяха подредени във фоайето на училището.  

Традиционен Коледен базар

За четвърта поредна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе традиционният Коледен базар. Тази година той се отличаваше с голямо количество и разнообразие на кулинарните произведения, приготвени от родители и деца. През изминалите години средствата бяха дарявани за различни благотворителни инициативи- за дом “Майка и дете”, за Регионалната библиотека, за възрастните доброволци от БЧК.

Тази година по решение на Ученическия съвет с председател Ебру Хюсеинова, събраните средства  ще бъдат използвани за мероприятия и инициативи на учениците  в училище.

 

 

Отличие за проект “Алтернативен екоадреналин”

 

Грамота и поздравителен адрес  от председателя на Държавната агенция за закрила на детето  получиха учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище.

За реализирания проект “Алтернативен екоадреналин”от преподавателя Емил Димитров,  IV ОУ  е отличено от специална комисия с трето място в Националния конкурс “В подкрепа на детската безопасност.”

 Конкурсите “Победи опасността!”и  “В подкрепа на детската безопасност” са част от инициативата “2014 г.-Година на правата на детето“.

Награждаването на отличените с първите места  деца и институции, участвали  в конкурсите, се извърши на церемония в Централен военен клуб гр . София на 20 ноември 2014г. Събитието бе част от конференцията “25 години Конвенция на ООН за правата на детето-българския поглед”.

На 10 декември в изложбената зала на Държавна агенция “Архиви” бе открита изложба “Закрилата на децата в България-началото”.                                                                            

Първокланиците от ПИГ посетиха Региоанлния исторически музей в Търговище

Продължава сътрудничеството между Четвърто основно училище “Иван Вазов”  и Регионален исторически музей гр. Търговище. По случай коледните и новогодишни празници, учениците от ПИГ  1- А и 1-Б клас  гостуваха два пъти на своите приятели от музея. Там те  наблюдаваха възстановка на Бъдни вечер и Коледа. Така децата се запознаха с християнския обичай, научиха какви ястия трябва да има на трапезата, как нашите баби и дядовци са посрещали коледарите.                                                                                                                                  

При следващото си посещение, първокласниците правиха сурвакници , като се запознаха с материалите, които се слагат на сурвачката и  научиха кратки наричания и пожелания. 

Световен ден за борба със СПИН

 

 Първи декември е Световен ден за борба със СПИН .  Tой е признат и се отбелязва в над повече от 190 държави по света.

         Нашето училище отбеляза този възпоменателен ден с

- беседа в час на класа – 5 клас;

- изработване на колажи от ученици -7 клас

- Беше показана презентация на тема „СПИН- чумата на века”  пред учениците от 6-8 клас. Те  се запознаха с начините на заразяване , методите за предпазване и със статистически данни за развитието на болестта в България и другите държави.  Беше дискутирана и темата за българските медицински сестри и заразените със СПИН либийски деца в болницата в Бенгази .

За поредна година учениците от Четвърто основно училище поздравиха своите приятели от СОУ за ДУС

 

На 03.12.2014 г.-международен ден на хората с увреждания, ученици от 2-а клас на Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище с ръководител Петя Михайлова поздравиха децата от СОУ за ДУС  “Свети Иван Рилски” с драматизация  на приказката “Когато дядо ходил на училище”. Учениците се включиха и  в проекта “Дървото на доброто” като изразиха своите желания за мир, любов, приятелство и толерантност.

 

Открит урок по история и цивилизция в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Съгласно Плана за квалификационна дейност на РИО- гр. Търговище, на 25.11.2014г. в IV ОУ „Иван Вазов” се проведе урок – практикум на тема „Анализ на историческо събитие”, изнесен от г-жа Кремелита  Бонева. Целта беше да  се обсъдят добри практики от преподавателите по история и цивилизация в общинските училища. Присъствалите 14 учители и г-жа Теодора Христова - старши експерт по ОНГО,  споделиха различни методи на работа с електронните учебници на издателства „Просвета”, „Булвест 2000” и „Анубис”, както и информация за използването на различни мултимедийни продукти в преподаването на предмета История и цивилизация .

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” подпомогнаха ремонта на Радиното училище в гр. Сопот

 

Девическото училище в Сопот, по-известно като “Радиното училище“, спешно се нуждае от ремонт. При всеки дъжд покривът тече и се налага водата да се събира в кофи, за да не се повредят експонатите.

Това научават от медиите група преподаватели от училището. Те го споделят с председателя на ученическия съвет, който решава да се организира благотворителна акция в училище. Целта е събиране на средства, които да бъдат дарени за ремонт на покрива. Децата се чувстват съпричастни към проблема, тъй като през миналата година послучай 25-годишния юбилей на училището шейсет ученици посетиха родния град на великия поет и разгледаха къщата музей “Иван Вазов” и Радиното училище. Въпреки скромните си възможности, възпитаниците на училището доказаха, че имат огромни сърца и  са помагали не веднъж. Дарявани са парични суми на Регионална библиотека “П.Стъпов” (учениците от IV ОУ  бяха единствените дарители-деца), подпомогнати бяха възрастните доброволци към  БЧК, подарени бяха играчки на ЦДГ в с. Черковна и много други.

Огромно признание за децата от Четвърто основно училище “Иван Вазов” и техните учители са думите на г-н Стефан Филчев- директор на къща-музей “Иван Вазов” в гр. Сопот:Нямам думи, с които да изкажа възхитата си  от инициативата на вашите деца. Те са образец и пример за своите връстници от цяла България.

 

 

 

В  Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха седмицата  на предприемачеството

 

С открит урок учениците от IV Основно училище „Иван Вазов” отбелязаха Световната седмица на предприемачеството. Целта на тази инициатива , в която през миналата година са се включили 140 държави и 7 500 000 души , е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го  развиват чрез  използване на иновации, въображение и творческа мисъл.  Второкласниците с  ръководител  г-жа Петя Михайлова  изучават в часовете за занимания по интереси програмата „Нашето семейство”.  Участниците в група по СИП – Предприемачество работят по програма  „Това е моят бизнес” с ръководител г-жа  Кремелита  Бонева.  На проведеното съвместно занятие  малки и големи ученици  показаха как изпълняват различни по вид задачи и бизнес предизвикателства. Смесените екипи демонстрираха инициативност и умения за презентиране .

Отбелязване на 16 ноември-световен ден за възпоминание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

 

Във връзка с отбелязване Световния ден за възпоминание на жертвите при пътнотранспортни произшествия, в час на класа на 10.11.2014 г. учениците от училището   проведоха среща с представители на КАТ, които    ги запознаха с безопасното движение по пътищата.

С учениците от 1-8 клас бе проведен  конкурс за рисунка на тема “Внимателни на пътя”, като най-добрите творби  бяха  изложени в коридорите на училището.

На 17.10.2014 г. в ПИГ- начален етап се проведе театрално представление “Спазвам правилата” с участие на самите ученици.

На 14.11.2014 г. се проведе допълнителен час на класа, в който учениците проведоха беседа за пътнотранспортните произшествия и как може да се предпазим от тях.

Надяваме се, че чрез  тези прояви децата ще разберат, че днес повече от всякога са необходими толерантност, предвидливост и споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до произшествия по пътищата и до загуба на човешки живот.

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ

 

УВАЖАЕМИ  РОДИТЕЛИ,

     За да може вашето дете да изминава разстоянието „дом-училище” и обратно самостоятелно и сигурно трябва да знае особеностите и опасностите когато излезе самостоятелно на среща с уличното движение.

    Дискутирайте с него ситуациите които ще бъдат споделени по долу ако са приложими за пътя който детето трябва да измине от вкъщи до училище.

    Преди всичко желаем да привлечем Вашето внимание  върху следното:

    - Изберете за вашето дете най-сигурния път към училището.Не винаги най-краткият път е най-добър.

    - Придружавайте вашето дете от началото на пътя показвайки му как трябва да се държи при всяка една ситуация.

    - Ярките дрехи, оранжевата раница, светлоотразителите спомагат детето да бъде по-добре забелязвано от другите хора на улицата, в това число и от водачите на превозни средства.

Направете така, че Вашето дете, ако е възможно да отива и да се връща от училище заедно с други деца.Така водачите на моторни превозни средства го забелязват по-добре.

Движение по тротоара

По тротоара детето върви без да тича и без да играе , защото бурните игри могат да го подтикнат да изскочи на улицата. Игрите е добре  да се играят на места където децата не са в опасност. Детето до 10г. се държи за ръка като възрастния се движи от към страната на автомобилното движение.

Ако няма тротоар

Някои улици нямат тротоари. Те са особено опасни. Детето трябва да се движи от лявата страна на улицата за да вижда насрещно идващите автомобили, колкото е възможно в страни от платното за движение. Ако са две или повече децата се движат едно зад друго. Покажете на вашето дете къде точно трябва да върви. Възрастния придружител се движи от към страна на движението- между детето и превозните средства.

Пешеходната пътека

 Преди да пресекат улицата по пешеходната пътека децата трябва да спрат малко по навътре от ръба на тротоара. След това да погледнат  в двете посоки, първо наляво после надясно и да се ослушат внимателно да не идва автомобил. Ако не идва нито един автомобил, пресичат улицата без да тичат. При преминаването  до отсрещната страна на пътя през цялото време се използва правилото на гледане “ляво-дясно”. По голямата част от децата в училище все още не знаят това.

Най-важното в тези случаи е Вашето дете гледа и на двете страни и преди да пресече улицата трябва всеки път да се спира на тротоара пред бордюра.

Ако няма пешеходна пътека

Какво трябва да правим. Първо от мястото където искаме да пресечем, трябва да има достатъчно разстояние в двете посоки за да виждаме отдалече, че не идва автомобил. Трябва и тук да спазваме правилото, спираме, оглеждаме се , ослушваме се и ако не идва автомобил започваме преминаването бързо, без да тичаме като през цялото време се оглеждаме. Упражнявайте с детето си многократно правилното преминаване през пътното платно. Припомняйте си винаги че  за Вашето дете Вие представлявате примера за правилно движение.

Между спрелите автомобили

Приятелката на Вашето дете изпуска топката която носи и тя се търкулва през улицата и застава от другата стана на улицата. Какво трябва да се направи сега. Преди всичко да остане на ръба на тротоара.

Излезте внимателно до външната страна на спрелите автомобили. Там изчакайте, гледайте и двете посоки, слушайте да не наближава автомобил. Ако няма коли отидете да вземете топката и изчакайте от другата страна на тротоара. Отново се гледа и слуша и ако не наближава автомобил пресичайте.

Само в изключителни случаи Вашето дете би трябвало да си позволи да  слезе на улицата между спрелите превозни средства. Покажете му най-сигурния маршрут и не му давайте играчки, които могат да се търкалят на далече.

Светофарът

На зелено се пресича, но не бива да забравяте правилото да се изчака на тротоара и да се погледне първо наляво а после на дясно. На червено се чака по навътре от ръба на тротоара. Ако имате възможност, покажете на Вашето дете, че също и възрастните правят грешки.

ВНИМАНИЕ: Пресичайки улицата на зелено детето трябва да гледа и на двете страни тъй като има разсеяни шофьори, които преминават на жълто и червено.

От двете страни на улицата

Детето чува някой който го вика от отсрещния тротоар. То обаче трябва да знае, че не може да преминава през улицата без да спазва правилата. На ръба на тротоара детето винаги трябва да спре, да изчака, да погледне наляво-надясно, да се ослуша, след което да пресече.

Дискутирайте с вашето дете и тази ситуация. Радостта от виждане на близък човек може да накара детето да изтича лекомислено през улицата. Когато вземате детето си директно от училище,  не го чакайте никога от другата страна на улицата.

Използването на мобилен телефон по време на движение

Преминаването през улицата докато се говори по мобилния телефон или се приемат съобщения е опасно за всички възрасти, но особено за децата. Използването на мобилен телефон, слушането на музика по време на движение застрашава сериозно Вашето дете.

Родителите на децата – най-добрия модел за подражание

Може да говорите на детето много неща и да няма необходимия ефект, но когато показвате и заедно изпълнявате техники за безопасно движение на пешеходеца е много ефективен метод за формиране на добри навици за безопасността на детето.

Достатъчно време

Осигурявайте достатъчно време за придвижване.Оставяйте вашето дете навреме в училище. Закъснението и бързането увеличават риска от инциденти. Контролирайте Вашето дете да се прибира навреме в къщи.

Безопасния път от дома до училище

Определете заедно с Вашето дете опасностите и затрудненията по маршрута за придвижване пеша от дома до училището.Често по тротоара има неравности, дупки, паркирани автомобили, храсти и дървета, които пречат на движението и на видимостта.

Пешеходната пътека не е видима, улицата която ще пресичате е много широка и трудно се пресича, червения сигнал е с голяма продължителност или зеленият не е достатъчен за безопасно преминаване. Всички тези опасности и затруднения описани по дължината на маршрута за придвижване предайте на класния ръководител.

 

На Вас и Вашето дете пожелаваме безопасно участие в пътното движение, здраве и успех в усвояването на знанията.v

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

С резoлюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден за възпоменание на жертвите в пътнотранспортни произшествия. На този ден във всички страни по света се отдава почит и внимание към жертвите и пострадалите от ПТП.

За първи път денят е отбелязан през 1993 г.в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото.С всяка изминала година към деня за възпоменание се присъединяват все повече страни. Включват се много отговорни институции.

В деня на почит нека бъдем съпричастни към хората,които оказват помощ при пътни инциденти –пожарникари,полицаи,лекари, медицински сестри.

Повечето трагични инциденти, довели до фатален край, са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени.Необходими са ни повече,толерантност,уважение,предвидливост,споделена отговорност за намаляване на грешките,които водят до невъзвратими загуби.

На този ден в много страни по света се организират различни актове на възпоменание,посещават се места,където са загинали хора, откриват се мемориални плочи.

На този ден нека си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчуствие на семействата им !  

Aз не искам да виждам тъгата по лицата им …А ти?

Нека заедно – всички институции и участници в движението, с повече воля и упоритост обединим усилията си и направим нашите пътища по-безопасни за всички.

Нека не забравяме, че безопасността на пътя е отговорност на всички!

 

                                                   

Общността на училищата в Европа  отново  в IV  Основно училище „ Иван Вазов“, гр. Търговище

Свободната и защитена платформа, в която учители могат да се свързват помежду си, да развиват съвместни проекти и да споделят идеи в Европа

  Дейност  eTwinning  предлага сътрудничество на европейските училища чрез използване на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), като осигурява подкрепа, инструменти и услуги за улеснение на училищата при установяването на кратки или дългосрочни партньорства по всякакви учебни предмети. 

 Порталът осигурява онлайн инструменти за учителите, които им помагат да си намерят партньори, да стартират проект, да споделят идеи, да обменят добри практики и да започнат съвместна работа веднага, използвайки разнообразните специализирани инструменти, достъпни в платформата. 

За поредна година IV  ОУ „ Иван Вазов“, гр. Търговище  стартира проекта  в сътрудничество с още четири държави- Полша, Турция, Латвия, Португалия. За първа  година, по желание на децата и техните родители,  в проекта се включват и учениците от IV б  клас. Щом има ентусиазъм- всичко се постига. По думите на г-жа Венета Янева, преподавател по Английски език в училището, целта е още от малки учениците да свикнат да работят в екип, да усъвършенстват компютърните си умения, да умеят най- добре да презентират себе си и страната ни, да израстнат уверени , че са част от голямата Европейска общност.

 

Четвърто основно училище “Иван Вазов”отбеляза

своя патронен празник

Със забавни спортни игри отбелязаха  своя патронен празник ученици и учители от IV ОУ. Той бе открит от директора на училището     г-жа Сотирова, която благодари на преподавателите за всеотдайния труд, търпение, вяра и амбиции, които влагат в работата си, а на учениците пожела ползотворни години в любимото училище.

Гост на празника бе г-жа Лили Боянова- представител на ЗАД “Армеец”, която подари на училището портрет на Иван Вазов.

В празника се включиха  и децата от ЦДГ 9 “Приказка”, които заедно с четвъртокласниците играха състезателни игри. Учениците от начален етап участваха  в турнира по народна топка,петокласниците играха щафетни игри,  а учениците  от 6,7 и 8 клас се състезаваха  в турнирите по футбол, волейбол и тенис на маса. Победителите получиха грамоти и предметни награди връчени им от директора на училището.

 

Хелоуин парти в Четвърто основно училище

 

Учители и ученици  от Четвърто основно училище “Иван Вазов”си организираха Хелоуин парти и изгониха злите духове, според келтското поверие. Учениците се бяха маскирали в духа на Хелоуин  и играха различни занимателни  игри. Трябваше да се  осигури безопасен път на вещиците, като се открият разликите в стаите, чрез  попълване  на бинго и редене на пъзели. Най-забавните игри се оказаха  увиването на мумии и ловене на ябълка без ръце в кофа с вода. Подредена бе традиционната изложба от тиквени фенери, без които Хелоуин не би бил пълен. Партито завърши с дефиле на маски и костюми, като най-добрите бяха наградени с грамоти. По традиция, всички ученици се почерпиха с бонбони. 

Ден на отворените врати в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 29 октомври в IV ОУ “Иван Вазов” се проведе Ден на отворените врати. Той бе посветен  на патронния празник на училището. Родителите на настоящи и бъдещи ученици проведоха разговори  с преподавателите, разгледаха  класните стаи,  игротеките, компютърните  и мултимедийните  кабинети. В този ден  гости  на IV ОУ  бяха  и децата от ЦДГ 9 “Приказка”, които играха забавни компютърни игри и изработиха играчки от хартия, с помощта на четвъртокласниците и техните учители. 

ПОКАНА

ЗА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

на 29.10. 2014 г.от 8.00 до18.00 ч.

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Ако имате бъдещи първокласници,

ИЗБЕРЕТЕ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ, ЗАЩОТО

 

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ:

* Отделно крило за учениците от начален етап,осигуряващо безопасна и спокойна среда за учене

* Целодневен режим на обучение - при нас Вашето дете ще бъде обгрижвано през целия ден от 8.00 ч. до 17.00 ч. от един учител и един възпитател;

* Moдерно обзаведени; красиво аранжирани класни стаи;

* Мултимедийни зали за начален етап;

* Три съвременни компютърни кабинета;

* Три физкултурни салона;

* Зали за фитнес и тенис на маса;

* Игротеки, където децата имат възможност да играят, да рисуват и конструират в часовете за организиран отдих и дейностите по интереси;

* Училищен стол, предлагащ здравословна и топла храна, приготвяна на място;

* Училищна библиотека;

* Безплатен училищeн транспорт;

* Медицински кабинет;

* Дентален кабинет

 

Вие родители, когато избирате училище, избирате бъдещето на вашето дете. Нека това бъдеще започне от нашето училище!

Посещение в Регионален исторически музей

 

На 16.10.2014 г. учениците от ПИГ-8 клас на Четвърто основно училище “Иван Вазов” водени от възпитателя Светла Тодорова, посетиха Регионален исторически музей гр. Търговище. С голямо внимание те изслушаха беседата на Ралица Димова на  тема “Облекло и бит на населението в Търговище през 18-19 век”.  Учениците разгледаха експозицията и обогатиха знанията си за живота на нашите съграждани през този исторически период.

Посещението беше в рамките на планирана тема от дейностите по интереси в ПИГ- миналото на моя роден край. 

ClassDojo- 
 мотивирани ученици 
и  информирани родители 

Четвърто основно училище е дно от първите, в което от тази учебна година се използва системата ClassDojo .

ClassDojo е система за управление на поведението на учениците, която дава връзка между класната стая и семейството. Основната идея е, че учителят в края на учебния ден дава положителни или отрицателни оценки (точки) на своите ученици за най-разнообразни дребни неща, които по принцип не се отразяват в дневник или бележник. Например помощ на другар, групова работа, добро поведение, направил опити вкъщи,  наличие на домашна работа или говори в час, няма домашна работа, държи се лошо и др. Още същия ден родителите се информират за успеха и поведението на своите деца.

От началото на тази учебна година в нашето училище, г-жа Ахмедова работи по тази система с IVа по ИТ и с IVб  , като класен ръководител. По нейните думи интересът и резултатите са невероятни.

 

      УЧЕБНА 2013 - 2014 ГОДИНА     

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

 ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ ВЪВ ВОДНИ БАСЕЙНИ

 

Действия при водни инциденти

Всяка година от удавяне в света загиват около 200 000 души. В България броят на загиналите годишно варира между 160 и 200 души. Около 30 % от тях са деца и младежи до 17 години.

Трите основни причини за удавянията са:

 1. Непознаване на опасностите при плуване и къпане.
 2. Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата.
 3. Неумението да се помогне на човек, който се дави.

Необходимо е децата да познават опасностите при къпане през лятото и да се стараят да ги избягват. Ето някои от тях:

 • Дънни ями и прагове - при попадане в дънна яма или праг трябва да запазим самообладание и с отскоци  от дъното да се придвижим до плиткото.
 • Плуване и скокове в непознати води - основна опасност представляват подводните скали, намиращите се под водата остри предмети и др. Сблъсъкът с тях може да причини сериозни травми  загуба на съзнание и удавяне.
 • Плуване и къпане след обилно хранене - след нахранване храносмилателните органи се снабдяват по-обилно с кръв за сметка на мозъка и крайниците. Недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка, съчетано с интензивни движения може да предизвика прилошаване, повръщане и дори припадък. За избягване на подобни инциденти , не трябва да се влиза във водата 1,5-2 часа след хранене.
 • Употреба на алкохол - силно се нарушава възможността за преценка на опасностите, собствените възможности се надценяват. Алкохолът действа съдоразширяващо и спомага за бързото преохлаждане на организма.
 • Студена вода  –  рязката промяна на температурата може да предизвика шок с рефлексно спиране на дишането. Това може да доведе до загуба на съзнание  и внезапна смърт.
 • Мускулни гърчове - представляват неволево болезнено съкръщаване (гърч) на отделен мускул или мускулна група. Получава се след рязко усилие  или преумора, съчетани с преохлаждане. Ако настъпи гърч, запазете самообладание, поемете дълбоко въздух ; с ръце сгъвайте и разгъвайте крайника с цел неколкократно разтягане на мускула до неговото отпускане. Не използвайте убождания с остри предмети. Постарайте се да излезете на брега с леки плувни движения.
 • Умора и изтощение – не надценявайте вашите плувни възможности. При по-дълги плувни преходи плувайте в група, най-добре би било да се придружавате и от лодка със спасително оборудване.
 • Опасности при упражняване на водни спортове и развлечения- водни ски, джетове, теглене на парашут, ветроходство- задължително е използването на спасителни жилетки. При инцидента и загуба на съзнание те  задържат пострадалия на повърхността на водата до оказване на помощ. 

ВАЖНО! Къпете се и плувавайте само в охраняеми водни басейни.

При спасяване решителни са първите минути след инцидента, когато давещият се е още на повърхността.

Личната безопасност на спасяващия е особено важна. Вземетe мерки за нейното осигуряване.

Трябва да се избягва пряк контакт с давещия се, освен в случаите на подаване на ръка или крак от брега.

Избягвайте къпането веднага след хранене и плуването в непознати води.

Не надценявайте вашите плувни възможности и избягвайте къпането във водни басейни с ниски температури на водата. 

Завърши учебната година за учениците от прогимназиален етап

 

Осмокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” се сбогуваха с любимото училище и със своите учители.

Директорът на училището г-жа Бойка Сотирова им пожела: “Да имат куража да реализират всичките си мечти, да имат вярата, че хубавото тепърва предстои, да следват пътя, който са избрали, с надежда!”

На добър час скъпи ученици!

Състезание по колоездене, посветено на Международния ден на детето

 

На 31 май в двора на Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе състезание по майсторско управление на велосипед. Проявата бе посветена на 1 юни - Международен ден на детето и на повишаване  безопасното движение по пътищата. В състезанието се включиха около 35 ученици от 5 до 8 клас. Във възрастова група юноши младша ( 5-6 клас) победители станаха:

1м. - Серкан Илханов - 6-а клас; 2м. – Мустафа Ридванов - 6-б клас; 3м.- Айхан Алиев - 6-а клас;

При юноши старша (7-8) клас победители са:

1м.- Георги Божанов - 7-б клас; 2м.- Алим Младенов - 7-а клас; 3м.- Станимир Николов - 8 клас.

При момичетата на първо място се нареди Галина Росинова от 8 клас, втора е Невена Венциславова от 6-а клас, а трета Неше Зоранова-7-а клас.

Наградите на участниците ще бъдат връчени на  тържеството по случай края на учебната година. 

С тържество пред родителите,  учениците от 3-б клас на Четвърто основно училище “Иван Вазов”  отбелязаха завършването на учебната година. Под ръководството на своя класен ръководител г-жа Ахмедова и възпитателя г-жа Серафимова, децата  показаха знанията си по отделните предмети и артистичните си заложби.  Г-жа Сотирова- директор на училището поздрави учениците и техните родители за постигнатите успехи и им пожела безгрижно лято и още по-добри резултати в четвърти клас.

Отличниците получиха грамоти и предметни награди, осигурени от ръководството на училището. Грамоти родител-третокласник получиха родителите, които подпомагаха работата на класа през годината, а бабата на Гюлтен Гюнаева бе обявена за баба-третокласник. 

Признание за малките математици от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Наградени бяха победителите в Областния кръг  на традиционното математическо състезание “Европейско кенгуру”, провело се на 22.03. 2014 г. в сградата на I ОУ “Христо Ботев”. На първо място се класира петокласникът Теодор Ростиславов Трифонов, който получи  грамота от Съюза на математиците в България, секция Търговище.

Грамоти от съюза на математиците получиха и Мустафа Ридванов Салимов и Ереджеб Джемилов Махмудов от 6 клас, заели трети места на регионално ниво във Великденското математическо състезание, провело се на 12 април.

В актовата зала на училището бе отбелязан Денят на славянската писменост и култура, а накрая бяха наградени второкласниците- победители в конкурса за най-добър четец и финалистите от състезанията на Сдружението  на  българските начални  учители.

Първокласниците се сбогуваха с училище

 

С много игри, забавни въпроси, смях и музика завърши учебната година за първокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Малките ученици показаха какво са научили пред своите родители, а накрая се почерпиха с вкусна торта.

УСПЕХ НА КОЛОЕЗДАЧИТЕ ОТ “АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН”

 

На 11 май ученици от “Алтернативен екоадреналин” при Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище, заедно с “Велоклуб-планински орел”, участваха в поредното състезание по планинско колоездене в дисциплината “крос кънтри” в конкуренцията на около 130 колоездачи от клубове в страната.

Имаше всичко, което може да предложи едно такова състезание - интересно трасе, кал, тръни, падания, сълзи, разочарования и много радост и повод за гордост!

Ето и имената на победителите:

Невена Венциславова(6-а клас) - 1 място момичета 10-14 г.;

Георги Божанов(7-б клас)- 2 място момчета 10-14 г.;

Ереджеб Джемилов(6-б клас)- 3 място момчета 10-14 г.;

Галина Росенова(8 клас) – 3 място момичета 15-18 г.;

Емил Димитров(ръководител на групата и преподавател  в IV ОУ “Иван Вазов”-

2 място ветерани.

Конкурс “Най-добър четец”

 

В навечерието на 24 май - Денят  на славянската писменост и култура, учениците от 2 клас на Четвърто основно училище “Иван Вазов” проведоха конкурс за най-добър четец и най-добри илюстрации към приказаки “В света на приказките”.

Децата отговаряха на въпроси свързани с учени литературни произведения, решаваха кръстословици, четоха български народни приказки, разгледаха направените илюстрации.

Победители станаха:

Бонка Радославова, Халиме Серханова и Емре Самет- от 2-а клас;

Алекси Симеонов, Явор Тихомиров и Петя Стилиянова от 2-б клас.

Победителите ще бъдат наградени на училищното тържество на 20 май.

Младите велосипедисти от "Алтернативен екоадреналин“ при IV ОУ "Иван Вазов" направиха поредния си колопоход през уикенда. Дестинацията този път бе до старопрестолния Велики Преслав. Маршрутът им премина през селата Черковна, Драгановец и Конево, през Върбица и билото на Върбишки проход през Менгишево, Иваново до яз. Тича и Велики Преслав.

Времето беше на наша страна, емоциите - на макс, а всяка нова гледка си заслужаваше положените усилия и изминатите километри“, сподели ръководителят на клуба Емил Димитров.

Велоклуб „Алтернативен екоадреналин" е създаден през 2007 г. към IV Основно училище „Иван Вазов" по проект. В него учениците се обучават на правилника за движение по пътищата, движение в група, каране по асфалт и офроуд, устройство, експлоатация, ремонт и поддръжка на велосипеда, оказване на спешна медицинска помощ, ориентация с карта, компас и GPS и др. Велосипедистите си имат собствена база, кабинет, велосипеди и екипировка.

За втора поредна година ученици от училището участваха в Националната историческа викторина, организирана от ЧСОУ „Делфините”. Там премериха знания с петокласници от цялата страна и представиха себе си, училището и Търговищка област много добре. Специални поздравления на Нихал, Елис, Румена и Дейвид!

Почистване на училищния двор

Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Продължават проявите на учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посветени на  седмицата на Земята. В дейностите по интереси, учениците от ПИГ-прогимназиален етап направиха огромен балон от отпъдъчни материали, в който бяха поставени цветни балони с послание: Ние учениците и учителите от ІV ОУ „Иван Вазов „ гр. Търговище Ви призоваваме : Активирайте вашите любов и разум в сърцето си  и ги изпращайте всеки ден на планетата Земя.»                                                                                              

На 24 април учениците от 5-8 клас под ръководството на г-н Емил Димитров показаха на своите съученици и учители  интересна техника на рисуване с ръце и латекс, създавайки картината «Дървото на дъгата» под звуците на песента «Дървото» на група «Ахат».  В двора на училището учениците от начален етап  с  помощта на своите учители и възпитатели рисуваха рисунки на асфалт посветени на седмицата на Земята, а в коридорите бе подредена изложба от произведения на малките  първокласници и второкласници.                                                           Част от програмата на училището посветена на тази седмица бе участие в конкурса на Млдежки дом Търговище «Еко-фантазии». Специална награда за най-оригинална екоидея спечели Александър Илиев от 8 клас. Учениците от Четвърто основно училище с  преподавател Емил Димитров спечелиха още две групови награди за оригинална екоидея- екип:Азиме Исмаилова, Селиме Ерджанова, Енджихан Бориславова, Албена Красимирова и Мирослава Сабинова и екип:Мустафа Енгин, Благовест Антонов, Илкер Илханов, Георги Георгиев и Енгин Шабанов- всички от 7 клас.

Учениците от Четвърто основно училище се включиха в проявите посветени на Международния ден на книгата и авторското право

С карнавал в Търговище отбелязаха Международния ден на книгата  и авторското право - 23 април. Мотото бе "Любимите герои  оживяват в библиотеката", а организатор на проявaта бе  регионална библиотека "Петър Стъпов".  В парада се включиха и третокласниците от Четвърто основно училище «Иван Вазов».  Събудени от вълшебната фея децата представиха откъси  от произведенията «Малкият Мук», «Котаракът в чизми», «Патиланско царство», «Снежанка и седемте джуджета» и  от  приказката «Мързеливата снаха». 

В  Четвърто основно училище беше  открита седмицата на Земята

 

С визуална символика “Децата на Земята” беше открита седмицата на Земята в Четвърто основно училище „Иван Вазов“ гр. Търговище. Под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Емил Димитров, повече от 300 ученици от 1 до 8 клас изписаха:22 април- ден на Земята. В актовата зала на училището седмокласничката  Ебру Хюсеинова представи презентация  за опазване на природата и защитените видове животни и растения в България. Във фоайето на училището бе подредена  традиционната изложба от  предмети, изработени от отпадъчни материали, а  ПИГ в дейностите по интереси засадиха липи в двора на училището.  На 9 април учениците от 3 клас се включиха в кампанията на btv “Да изчистим България за един ден”. Студенти по педагогика проведоха час по чистознание в училището. С много емоции учениците посрещнаха младите си приятели и с интерес се включиха в игрите подготвени от тях.

През следващите дни програмата за седмицата на Земятя включва: изложба от рисунки на учениците от начален етап на тема “Земята на бъдещето”, performance  «В гората на дъгата», рисунка на асфалт с учениците от ПИГ-начален етап, почистване двора на училището и поливане на дръвчетата засадени по проект «Синьо небе, зелени листа», изработване на вестник за проведените инициативи,  както и включване в инициативата на btv   на 26 април.                                                                                   

Седмица на Земята

Компютърни рисунки и презентации на ученици от начален етап.

Ден на Земята

More PowerPoint presentations from mariyana

Земята

More PowerPoint presentations from mariyana

Учениците от 6 и 8 клас  от Четвърто основно училище “Иван Вазов” се подготвят за училищната изложба, посветена на седмицата на Земята и конкурса “Екофантазии”.

Великденска изложба

Традиционна Великденска изложба подредиха  възпитатели и учители   от начален етап на Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр Търговище. Фоайето на училището грейна от  пъстрите яйца, крсивите картички и украси за празничната трапеза.

Посещение в библиотеката

 

По покана на Регионална библиотека “Петър Стъпов”, малките първокласници от Четвърто основно училище “Иван Ивазов” посетиха обновения детски отдел на библиотеката. Там те разгледаха книжките и получиха своите първи читателски карти.

Учениците от IV ОУ се включиха в благотворителна инициатива на Български червен кръст

 

П о проект "Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права"  възрастните доброволци на БЧК подредиха богата и красива благотворителна Великденска изложба-базар  в Регионална библиотека "Петър Стъпов" гр.Търговище в подкрепа на деца с хронични заболявания.

В изложбата са включени около 370 разнообразни експоната, ръчно изработени от учениците от Първо СОУ “Свти седмочисленици”, Второ СОУ “Проф. Н. Маринов”,Второ ОУ “Н.Вапцаров”,Трето ОУ “П.Р. Славейков”, учителския пенсионерски клуб “Петко Р.Славейков" и пенсионерски клуб "Ст.Караджа".

В благотворителната инициатива се включиха и учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище. По инициатива на ученическия съвет с председател Ебру Хюсеинова бяха дарени 100 лева за децата с хронични заболявания.

 

Награди за малките художници от IV ОУ

“Иван Вазов”

Седмици преди Лазаровден и Цветница музейните специалисти
организираха конкурс за детска рисунка на тема "Лазарка мома
гиздава". В него със свои творби учстваха общо 94  ученици от начален етап на училища  от града и общината. На общоградско  тържество проведено в събота-

12 април, бяха обявени имената на наградените в надпреварата.

От Четвърто основно училище “Иван Вазов”гр. Търговище, в конкурса се включиха ученици от 2-а и 2-б клас с класни ръководители Диляна Златарова и Соня Ганчева и 3-б  клас с класен ръководител Шермин Ахмедова.

Нгради получиха:

Петя Стилиянова-2-б клас-2-ро място;

Халиме Ибрямова-2-а клас-3-то място;

Рени Стаменова-2-б клас-  поощрителна награда;

Джерен Хюсеинова- 2-б клас- поощрителна награда.

Победителите получиха грамоти и подаръци, връчени от директора на регионален исторически музей г-жа Магдалена Жечева.

 

Учениците от 3 клас се включиха в кампанията на btv "Да изчистим България ". Студенти по педагогика проведоха час по чистознание в ІV ОУ "Иван Вазов". С много емоции децата посрещнаха младите си приятели и с интерес се включиха в игрите подготвени за тях.

Първокласниците от IV ОУ “Иван Вазов”  празнуваха празника на буквите

Днес, учениците от I-a клас с класен ръководител Стефка Николова,   и от  I-б клас с класен ръководител Борислав Тодоров и възпитатели Петя Михайлова и Дишка Иванова се сбогуваха с буквара и получиха своя нов помощник в училище-читанката. Това стана на тържество в  училище с учениците  от 1-а клас и в ОДК с учениците от    1-б клас. Малките първокласници  се справиха много добре с поставените задачи  – четоха, писаха,  съставяха думи и изречения, разпознаваха текст и поздравиха гостите с песни и стихове. За награда, получиха книжки и лакомства– подарък  от техните родители.


 

 

ПРОЛЕТНИ МЕЧТИ ПРЕВЪРНАТИ В ЕМОЦИИ

Пролетта влетя ударно и буквално ни омая с обновлението , надеждите и прекрасното време. Как да не и се радваме и то по най-подходящия начин - с колелетата по пътищата . Ученици от "АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН" и колоездачи от "ВЕЛОКЛУБ - ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ" изживяха още едно запомнящо се излизане сред природата и се насладиха на приятна компания и приказно време...

 

 

IV ОУ „Иван Вазов” участва в състезанието Spelling Bee

 

Валентин Колев се класира на първо място в училищния кръг на Четвъртото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 12.03.2014г. в IV ОУ„Иван Вазов” гр.Търговище, област Търговище. Валентин Колев спелува правилно думата  “cheap” и победи Сайме Руждиева, която се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 12 април в гр.Варна. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 10 май в хотел Хилтън в София.

 

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 6400 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 264 училища в страната през седмицата от 10 до 15 март 2014 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишният Мартин Бошкилов от СОУ „Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград.  

 

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

 

КОРПлюС  – Неправителствена организация, създадена като приемник на Корпус на мира с основна цел да запази, продължи и развие някои от най-успешните проекти на доброволците от Корпус на мира България. Организацията ще използва дъгогодишния опит, знания и материали, създадени през 20 години на работа на доброволците в България и ще насочи усилията си към  разнообразяване и подобряване на обучението по английски език,  обогатяване на професионалните и социални умения на личности, организации и общности и насърчаване  развитието на лидерски умения сред младежтa.

Фондация „Америка за България”– Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

 

 

 

 

 

                         

Отличия за малките математици от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

 За отлично представяне в Коледното математическо състезание проведено на      15. 12. 2013 г. в I ОУ “Христо Ботев” , грамота и сборник по математика получиха София-Мари Бисер Борисова и Венера Юлиянова Йосифова от 1-а клас.

От Четвърто основно училище “Иван Вазов” в състезанието  се включиха 10 ученика от 1 до 3 клас.Те получиха сертификати за участие от организаторите- Съюза на математиците в България-секция Търговище.

Нов спортен успех на колектива на Четвърто основно училище

 

Вчера в залата на учебно-тренировъчния център се проведе Осмомартенски турнир по спортна стрелба за жени. Проявата бе организирана от Регионален инспекторат Търговище. Участваха 40 състезатели- представители на училища и детски градини. В турнира се включи и тимът на Четвърто основно училище”Иван Вазов” в състав:Бойка Сотирова(директор на училището), Биляна Стефанова и Иванка Серафимова. Със сбор от 126 т. те се наредиха на трето място в отборната надпревара от 13 участвали отбора. Наградите на победителите бяха връчени от  г-жа Невяна Захариева- началник на РИО Търговище. Всички участници бяха поздравени с изпълнението на ученика Димитър Атанасов от ОДК. Спортистите получиха и сувенири за спомен, изработени от ученици от ПГТЛП гр. Попово  и     I ОУ “Христо Ботев” гр. Търговище в заниманията им по проект “Успех”.  

Семинар с класни ръководители

 

През седмицата  в Четвърто основно училище “Иван Вазов”, гр. Търговище се проведе семинар с класните ръководители на тема:”Дисциплина чрез сътрудничество” с  лектор  психологът Румен Новаков. Чрез разрешаване на казуси и споделяне на практически опит  учителите обогатиха знанията си за работа с така наречените “трудни” деца. След завършването на семинара участниците получиха сертификати от Дружеството на психолозите в България.  

Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбеляза националния празник на България

 

На 3 март 1878 е Възкресението българско. За нас , този ден  не е празник, а съдба!

Трети март е денят на българската признателност към стотиците хиляди герои, дали живота си за  свободата!

Трети март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата си!

С рецитал бе отбелязан  националният празник на България -3 март  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище.

Рециталът бе подготвен от ученици от 5-8 клас под ръководството на г-жа Дияна Дунчева и  г-жа Кремелита Бонева.

Директорът на училището г-жа Бойка Сотирова награди с грамоти победителите в конкурса за рисунка посветен на  празника проведен под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Емил Димитров. Първо място спечели -Сезин Ахмедова-5-б клас; 2м.- Нихал Ниязиева-5-а клас; 3м. Наско Свиленов-5-а клас.

 Наградени бяха и победителите във викторината посветена на националния празник- отборът на 7-а клас - Ебру Хюсеинова, Емилия Димитрова и  Емрал Юкселов.

Поздравления за постигнати успехи в Първия национален конкурс “България в картини и слово”2014 година  получиха:в  направление изобразително изкуство Рени Стаменова-2-б клас, в направление литературно творчество-Петя Стилиянова-2-б клас и Гюлтен Гюнаева-3-б клас с класни ръководители г-жа Соня Ганчева(2-б клас) и г-жа Шермин Ахмедова(3-б клас.) Г-жа Ахмедова и учениците от  3-б клас имат и специална награда за участие в конкурса.

 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гостуваха в ”Мартенското ателие” на Регионалния исторически музей

 

Посещението в  “ Захариевата къща”  стана традиция за учениците от 3б  клас от Четвърто основно училище  “ Иван Вазов”  гр. Търговище с класен ръководител г-жа Шермин Ахмедова. На  26.02.2014 г.  те гостуваха на  импровизираното“ МАРТЕНСКО АТЕЛИЕ”, където бяха топло посрещнати от г- жа Ралица Димова. Тя  ги запозна с  интересни вярвания и обичаи, свързани с мартеницата и им показа автентични и съвременни мартеници, както и начини за изработването им. В сръчните детски  ръце белите и червени конци се превърнаха в красиви помпони и гривнички. Пижо и Пенда “оживяха” за учудване на всички.  Гостуването в музея се превърна в своеобразен празник за децата и те обещаха пак да да го  посетят . 

 Работилница за мартеници отвори врати в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Три поредни дни в Четвърто основно училище “Иван Вазов” беше отворила врати  работилница за мартеници, организирана от четвъртокласниците и техните учители г-жа Диана Атанасова и г-жа Марияна Атанасова.

Гости на работилницата бяха  малчуганите от ЦДГ “Радост”, ЦДГ Приказка” и ЦДГ “Снежанка”, които разгледаха   училището и класните стаи  на първокласниците. Домакините бяха подготвили куклено предствление и разказаха на бъдещите ученици  легендата за мартеницата. С помощта на по-големите ученици , децата изработиха мартенички, с които да се закичат на празника.

И през трите дни срещите завършваха много емоционлно, с песни и стихове за баба Марта – поздрав от гостите и с обещание да гостуват отново в Четвърто основно училище. 

Годишнина от обесването на Васил Левски

 

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха с рецитал 141 годишнината от обесването на Васил Левски.Той бе подготвен от учениците от 5-а  клас под ръководството на г-жа Теменуга Ламбова и г-жа Валентина Стоянова .

 

Кой беше той?

                В зимна вечер кой тайно премина

                река Дунав, скована във лед?

                Кой страдалната наша родина

                денонощно обхождаше вред?

                Кой създаде безброй комитети?

                Кой въстание готвеше?

                КОЙ?

                за република чиста и свята

                кой мечтаеше в робски покой?

 

                       Кой беше той?

Много имена могат да се забравят от народа, но неговото име – НИКОГА! Левски е клетвата, без която сме немислими!

За народа ни той е повече от герой. Той е светец. Онзи най-скъп син, пред когото майка България винаги ще стои на колене.

 

 

                 Ведно с гордото име България

                  днеска името Левски звучи.

                  Виждам образа му легендарен

                  с двете орлови сини очи.

          

                  И застанал смирено на Левски

                  пред старинната остра кама,

                   клетва давам: да служа аз честно

                   на теб, моя свещена земя!

 

Съвместно отбелязване  на деня на приятелството на учениците от 3-а и 3-б клас

За втора поредна година учениците от училището участват в Националната историческа викторина, организирана от ЧСОУ „Делфините” и МОН. Включиха се ученици от V – VІІ клас, като петокласниците получиха масово максимален брой точки – 20. В момента тече подготовката на писмените работи за участие във втори кръг, който освен тестови задачи, има и такива със свободен отговор.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНА  ИСТОРИЧЕСКА          ВИКТОРИНА -  2013 – 2014 УЧЕБНА ГОДИНА

 

Име на ученика

клас

Брой 

точки

1

Ебру Хюсеинова Хакиева

7

17

2

Алим Младенов Драгоев

7

16

3

Айлин Айдън Зенунова

7

16

4

Албена Снежанова Красимирова

7

16

5

Селиме Ерджанова Исмаилова

7

16

6

Фатиме Мехмедова Ибрямова

7

16

7

Благовест Антонов Петров

7

16

8

Селджан Сезаим Селим

7

16

9

Енгин Мелятов Шабанов

7

16

10

Зелиха Еюбова Сеидова

7

16

11

Илкер Илханов Илмиев

7

15

12

Хатидже Ибрахимова Сабриева

7

15

13

Нефизе Юзджанова Исуфова

7

15

14

Мустафа Енгин Мустафов

7

15

15

Георги Божанов Георгиев

7

15

16

Серкан Нихатов Саидов

7

15

17

Исмаил Бехчетов Исмаилов

7

12

18

Мартин Недев Дончев

7

8

19

Наско Свиленов Атанасов

5

20

20

Нихал Ниязиева Сюлейманова

5

20

21

Георги Николаев Георгиев

5

20

22

Дейвид Димитров Чернев

5

20

23

Никола Иванов Галинов

5

20

24

Валентин Светославов Стефанов

5

20

25

Елис Танер Хамза

5

20

26

Румена Руменова Младенова

5

20

27

Теодора Милчева Радева

5

20

28

Айгюл Ердинч Исмаил

6

17

29

Сайме Исмаилова Руждиева

6

16

30

Кристиян Стоянов Петров

6

16

31

Филиз Наджи Ахмед

6

16

32

Селиме Ибрямова Ибрямова

6

15

33

Аслъ Юнай Ахмед

6

15

34

Гизем Джемалова Мустафова

6

15

35

Ашиме Бехчетова Мустафова

6

13

 

 

 

ОТЛИЧИЯ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЪРВИЯ КОЛЕДЕН ТУРНИР ЗА УЧИТЕЛИ

 

На коктейл в ресторант “Мизия” бяха връчени наградите на победтелите в Първия спортен  Коледен турнир за учители, оранизиран от РИО Търговище и ОК “Спорт в училище”. Призьорите получиха своите отличия от г-жа Невяна Захариева - началник на РИО Търговище и от г-жа Марияна Стефанова - старши експерт ФВС.

В комплексното класиране (от четирите вида спорт) IV ОУ “Иван Вазов” зае 3-то място. Наградата-плакет и грамота получи директорът на училището г-жа Бойка Сотирова. Купа и грамота за 3-то място  получи отборът по волейбол в състав Дечо Дяков, Борислав Тодоров, Веселин Бонев, Бисер Борисов, Камелиян Киров  с капитан Емил Димитров. Медали и грамоти получиха Зорка Йорданова и Йордан Йорданов( 2-ро място- двойки, 2-ро  място- Й.Йорданов(мъже) и 1-во място З.Йорданова(жени) - участвали в турнира по тенис на маса. На 6-то място в отборното класиране останаха представителите на училището в спортната стрелба(Биляна Стефанова, Иванка Серафимова, Веселин Бонев).

 

 

Награди  за ученици от Четвърто основно училище

 

Първо място  и три поощтрителни награди спечелиха учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”, гр. Търговище от конкурса на тема “Детска рисунка за шестте ястребинчета - 2013”, посветен на 70-годишнината от разстрела на шестте деца от с. Ястребино.

В  първа  възрастова група 5-8 клас участваха 8 ученици от 5-ти клас - Нихал Ниязиева, Елис Танер, Сюлейджан Манчев, Иван Цветанов, Джейда Абилова, Нанси Димитрова, Габриела Христова и Мустафа Мустафов и трима от 7 клас- Хатидже Сабриева, Ебру Хюсеинова и Нурай Хасанова, която със своята рисунка спечели първа награда. Поощрителни грамоти за  творбите си получиха Нихал Ниязиева, Елис Танер и Хатидже Сабриева. Учениците работиха под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Емил Димитров.

Награждаването се състоя в регионална библиотека “ Петър Стъпов”, а наградите бяха връчени от Цончо Денев - директор на Художествената галерия в Търговище.

 

  Коледно настроение в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Наближават най-светлите и най-вълнуващи за децата празници-Коледа и Нова година. Празнично настроение е обхванало всички в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. В понеделник се проведе традициооният Коледен базар, в който активната страна освен децата бяха и техните родители. На 18 декември в Младежкия дом бяха връчени наградите на победителите в конкурса за Коледна картичка и украса “Коледни чудеса”. Седем са наградените ученици от училището.Те са възпитаници на преподавателя по изобразително изкуство Емил Димитров. Второ място в раздел “Коледна картичка” спечелиха Нурай Хасанова от 7-а клас и Айгюл Ердинч от  6-а клас, а поощрителна- Алпай Тунчеров-6-а клас,в раздел “Коледна украса” второ място заеха: Мустафа Ридванов-6-б клас, Ереджеб Джемилов-6-б клас, Али Мустафов -6-б клас и Сиана Йорданова-8-а клас.

В сряда завърши традиционният турнир по футбол и народна топка за ученици 1-4 клас организиран от Обединен детски комплекс гр. Търговище.

Четвърто основно училище участва с 2 отбора- момичета – народна топка водени от Росица Спасова и момчета-футбол, водени от Борислав Тодоров. След оспорвани тридневни срещи момичетата завоюваха три победи- над I ОУ «Христо Ботев», III ОУ «П.Р. Славейков» и I СОУ «Св. Седмочисленици» и допуснаха загуба от II ОУ “Н.Й.Вапцаров”, което им отреди третото място и бронзовите медали в крайното класиране. С една победа и три загуби, малките футболисти на Четвърто основно училище останаха на четвърто място. Наградите на победителите бяха връчени от г-жа Невяна Захариева- началник РИО-Търговище, г-жа Марияна Стефанова- старши експерт ФВС и г-жа Валвнтинка Радева- директор на ОДК Търговище.

По инициатива на възпитателите от 3 и 4 клас в училището се проведе и Конкурс “Къде живее Дядо Коледа” за рисунка, стихотворение и разказ. Творбите ще бъдат оценени от г-н  Е.Димитров- преподавател по ИИ и г-жа Д. Дунчева- преподавател по БЕЛ. Най-добре представилите се ученици ще бъдат наградени на 20 декември, когато ще бъде и Коледното тържество в училището.

 

  Коледен базар в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

За трета поредна година в Четвърто основно училище се проведе традиционният Коледен базар. Тази година той се отличаваше с голямото количество и разнообразие на кулинарните произведения, приготвени от родители и деца. Най-масово бе участието на 3-б клас, от който в разпродажбата се включиха 17 ученика . През изминалата учебна година средствата бяха дарени на Регионална библиотека “Петър Стъпов”, с която училището има сключено рамково споразумение за съвместна работа по иновативната практика “Заедно, задружно, с общи усилия”.

Тази година по решение на Ученическия съвет с председател Ебру Хюсеинова, събраните 172 лв. ще бъдат използвани за мероприятия и инициативи на учениците.

 

 

Ученици от Четвърто основно училище гостуваха в работилницата за сурвакници в Регионален исторически музей

       Пред учителите все по – сериозно стои  въпросът -  Как да направят училището по- привлекателно за учениците? Ето защо през  последните години в българското училище навлиза неформалното обучение . То дава възможност на децата да учат, докато се забавляват

         На 9.12.2013 г. учениците от III б клас в IV ОУ “ Иван Вазов” гр. Търговище с класен р-л г-жа Шермин  Ахмедова  бяха в  импровизираната  работилница за сурвакници в музей Захариевата къща. Децата и техните родители се бяха постарали да има всичко необходимо за изработване на сурвачките. Музейните служители посрещнаха малките си гости с трапеза, пълна с пуканки, семки, чемшир.    Г-жа Ралица Димова разказа на  малките ученици за  обичая Сурваки- кога се прави;защо точно дряновото дръвче се избира за сурвакница, как се украсява. След това децата разделени на три екипа започнаха работа. По стара българска традиция пяха народни песни, казваха наричания за сурвакането.  Накрая направиха снимки на  изработените сурвачки- една от друга по- красиви, по- гиздави, по- богати.

  Така по един по- различен начин в една по- различна среда децата научиха повече за обичая Сурвакане; научиха какви материали да използват , кой материал защо се слага; кога се сурвака. Придобиха умения за работа в екип; умения за изслушване; за толерантност; за украсяване на автентични сурвачки; естетически умения.

 

 

На трети декември ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гостуваха в СОУ за ДУС

 

По покана на СОУ за ДУС “Свети Иван Рилски”, ученици от 3-а клас участваха в училищното тържество посветено на 3 декември - международeн ден на хората с увреждания преминало под мотото “Единни в многообразието”. Малките третокласници, които и през тази година продължават работата си по класния проект “Ралични сме, но учим, играем пеем и танцуваме заедно”, под ръководството на своя класен ръководител г-жа Марияна Маринова и възпитател Невена Петрова поздравиха домакините   с танца “Виждам те, гледам те” и с  песента “Вълшебните думи” изпълнена с мимика и жест . Те подариха  на своите приятели   табло с рисунки “Да бъдем добри към различните” и къщичка на доброто.

 

Цвете пък бе подаръкът от ръководството и учителите на IV ОУ “Иван Вазов” за техните колеги от СОУ за ДУС, защото цветятя на Земята са различни, но красотата им е еднаква за всички. 

 

 

                Ден на благодарността в IV ОУ” Иван Вазов”

Следвайки американските традиции,  за първи път  учениците и техните учители си организираха  Ден на  благодарността.  Това е религиозен празник,  изразяващ благодарност към Бог и се отбелязва  четвъртият четвъртък на ноември. Представена бе презентация за историята на този празник, след  която учениците ,разделени  на екипи,  отговаряха на въпроси  с помощта на Mouse Mischief. Учениците   откриваха  думи в пъзел от букви, обогатявайки познанията си по английски език. Учителите провокираха сръчността и креативността на учениците, които трябваше да изработят символа на празника- пуйката. Художествената стойност  на работата на екипите се оцени от г-н Емил Димитров.  И на празник като на празник. Класните ръководители на класовете г-жа Цветелина Кирилова и г-жа Венета Янева, почерпиха  с тиква и сладки.

Заниманията по инереси в ПИГ- интересни и полезни за учениците

 

Интересни и разнообразни са заниманията по интереси в ПИГ в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. В новите стаи обзаведени по проект “Подобряване   качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”  е просторно и уютно.

Чрез състезанието “Знам и мога” проведено в дейност “Образователни игри” в 4-а клас, възпитателят Росица Спасова за пореден път успя да провокира мисленето на учениците. Разделени в  4 отбора- “Родина”, “Родолюбие”, “Любознайко” и “Всезнайко” учениците показаха какво са научили по предметите Човекът и обществото и Човекът и природата.

Децата решаваха  тестове, създаваха текст по  поставени въпроси, решаваха кръстословици, а накрая направиха   проект на плакат за опазване на природата.

По интересен и занимателен начин учениците актуализираха и обогатиха знанията си за България и за българската природа.

Заниманието бе много полезно за четвъртокласниците, като бе и своеобразна подготовка за предстоящото външно оценяване.

УЧЕНИЦИТЕ ОТ 6 –Б КЛАС ПРОВЕДОХА ЗАНЯТИЕ НА ТЕМА “ТРАФИК НА ХОРА”

 

На 04.11.2013 г. съвместно с асоциация “Ная” учениците от 6-б клас с класен ръководител Цветелина Кирилова  проведоха  занятие на тема “Трафик на хора”. През изминалата учебна година те работиха по проект “Детска полицейска академия”и се запознаха с трудностите, които срещат служителите на реда в своята работа.

 На срещата с представители на асоциацията, под формата на ролеви игри учениците дискутираха по проблеми като:Кой може да стане жертва на трафик;

За какво могат да бъдат използавни жертвите на трафик; Как да се предпазим от трафиканти?

С театрално представление на английски език завършиха дните на Вазов в Четвърто основно училище. То бе подготвено от учениците от 4 и 6 клас под ръководството на преподавателите Деница Станева и Венета Янева.

Наградени бяха и всички, които се включиха в дейностите по отбелязяане 25-годишния юбилей на училището.

Дейнности по интереси- посещение в музея

 

На 7.11.2013 година учениците от ПИГ – V клас , с възпитател г-н Веселин Бонев, посетиха постоянната експозиция на Археологическия музей в града. Стефан Иванов – археолог към музея ги запозна с находките, намерени на територията на Търговищка област. Във връзка с обучението по история и цивилизация разгледаха и гостуващата изложба  „Сюжети от Египет – находки от българските музеи.”

 

ЧЕТВЪРТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ “ИВАН ВАЗОВ" ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ЧЕТВЪРТВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ

 

На 21 октомври директорът на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

г-жа Бойка Сотирова откри десетдневката посветена на 25-годишния юбилей на училището. Учениците изгледаха презентацията “Училището - традиции, настояще, бъдеще”  и се запознаха с програмата на дейностите, които ще протекат под мотото “И мойте песни все ще се четат”. Първата от тях-екскурзия до гр. Сопот  вече бе осъществена.  Група ученици и учители посетиха къщата-музей на Вазов и Радиното училище и се докоснаха до духа на великия поет.  

“Произведенията на Вазов през погледа на учениците”- това бе надсловът на проведеното четене на Вазови произведения в РИМ – гр. Търговище. Възрожденската класна стая събра ученици от ІІІ-а и V клас с класни ръководители М.Маринова и Кр. Бонева. Те бяха подготвили откъси от стиховете и прозата на Иван Вазов. В разказите им „оживяха” част от Вазовите герои – чорбаджи Марко, Рада Госпожина, Хаджи Ахил.

Маргарита Петрова – екскурзовод към РИМ поднесе увлекателен разказ за образованието в града ни през периода на Възраждането. Литературното четене завърши с масово рецитиране на Вазовото стихотворение „Аз съм българче”.

Учениците от III  б клас  с класен ръководител Ш. Ахмедова се представиха достойно на  викторината по Български език и литература, която беше представена пред техните съученици от начален етап. Те показаха завидни за възрастта си умения за вярно и красиво писане; за гладко и изразително четене. В ръцете на бързите ученици „ палавите мишки“ бързо „намериха“ верните отговори в литературния тест с програмата „Един компютър- много мишки“, с която децата от класа отдавна работят.

 На 25 октомври  се проведе  състезание в областта на природните науки подготвено от Цв. Кирилова и Ст. Димитрова, като състезателите от трите отбора  показаха своите знания по математика, химия, биология и  география. Голям интерес предизвикаха минутките за публиката, в които бяха задавани забавни въпроси и бе показан филм за най-отровните животни.

Дейностите продължиха и в понеделник(28.10.), когато бе проведена викторина по български език и литература с учениците от 7 клас под ръководството на Д. Дунчева и Т. Ламбова. И тук победител бе знанието, а публиката обогати своите знаия за живота и ворчеството на патриарха на българската литература Иван Вазов. В Края на викторината бяха показани компютърните  рисунки на участниците в конкурса “Моето училище след пет години”.

Във фоайетата на училището са подредени творбите,  изработени от ученици под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Е. Димитров, както и

 рисунките на първокласниците по стихотворението на Вазов “Аз съм българче”  и работите на  най-добре представилите се второкласници  в конкурса по краснопис “Като наниз от мъниста”. През  седмицата учениците от полуинертнатните групи гледаха филма по романа “Под игото” , а момчетата от 5-8 клас се състезаваха за победата в турнира по футбол. С театралните представления на английски език  поготвени от преподавателите В.Янева и Д.Станева с четвъртокласниците и шестокласниците приключват юбилейните прояви.

На 31.10. в сградата на училището се проведе среща на поколенията преподаватели работили в него през всичките 25 години, а тържествения концерт в Младежкия дом бе завършекът на празничната програма.

Продължават проявите посветени на юбилея на училището

 

“Произведенията на Вазов през погледа на учениците”- това бе надслова на проведеното четене на Вазови произведения в РИМ – гр. Търговище. Възрожденската класна стая събра ученици от ІІІ-а и V клас , които бяха подготвили откъси от стиховете и прозата на Иван Вазов. Третокласниците издириха и четоха малко познати стихове за деца. Учениците от V-те класове , под влияние на видяното в музеите на гр. Сопот, избраха откъси от романа „Под игото”.  В разказите им „оживяха” част от Вазовите герои – чорбаджи Марко, Рада Госпожина, Хаджи Ахил. Гости бяха ПДУВД г-жа З. Йорданова и старши експерт КОО „Обществени науки и гражданско образование „ към РИО – Търговище – Теодора Христова.

Маргарита Петрова – екскурзовод към РИМ поднесе увлекателен разказ за образованието в града ни през периода на Възраждането. Литературното четене завърши с масово рецитиране на Вазовото стихотворение „Аз съм българче”. След проявата учениците разгледаха с голям интерес експозициите и обещаха да дойдат отново.

Учениците от III  б клас се представиха достойно на  викторината по Български език и литература, която беше представена пред техните съученици от начален етап. Те показаха завидни за възрастта си умения за вярно и красиво писане; за гладко и изразително четене. В ръцете на бързите ученици „ палавите мишки“ бързо „намериха“ верните отговори в литературния тест с програмата „Един компютър- много мишки“, с която децата от класа отдавна работят.

Част от изложбата посветена на 25-годишния юбилей подредена в училищното фоайе. Творбите са изработени от ученици под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Е. Димитров.

Откриване на Вазовите дни в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

В понеделник директорът на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

г-жа Б.Сотирова откри десетдневката, посветена на 25-годишния юбилей на училището. Учениците изгледаха презентацията “Училището- традиции, настояще, бъдеще”  и се запознаха с програмата на дейностите, които ще протекат под мотото “И мойте песни все ще се четат”. Първата от тях-екскурзия до гр. Сопот  вече е осъществена. През изминалата седмица група ученици и учители посетиха къщата-музей на Вазов и Радиното училище и се докоснаха до духа на великия поет.   

“И мойте песни все ще се четат”

 

Под това мото ще преминат дейностите включени в програмата за отбелязване четвъртвековния юбилей на Четвърто основно училище “Иван Вазов”, което за 25-ти път  отвори врати за своите възпитаници.

Юбилейният концерт ще се състои на 31.10.2013 г. от 16 часа в залата на Младежки дом, Търговище.

 

 

Училище, мой свят чудесен,

пътечка, почнала с А, Б,

ти даде ни мечти и песен,

за полет- слънчево небе!

 

 

На 16 септември за 25-ти път Четвърто основно училище “Иван Вазов” отвори врати за своите възпитаници.

 

НА ДОБЪР ЧАС, МИЛИ УЧЕНИЦИ!

      УЧЕБНА 2012 - 2013 ГОДИНА     

Здравей, ваканция!

Отново е краят на учебната година. С общи усилия учители и ученици изкачиха още едно стъпало по стръмната стълбица на знанието.

С много сълзи, думи на благодарност и поздрави осмокласниците се разделиха с любимото училище и своите учители.

Директорът- г-жа Сотирова се обърна  към тях с думите:

“Скъпи ученици, следвайте пътя който сте избрали с вяра, защото тя е най-мощната сила на света. Бъдете здрави, силни, знаещи и можещи! Бъдете упорити и не се отказвайте пред трудностите. Животът има нужда от Вас. Светът се крепи на младостта! Докажете го!

НА ДОБЪР ЧАС!

ИНСТРУКТАЖ

ЗА ОСИГУРЯВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

 

1. При игри на открити спортни площадки и съоръжения внимавайте дали те са безопасни за  живота и здравето Ви.

2. Избягвайте игрите на места, където уредите са стари и необезопасени.

3. Не играйте в близост до стари, рушащи се сгради.

4. Когато играете навън /пеш или на велосипеди/, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

5.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост, и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.

6. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

7.  Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична, настойчива забележка.

8. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

9. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходците пътеки/. Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.

 

Стрелба в спортната зала по  класен проект Детска полицейска академия-дейност от програмата “Участвам и променям”

“Аз съм българче” прозвуча в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище за втора поредна година се включиха в рецитирането на Вазовото стихотворение “Аз съм българче”. В инициативата  на образователния портал Академика БГ се включиха 160 ученици от 5 до 8 клас и 20 учители.

 

     Победителите от турнира по тенис на маса

 

Завърши учебната година за учениците от начален етап.

 

С мило тържество като телевизионно предаване  представено пред родителите,  учениците от 4-а клас се сбогуваха със своята учителка Стефка Николова и с възпитателя Петя Михайлова. Директорът на училището  благодари на четвъртокласниците  за отличните резултати показани на НВО и им пожела  да изкарат една безгрижна и весела ваканция!

 

 

Ваканция, здравей!

 

С тържество “Празник на здравето” приключи класният проект и учебната година за учениците от 2-б клас с класен ръководител Шермин Ахмедова.

Пред своите родители и учители децата представиха наученото през годината и изготвените презентации за зравословното хранене.

Приятелски поздрав им поднесоха учениците от 2-а клас с класен ръководител Марияна Маринова.

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” се класираха за финала на Национална историческа викторина

Приключи задочният етап от Националната викторина по история, организирана от Частно СОУ „Делфините“, Старозагорски бани, Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) и Националния дворец на децата - София (НДД). Предстои финалът – викторина на знаещите. Той ще се проведе на 19 май 2013 г. в Частно СОУ „Делфините“, Старозагорски бани.                                                                             

Право за участие във финала получиха 164 ученици, разпределени по класове, както следва: 33 ученици от IV клас, 44 - от V клас, 37 - от VI клас и 50 - от VII клас.                                                      

За радост на преподавателите Стефка Николова-класен ръководител на 4-а клас и Кремелита Бонева-учител по история и цивилизация-прогимназиален етап, място сред финалистите намериха и ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.           

На финала ще участват четвъртокласниците Елис Хамза със сбор от 55 т., Камелия Димитрова-55 т., Теодор Ростиславов-55 т., Дейвид Димитров-53 т., Нанси Димитрова-52 т. от 60 възможни.Като резерви са включени Румена Младенова и Габриела Христова от 4 клас и Алтан Арунов, Ремзи Гюнаев и Динчер Селимов от 7 клас.

 

 

 

Великденско настроение в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Весело Великденско настроение създадоха учениците от 2-а клас с класен ръководител Марияна Маринова с концерта “Играем, пеем, учим и танцуваме заедно”. Дейността е част от кампанията “Участвам и променям”, в която училището се включва за поредна година. Кръшни хора и забавни ритми изпълниха залата на Четвърто основно училище. Малките второкласници  рецитираха стихове  за това, как децата   от различен етнос учат и  празнуват заедно. Важно е само приятелското рамо и протегната ръка.

В края на концерта  бъдещите първокласници от ЦДГ 9, които от няколко месеца работят по проект на Министерството на физическото възпитание и спорта “Спорт за децата в детските градини”, с партньор IV ОУ, представиха гимнастическа композиция подготвена от треньора по художествена гимнастика Лидия Русева. Гост на проявата бе Хр. Харалампиев- главен експерт към МФВС за области Търговище и Шумен.

 

Приключи проект “Синьо небе, зелени листа”

 

 

„Синьо небе, зелени листа” /Blue sky Green leaf/ е проект, по който ІV ОУ „Иван Вазов” гр.Търговище работи през последните 2 години.Той е към секторна програма „Коменски” част от програмата на Европейската комисия „Учене през целия живот и се финансира от ЦРЧР – Националната агенция на България. Проектът е в партньорство с училища от гр.Бафра-Турция, Атина-Гърция и гр.Рогожно-Полша.

Основната цел е да се създаде трайно и ползотворно приятелство между учениците от ІV ОУ и техните връстници от другите страни, да натрупат екологични знания и да осъзнаят  колко е важно да се опазва природата, както на собствената страна, така и на планетата като цяло.

След посещения в Турция, Гърция и Полша, от 13 до 19.04. се проведе заключителната среща на участниците в проекта.

Домакините бяха подготвили интересна и разнообразна програма. През първия ден гостите посетиха „Извора на победителите” край с.Крепча, където се запознаха с начина на живот на старите българи-облекло,палене на огън с кремък,стрелба с лък и др..В училището представителите на Гърция,Турция,Полша и България изработиха речник с думи от четирите държави,засадиха дръвчета и участваха в ревю на тоалети от отпадъчни материали. Както ръководителите,така и учениците изказаха своето възхищение от интересните експонати в изложбата посветена на седмицата на Земята,както и от чистите и уютни класни стаи.

В дните на визитата бяха проведени срещи с кмета на община Търговище д-р Красимир Мирев и със зам.областния управител Елка Станчева. Голям интерес сред всички предизвика шоуто на делфините в Делфинариума в гр.Варна и Музеят на восъчните фигури в гр. Велико Търново.

Проектът „Синьо небе,зелени листа приключи.,но в четири държави от Европа растат млади дръвчета-символ на приятелството,което ще продължи между Турция, Гърция, Полша и България.

Учениците от Четвърто основно училище подкрепиха кампанията “Да изчистим България за един ден”

 

Инициативите посветени на седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”завършиха с почистване на двора на училището в подкрепа на кампанията “Да изчистим България за един ден”.

 На 19 април учениците почистиха двора, спортните площадки, тревните площи и тротоара около училището. 

 

      

Математически успех за четвъртокласник

от IV ОУ

 

На 23 март 2013 г. се проведе Областния кръг на традиционното математическо състезание „Европейско Кенгуру” за ученици от І до ХІІ клас.  На територията на област Търговище участваха 162 ученици.

Четвъртокласникът от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище

Теодор Трифонов зае първо място в своята възраст със сбор от 105 точки.

На  20 април той ще се включи и в юбилейното  Великденско математическо състезание.

 

Четвърто ОУ „Иван Вазов” посрещна гости от три държави

 

 

 

От 13 до 18 април в гр. Търговище  ще се проведе заключителната среща на участниците в проект „Синьо небе, зелени листа”-секторна програма Коменски.

Домакините от     IV ОУ „Иван Вазов” посрещнаха представителите на училищата партньори от Гърция, Турция и Полша.

При посещението в училището бяха засадени дръвчета, изработен бе речник с думи от четирите държави и се проведе ревю на тоалети от отпадъчни материали.  Гостите разгледаха и изложбата от експонати посветена на седмицата на Земята.

В дните на визитата ще бъдат проведени среща с кмета на община Търговище д-р Красимир Мирев и със заместник  областния управител Елка Станчева. Участниците ще засадят  50 дръвчета в парк „Роден кът” и ще посетят   гр. Варна и гр. Велико Търново.

 

 

ПАРАД НА ДЕТСКАТА ПЕСЕН

 

На 27 март в залата на кафе-театъра на читалището бе проведен Десетия юбилеен парад на детската песен организиран от Обединен детски комплекс. В него участие взеха и учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Във втора възрастова група третокласниците под ръководството на Дишка Иванова се представиха много добре както при индивидуалните изпълнители, така и при формациите. Аплодисменти предизвика и изпълнението на групата на по-големите с ръководител Стефка Костова.

Достойното представяне във фестивали и конкурси и спечелените награди е показател, че в училището се обучават трудолюбиви и талантливи ученици.

 

Приказни герои оживяха на сцената в

Четвърто основно училище

Преди пролетната ваканция  Четвърто основно училище “Иван Вазов” отново посрещна своите приятели от ЦДГ 5, ЦДГ 7, ЦДГ 9 и ЦДГ 10.

Бъдещите ученици разгледаха стаите на първокласниците и се насладиха на приказката Червената шапчица. Тя бе подготвена от възпитателя Петя Михайлова в часовете за занимания по интереси “Творци, артисти, публика” в ПИГ с учениците от четвърти и първи клас, със съдействието на класните ръководители на 4 клас Стефка Николова и Борислав Тодоров.

Учениците от Четвърто основно училище с четири награди от конкурса “Слово и багра”

 

Наградени бяха победителите в XIV-тия общински конкурс за творчество “Слово и багра” на тема: ”Моето европейско бъдеще”.

Възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов” с преподавател Емил Димитров спечелиха 4 награди.

В раздел “Изобразително изкуство”, Категория “Плакат”-2-ра възрастова група, първото място бе за  Александър Александров-7 клас.    В същата категория, но в   1-ва група второ място зае Ебру Хюсеинова-6 клас, а трето- Нурай Хасанова-6 клас. Петокласникът Метин Гюнай зае второ място в раздел “Изобразително изкуство”- 1-ва група. Победителите бяха наградени с грамоти и предметни награди.

Директорът на Четвърто основно училище поздрави малките художници и им пожела   още по-големи успехи в предстоящите конкурси.

 

 

 

Първокласниците от IV ОУ “Иван Вазов”  празнуваха празника на буквите

Днес, учениците от I-a клас с класен ръководител Диляна Златарова,   и от  I-б клас с класен ръководител Соня Ганчева и възпитатели Маргарита Петрова и Петя Михайлова се сбогуваха с буквара и получиха своя нов помощник в училище-читанката. Това стана на тържество в ОДК, където г-жа Радева ги поведе на пътешествие в царството на буквите. Малките ученици  се справиха много добре с поставените задачи  – четоха, писаха,  съставяха думи и изречения, разпознаваха текст и поздравиха гостите с песни и стихове. За награда, получиха задачата да оцветят книгоразделител, който да им помага, когато четат книжките – подаръци от техните родители.

 

Ролята на играта и почивката  за децата

 

За поредна година Четвърто основно училище “Иван Вазов”                гр. Търговище  се включи в кампанията “Участвам и променям”, която се фокусира върху гражданското образование, здравословния начин на живот на децата, както и върху значението на семейството и институциите при грижите за подрастващите.

Една от планираните дейности в кампанията бе “Ролята на играта и почивката за децата” в дейностите по интереси в ПИГ.

В една от стаите, обзаведени по проект “Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” се проведе занимание на учениците от 3-а клас, с възпитател Р.Спасова, на тема “Пролет”. Третокласниците бяха разделени на 5 групи, като всяка работеше по поставена задача. В края на заниманието учениците показаха това, което са изработили и написали, пяха пролетни песни, танцуваха а групата, която оцветяваше  картички, измисли оригинални пожелания  за  настъпващата пролет. Така неусетно играейки и  забавлявайки се, децата обогатиха знанията си за пролетните цветя, за прелетните птици, упражняваха се да съставят текст върху картина, да подреждат пъзели.

Поздрав за всички бяха стиховете- лично творчество,  съчинени от Нанси Николаева.

 

 

          Минзухар

 Минзухар, минзухар,

 ти си най-добър другар.

 Всеки час и ден,

 ти ще бъдеш щастие за мен.

 

        Пролет

Пролет ясна е дошла.

И по къщи и поля,

Запратила е хубостта

На дървета и цветя.

IV ОУ ” Иван Вазов” участва в състезанието Spelling Bee

 

 

Валентин Сетославов Стефанов IV ”А се класира на първо място в училищния кръг на Третото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 22.03.2013 вIVОУ ” Иван Вазов. Валентин спелува правилно думата more и победи Динчер  Неджатинов Селимов VII ”Б”, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 20 април в гр.Варна. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 11 май в хотел Хилтън в София.

 

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 5500 ученици на възраст от 9 до 14 години се състезаваха в 236 училища в страната през седмицата от 18 до 23 март 2013 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител  в миналогодишното състезание е  дванадесетгодишният Румен  Стефанов Димитров от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе.  

 

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ. 

 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

 

 

 

 

 

 

 

Пролетта дойде в Четвърто основно училище

 

 

Променливото мартенско време не помрачи настроението на второкласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.                

С тържество подготвено в заниманията по интереси в ПИГ от възпитателите Н. Петрова и И.Серафимова те посрещнаха първа пролет. Учениците от трети  клас пък подредиха изложба от рисунки под мотото “Пролет пъстроцветна”.

Детска полицейска академия

 

Продължават заниманията от мини проекта “Детска полицейска академия” на учениците от V б клас- IV ОУ “Иван Вазов” гр. Търговище с класен ръководител Цветелина Кирилова. След РПУ, те посетиха и пожарната служба.

 

 

В часа на класа в темата по Гражданска защита фелдшерката на училището  Виолета Христова разказа кога се налага да се използват памучно марлени превръзки  и показа различни видове защитни маски. С нейна помощ  малките ученици от II б клас  сами  си направиха такива.

 

Продължава доброто представяне на учениците от Четвърто основно училище в национална историческа викторина

На проведения втори кръг от Националната историческа викторина , организирана от ЧСОУ „Делфините”,  участниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” показаха много добри резултати и продължават надпреварата.                                                                                                                                             Във възрастова  група ІV – V клас за трети кръг се класираха: Габриела Христова, Дейвид Димитров, Елис Танер, Камелия Димитрова, Нанси Димитрова,  Никола Галинов, Румена Руменова и Теодор Ростиславов с преподавател е г-жа Ст. Николова.                                                                   От учениците в VІ – VІІ клас напред продължават  Енгин Мустафов, Мартин Дончев,   Ебру Хюсеинова, Емре Мустафа, Алтан  Арунов,  Динчер Селимов, Ремзи Гюнаев, Сиана Йорданова, Михаела Диянова и Алим Младенов, които се подготвят под ръководството на Кр.Бонева.                                                                                                                                 Пожелаваме им отлично представяне на следващия етап!

 

IV ОУ „ Иван Вазов” участва в Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee

 

 

На 22 март 2013 г. в IV ОУ „ Иван Вазов”кв. Запад-2  от 14.00 ще се проведе училищния кръг от Третото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

 

През цялата седмица над 5500 ученици от 236 училища в цялата страна ще се включат в надпреварата след усилена няколкомесечна подготовка. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 20 април 2013 г. в 10 града в страната. Най-добре представилите се 30 ученици ще излъчат националния Spelling Bee шампион на 11 май в хотел Хилтън в София.

 

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е дванадесетгодишният Румен Стефанов Димитров от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе. 

 

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ. 

 

Заповядайте да подкрепите нашите състезатели!

 

График за дейностите по приема:

 

1) Запознаване на децата и родителите с условията, които училището предлага.

Срок - 17 май 2013г.

2) Подаване на заявления за приемане

Срок: 04 март - 31 май 2013г.

3) Записване на ученици за първи клас

Срок: 03 юни - 14 юни 2013г.

4) Обявяване на списъците със записаните ученици и свободните места

Срок: 17 юни 2013г.

2)  Записване на ученици за първи клас при наличие на свободни места

Срок: 13 септември 2013г.

      

 

          

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР И ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2013/2014 ГОДИНА

1. Деца, живеещи в непосредствена близост до училището.

2. Наличие на деца от семейството, обучаващи се в училището.

3. Деца на учители и служители в училището.

4. Деца със специални образователни потребности.

 5. Деца, чиито родители работят в близост до училището (посочва се адрес на местоработата).

6. Ред на подаване на документите до запълване на местата

             

 

 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов”- с награди от конкурс на КТ “Подкрепа”

 

 

За втора година учениците от IV ОУ “Иван Ивазов”              гр. Търговище  се включват в литературни конкурси организирани от Синдикален регионален съюз(СРС) към КТ “Подкрепа”.

Тази година конкурсът бе на тема:”Свободата”и бе посветен на Националния празник на България-3 март.

Във възрастова група 4-6 клас в раздел- Кратко съчинение(есе)  Камелия Тодорова-4-а клас се класира на първо място, а Ебру Хюсеинова от 6-а клас зае второ място. Те получиха грамоти и парични хагради.  Поощрителна грамота за участие получи Зелиха Еюбова от 6-б клас.

Наградите на победителите бяха връчени от г-н В.Николов- председател на СРС- Търговище.

 

СВОБОДАТА

 

Свободата е сбъдната мечта за нашите деди. Те са се борили,за да можем днес ние - техните деца да живеем в една свободна България.

За да почувстваме най-силно свободния български дух, трябва да се изкачим на заветния връх Шипка.

Там горе високо над облаците времето спира, само вятърът нашепва истории за безсмъртие, себеотдаване и родолюбие. Хиляди герои са загинали за нашата свобода. Те обичали родината си и са дали най-ценното нещо, което са имали - своя живот. Там на паметния връх борците за свобода са написали историята със своята кръв. Подвигът им минава през поколенията и никога няма да бъде забравен.

Днес ние трябва да браним свободата си, защото тя е безценна и е струвала хиляди човешки живота.

Прекланяме се пред подвига на героите и им поднасяме венец от уважение и обич.

 

Осми март в ПИГ

 

Празникът на мама-  това бе мотото, под което протичаха заниманията по интереси в начален етап на ПИГ в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Насочвани от своите възпитатели децата изработиха оригинални подаръци и картичк за своите майки.

Честит празник, мили дами! Честит празник, колеги!

 

 

 

 

 

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха националния празник на България

 

С викторина отбелязаха Националния празник на България – 3 март учениците  и учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище.

Този празник ни е скъп, защото той е символ на възстановяването на българската държавност. Това е ден, в който отдаваме своята признателност към жертвите, дали живота си за Освобождението на България.

Участници във викторината организирана от преподавателите по БЕЛ Д. Дунчева и Т. Ламбова, бяха  ученици от пети до осми клас. Те получиха награди от директора на училището г-жа Бойка Сотирова.

С грамоти бяха отличени  учениците от 5-а и 5-б клас, които под ръководството на преподавателя Емил Димитров подредиха изложба от картини посветени на празника.

 Поздравления за постигнати успехи  в петия областен конкурс “България в картини и слово”, направление изобразително изкуство получиха : Зелиха Еюбова-6-б клас, спечелила първо място във възрастова група пети-шести клас, Ервание Еюбова-6-б клас получила поощрителна награда, както и първокласниците Явор Тихомиров и Петя Стилиянова от 1-б клас.

 

 

 

 

 

Поздрав за празника

 

Малчуганите от ЦДГ “Приказка”, ЦДГ “Снежанка”, ЦДГ “Червената шапчица”,   и ЦДГ “Радост”, които догодина ще бъдат първокласници, бяха закичени с мартеници за празника. Поздравът за тях бе от четвъртокласниците и учителите Стефка Николова и  Борислав Тодоров, които наесен ще посрещнат малките ученици в училище.               “Да са здрави, бели и червени и да радват своите родители”- пожелаха на децата гостите от IV ОУ “Иван Вазов”. 

 

 

Мартенско настроение в Четвърто основно училище

 

С пролетно настроение посрещнаха Баба Марта учениците от ПИГ в Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище. В часовете за дейности по интереси те рисуваха , изработваха мартеници и пролетни украси, които да  радват всички. 

Продължават дейностите по проект “Живеем  здравословно”  на 2-б клас.

 

Скъпи гости в Четвърто основно училище

“Иван Вазов”

 

Лошите метеорологични условия  преди Коледните и Новогодишни празници, попречиха на гостуването на децата от целодневни детски градини в Четвърто основно училище.

Четвъртокласниците от училището и техните преподаватели се готвиха дълго и упорито и срещата се състоя в първите дни на Новата година. Бъдещите ученици от ЦДГ 5, ЦДГ 7, ЦДГ 9 и ЦДГ  10 се насладиха на приказката “Коледните вълнения на Врабчо и Снежинка” и получиха подаръци за спомен.

Малчуганите  от ЦДГ 9 и ЦДГ 5 поздравиха своите домакини със стихотворения и песни. Директорът на IV ОУ  г-жа Сотирова пожела на всички успешна Нова година и покани децата и техните учители да посетят отново училището.

Голям интерес предизвика и концертът от Коледни песни, в който участваха ученици от 1 до 8 клас.

Коледен концерт

Коледа в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Изложба от Коледни картички подредиха учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

 В понеделник по инициатива на Ученическия съвет в училището бе организиран  Коледен базар, като средствата ще бъдат подарени на Регионална библиотека “Петър Стъпов”.

На 20 декември в училището ще гостуват децата от целодневни детски градини, които ще се насладят на приказката “Коледните вълнения на Врабчо и Снежинка” подготвена от четвъртокласниците.

Празничните прояви ще завършат с Коледен концерт , в който ще вземат участие ученици от 1-8 клас.