Учебна 2015 - 2016 година

Webnode

Коледен купон в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Отново е Коледа! И отново празнични вълнения, емоции и изяви на учениците! Оказа се, че всички класове са много добри в изпълненията си на песните и танците. И това е така, защото преподавателя по музика г-жа Кичукова ги зарази с ентусиазъм  и ги подготви с професионализъм и желание. Танцови двойки от всеки клас премериха сили в конкурс. Дядо Коледа заинтригува публиката със забавни въпроси, раздаде награди за предварително проведения конкурс за рисунка на коледна тема. И накрая, разбира се, дискотека! Така с весело настроение учениците прекрачиха във ваканцията!

Весела Коледа и щастлива Нова година на всички!

Традиционен Коледен базар  в Четвърто основно училище

 

За поредна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе традиционният Коледен базар, организиран от  Ученическия съвет и със съдействието на осмокласниците.

Училищният стол се оказа тесен да събере многобройните  ръчно изработени кулинарни вкусотии, които с всяка следваща година стават все повече.

Събраните средства децата и учителите решиха да използват за две благородни каузи. Част от сумата ще бъде дадена за подпомагане рехабилитацията на дете с детска церебрална парализа, а останалите средства ще бъдат използвани за  закупуване на книги за училищната библиотека открита през седмицата на четенето, в която библиотекари ще бъдат самите ученици.

Празник на цифрите в Четвърто основно училище

Иван Вазов”, гр. Търговище

 

Много радост, много вълнение и много емоции – такава беше атмосферата на Празника на цифрите в 1 б клас в IV ОУ „ Иван Вазов”, на 18.12.2015 г.     Пред всички родители и гости  децата показаха, че вече познават  цифрите  и могат  с лекота да  решават задачи до 10. Особено емоционални бяха логическите задачи, които Математиката им зададе. На тържеството малките ученици показаха и завидни артистични заложби с драматизацията на стихотворната приказка „Сметката на баба Недка”. Тържеството завърши с връчване на ГРАМОТИ „ Вече мога да броя и смятам до 10” от класния ръководител , г-жа Ш. Ахмедова и обща снимка.  

Участие на ученици от Четвърто основно училище

 „ Иван Вазов”, гр. Търговище

в междуучилищен проект

 

 Учениците от I б клас на IV „ Иван Вазов”, гр. Търговище, участваха в Междуучилищен проект Малки фантазьори /РАЗВИВАНЕ НА ДЕТСКАТА ФАНТАЗИЯ/ с ученици и учители в начален етап от 54. СОУ, гр. София – домакин на проекта и още 13 града на България през периода от 02.11.2015 до 18.12.2105 г.

Нашите най- малки ученици бяха единствени представители от областта. Във връзка с изпълнение на задачите и дейностите на проекта в продължение на месец децата, под ръководството на класния си ръководител г-жа Шермин Ахмедова, съчиняваха  приказки по фантазиен бином, илюстрираха ги. Бяха изработени лого и табло на проекта. Като крайни продукти бяха заснети видеофайлове с фантазийните приказки на децата. За представителната изява на 18.12.2015 г. в училището- домакин, бяха изпратени 3 видеа и презентация с описание на дейностите по проекта и снимки. Организаторите високо оцениха фантазиите на нашите най- малки ученици, които доказаха, че фантазиите на децата са безкрайни!

Всичко за проекта на адрес:  https://www.facebook.com/zlatka.chardakova/posts/1080488751984811?comment_id=1080892905277729&notif_t=mentions_comment

 

Достойно преставяне на възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Завърши четвъртият  Коледен турнир по футбол в зала за момчета и народна топка за момичета родени 2005-2006г. организиран от Обединен детски комплекс Търговище. В продължение на три дни зала “Дечко Стефанов” бе арена на оспорвани двубои.

За поредна година възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов”се представиха достойно спечелвайки третите места в своите дисциплини.

При момичетата участваха пет отбора, които играха по системата “всеки срещу всеки” . Малките ни състезателки постигнаха две победи-срещу представителите на II  ОУ  и III ОУ и допуснаха две загуби- от II СОУ и  I ОУ. Така те се наредиха на трето място в крайното класиране.

Момчетата бяха разделани в две групи.  Футболистите на IV ОУ победиха момчетата от III ОУ и постигнаха равен резултат с представителите на II СОУ . В полуфиналните двубои обаче  не можаха да преодолеят съперниците си от I ОУ и трябаше да спорят за бронзовите медали. В една изключително атрактивна  среща  учениците от Четвърто основно училище надиграха момчетата от II СОУ   и се окичиха с бронзовите медали.

Турнирът бе закрит с изпълнения на възпитаници на ОДК. Сред тях бе и мажоретната група съставена от момичета от IV ОУ, които работят под ръководството на треньора Лидия Русева.

Всички участници получиха торбички с лакомства и грамоти за участие, а победителите-купи и медали връчени им от директора на ОДК- г-жа Валентинка Радева. 

 

           Националното състезание по история

    На 15.12. 2015г участниците в  първи кръг  на Националното състезание по история на България получиха наградите си. Въпросите бяха свързани с обичаите, традициите  и празниците на българите. В състезанието се включиха   882 деца от страната.  От  IV ОУ „Иван Вазов“ участваха 21 ученика, 12 получиха медали, а останалите – грамоти за отлично представяне. Ето и пълен списък на наградените:

Златен медал за  Нихал  Ниязиева Сюлейманова,  Зийнеп Мустафова Исметова,  Нутфи Селимов Зекериев и Сенем  Гюнаева Исмаилова

Сребърен медал за Али Ибрямов Ибрямов,  Насуф Мустафа Насуф, Мелис Мустафова Хюсеинова

Бронзов медал за Джанай Джемилова  Джелилова, Гюлтен Гюнаева  Илиязова, Ерсин Шабанов Хюсеинов, Мелда  Мехфетинова  Феимова,  Хюсеин Ерджан Хюсеин.

Грамоти за отлично представяне получиха Габриела Христова Руменова, Илияз Сунаев Илиязов, Мустафа Мехнуров Маремов,  Нанси Димитрова Чернева,  Селин Исмаилова Фикретова, Нанси Николова Иванова, Румена Руменова Младенова, Елис Танер Хамза и Ачелия  Юзай  Мустафа.

    Поздравяваме ги за успеха и пожелаваме още повече медали на втори кръг!

Закриване на националната седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

В сряда започна  Маратонът на четенето, в който се включиха  г-н Витан Витов-старши експерт  начално образование в РИО Търговище,  директорът на училището     г-жа Бойка Сотирова, Симеонка Рачева- представител на родителската общност , учители и ученици от различни класове. С интерес те започнаха да четат повестта на Емилиян Станев “Чернишка”.

Маратонът продължи  и в четвъртък, когато в училището гостува известният търговищки писател Неда Антонова . Тя разказа на децата за своите първи литературни опити, за  романите, които е написала, за трилогията  за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички". Децата слушаха с интерес и задаваха въпроси, след което прочетоха откъс от книгата “Царица Елеонора Българска”.

Националната седмица в Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе закрита  с кампания за събиране на детски книги преминала под мотото “Дари книжка- подари усмивка”. Със  събраните книги бе подредена малка библиотека, в която ученици ще бъдат библиотекари и ще раздават книги на всички желаещи.

 

Седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Дейностите през националната седмица на четенето  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” продължиха със съчиняване на приказки по фантазиен бином от учениците от първи клас. Разделени в екипи те съставяха  кратки текстове с  произволно изтеглени думи. След това бе проведено състезание по краснопис.

В Регионална библиотека “Петър Стъпов” учениците от  втори, четвърти, пети-а и шести клас проведоха конкурс  за най-добър четец и разказвач, който премина под мотото “Ангел Каралийчев-майстор на българската приказка”. С интерес децата разгледаха хилядите томове книги и си припомниха чудесните произведения  на великия писател -“Житената питка”  и “Тошко Африкански”

В полуинтернатните групи  ученици от седми и осми клас четоха произведението   на Светослав Минков “Дамата с рентгеновите очи” и откъси от Бай Ганьо.  Под ръководството на г-жа Янева петокласниците направиха бягаща диктовка. Учениците бяха разделени на групи състоящи се от един писар и трима говорители. Диктовката имаше за цел да се пренесе текст чрез диктуване, като се спазят всички правописни и правоговорни  норми. Това позволи на децата да покажат как са усвоили правописните правила по един различен начин, забавлявайки се и състезавайки се за бързина и точност.

 

 

 

Национална седмица на четенето в  Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С  изработване на книга “Аз чета, защото...” бе открита националната седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Учениците от всички класове споделиха своето мнение за книгите и четенето, написвайки го върху цветни листчета, които залепиха на огромната книга във фоайето на училището.

Любими приказни герои гостуваха на децата от ЦДГ  № 7 “Снежанка”, ЦДГ  № 9 “Приказка”, и ЦДГ  № 10 “Радост” и на малките първокласници от училището. Под ръководството на своите учители учениците от четвърти  клас четоха любими приказки на малчуганите, а третокласниците представиха драматизацията “Мързеливата снаха”.

Проект за работа в екип "Имам добра идея".
Цветелина Русева, Елиф Мустафова и Сезен Али от V б клас при IV ОУ "Иван Вазов" изработиха къщичка за птици, която ще поставят на подходящо място през пролетта .

Вземи бои и четка
и първо нарисувай клетка
после с размах-два
добави отворена врата.
Нарисувай след това
нещо за красота
после нещо обикновено,
нещо хубаво
и нещо потребно
за птичето.
Намери дърво
и окачи на него твоето платно,
в градината
или в гората
скрий се зад това дърво,
не говори
и дори не се движи…
Понякога птичето бързо пристига,
но понякога много време не стига.

 

Ден на благодарността в IV ОУ” Иван Вазов”

Следвайки американските традиции,  учениците от Va ,  Vб   и техните учители си организираха  Ден на  благодарността.  Това е религиозен празник,  изразяващ благодарност към Бог и се отбелязва  четвъртият четвъртък на месец ноември. Представена бе презентация за историята на този празник  след  която учениците  разделени  на екипи,  отговаряха на въпроси  с помощта на приставката Mouse Mischief.  Учениците  демонстрираха и добри познания по езика като  попълниха текст с подходящи думи, обогатявайки лексикалния си запас и редиха пъзели от изречения. Учителите провокираха учениците, които трябваше да изработят „ Дърво на благодарността” и да отправят своите благодарности към най-близките си.                      С този час преподавателите г-жа Венета Янева, г-жа Дияна Дунчева и г-жа Деница Станева преподадоха един от най-важните   уроци в днешно време- на толерантност и уважение към другите народи.  

 

Кръгла маса по проблемите на грамотността се проведе в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 26 ноември в Четвърто основно  училище “Иван Вазов” се проведе кръгла маса, свързана с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и в изпълнение на училищния  план за насърчаване и повишаване на грамотността за учебната 2015/2016 година.

Гости на проявата бяха г-н Димитър  Петров- старши експерт по БЕЛ в РИО Търговище,   г-жа Диана Якимова представител на НСО, г-жа Елена Боянова от РБ “П.Стъпов” , Албена Недева- читалищен секретар в с. Баячево, Симеонка Рачева- представител на родителската общност, учители и възпитатели от Четвърто основно училище.

Срещата откри г-жа Бойка Сотирова-директор на училището,която запозна присъстващите с необходимостта от активна работа по проблема.

С обширно експозе, г-жа Кремелита  Бонева-главен учител представи основните моменти от стратегията, с понятието грамотност и със стратегическата и цел.

С особен интерес бе посрещнато изказването на г-жа Якимова, която представи проекта “Библиотека на играчките”  и как работи една библиотека в Ирландия. Своя опит за засилване интереса на децата към четенето споделиха и г-жа Боянова и г-жа Недева.

С добри практики запознаха присъстващите Диана Атанасова- старши учител начален етап и Теменуга  Ламбова- старши учител по БЕЛ.

Срещата приключи с изказване на г-н Петров, който обобщи работата на учителите и изрази надежда реформите в образователната ни система да доведат до повишаване функционалната грамотност и практическите умения на учениците.

 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана Световната седмица по предприемачество

В петък в  Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана световната седмица по предприемачество /16-20.11.2015 г./. С участието на консултанти от Центъра по кариерно ориентиране бе проведен открит урок от учениците от 3-а клас и седмите класове. Под ръководството на преподавателите Кремелита Бонева и Петя Михайлова  децата показаха своите умения за работа в екип и познанията си за различните видове професии.  В края на заниманието гостите благодариха на участниците и обсъдиха  възможности  за бъдеща съвместна дейност.

 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана седмицата за бесопасно движение и Световния ден за възпоминание жертвите на ПТП

 

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия /ПТП/.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици хора губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

Във връзка с отбелязване на този ден, през седмицата  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” бяха проведени редица мероприятия, с активното участие на комисията по БДП с председател Диaна Атанасова и членове Емил Димитров и Светла Тодорова.

В часa на класа седмокласници  и осмокласници  гледаха филма “Да запазим живот” и се запознаха с последиците от неразумното шофиране. Във фоайето на училището бе подредена изложба от рисунки “ Внимание! На пътя е опасно”, подготвена от ученици от 1-6 клас и открита с рецитал от ПИГ-2-а клас.

 Малките ученици от 1-4 клас гледаха презентация на тема “Опасности на улицата” ,  а под ръководството на възпитателите в ПИГ, второкласниците проведоха състезание “Познавам пътните знаци”, като гости им бяха учениците от 1 клас.

В актовата зала на училището  петите класове  заедно със своите класни ръководители  проведоха викторина на тема “Седмица на пешеходната безопасност”. Мероприятията  приключиха със заниманието в СИП “Алтернативен екоадреналин” с преподавател Емил Димитров. То премина  под надслов "Да запазим живота на децата на пътя" и бе част от  подготовката за управление на велосипед в планински условия. Проведен бе колопоход  до хижа Младост , а придвижването бе по пътища с различни настилки , както и по пътеки с различна денивелация и трудност.

С проведените инициативи ученици и учители от Четвърто основно училище изразиха своята почит към хилядите загинали по пътищата на страната и своята признателност към тези, които ежедневно се борят за намаляване на жертвите на ПТП.

 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха Регионалната  библиотека

Във връзка с училищния план за насърчаване на грамотността  за учебната 2015/2016 година  в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на грамотността през периода 2014-2020 г., мярка:Привличане на общественото внимание към значението на грамотността и популяризиране на четенето, учениците от 1-б и 5-б клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  с класни ръководители Шермин Ахмедова и Венета Янева посетиха Регионална библиотека “Петър Стъпов”. Децата разгледаха библиотеката , а  петокласниците  четоха произведения на великия поет. Малките ученици останаха очаровани от подредбата на книгите и тяхното многообразие  и  обещаха да станат редовни посетители и активни читатели.

Halloween  парти в IV ОУ” Иван Вазов”

Какво всъщност знаем за Хелоуин? Повечето запитани ще отговорят, че това е  празник, на който се маскираме и обикаляме по къщите за лакомства! А откъде идва тази традиция? 

Древните келти посрещали своята Нова година Самайн в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

  Учениците от V б клас  поканиха  най-малките в училище Iб клас  да ги въведат в света на английския език и култура, чрез организиране на един от най-популярните празници Halloween.

Заедно с г-жа Ахмедова, класен ръководител на Iб клас , г-жа Янева и г-жа Станева, преподаватели по английски език децата се състезаваха в екипи и обогатиха езиковите си познания чрез игровия подход. Всяко дете   се беше постарало да се представи със страшен костюм, да изпее песен, да каже стихотворение или да потанцува. Имаше и много тиквени фенери. В края всички получиха локомства за старанието си.

 

Патронен празник на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 30 октомври  ученици и учители от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха патронния празник на училището и Деня на народните будители.

С помощта на презентация присъстващите  си припомниха за великите българи, останали в историята със своите произведения и своя будителски дух.

Празникът продължи с конкурс Мини мис и Мини мистър Четвърто основно училище. Участваха по двама представители от всички класове разделени в две възрастови групи. Жури с председател Бойка Сотирова-директор на училището  задава на участниците въпроси, свързани с народните будители. Освен знания, бяха оценявани  сценично поведение и визия.

За Мини мис в първа възрастова група-до 9 години бе обявена Петя Стилиянова от 4-б клас, а за Мини мистър-Йордан Вълчев от 3-а клас.    Във втора група-до 14 години победители станаха Мелица Пламенова и Мустафа Ридванов от 8 клас. Призьорите получиха ленти и корони, а подгласниците-медали. Наградени бяха и участниците в конкурса за рисунка върху  балон на тема “Хубава си татковино”.

Поздрав за всички бяха песента на шестокласниците и танцът “Бомба”, подготвен от учениците от петите класове  под ръководството на учителя по музика Стойна Кичукова.

                                                 

За поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” поздравиха своите приятели от СОУ за ДУС

На 19 октомври  ученици от 3-а клас  с ръководител  Петя Михайлова  поздравиха с драматизация на приказката “Мързеливата снаха” децата от СОУ  за деца с увреден слух по случай празника на тяхното училище- денят на Свети Иван Рилски Чудотворец.

Изложба от рисунки “Златокоса, пъстроцветна есен”

 

Изложба от рисунки “Златокоса пъстроцветна есен” беше открита в коридора на Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Тя бе подредена от възпитателите в ПИГ  1 клас, 2-а и 2-б клас. Децата поздравиха настъпващата есен с песни и стихове и разгледаха рисунките на своите съученици. 

Учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов” получиха поздрав за празника

Днес светът отбелязва Международния ден на учителя.

Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя". Тя е реализирана едва през1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО. Тогава за първи 5 октомври се чества като ден на учителите. Към момента празникът се отбелязва в над 100 държави на планетата.

Членовете на Ученическия съвет от Четвърто основно училище “Иван Вазов” с председател Елис  Хамза  поздравиха своите учители с табло,  изработено от тях и закичиха преподавателите   със символа на учителската професия - разтворена книга. 

Откриване на учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С вдигане на националния флаг и посрещане знамето на училището бе открита новата учебна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Гости на празника бяха:  Светлин Бонев- областен управител на област Търговище, Станянка Петкова- представител на отдел “Образование” в община Търговище и Марияна Стефанова- старши експерт в РИО Търговище. Послучай първия учебен ден  бяха получени  поздрвителни адреси от д-р Дарин Димитров- народен представител, г-н Светлин Бонев-областен управител и г-жа Дарина Димитрова- началник на РИО.

Директорът на училището г-жа Бойка Сотирова поздрави първокласниците и им пожела през следващите години  да отидат толкова далеч, колкото  са смели мечтите им, да бъдат здрави и да радват родителите си, а към своите колеги тя се обърна с думите: ”На вас колеги,-успехи и признание. Нека вярата в доброто  и любовта ви съпътства от първия до последния училищен звънец!”.

 Празникът завърши със засаждане на дърво от малките първокласници и с първия звън на училищния звънец.  

 

 

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

 ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ ВЪВ ВОДНИ БАСЕЙНИ

През топлите летни дни къпането и плуването в реки, езера, язовири и в морето е едно от най –приятните забавления. Не забравяй, че трябва да става само на места, където има охрана!

Основните причини за водни инциденти са:
- Непознаването на опасностите при къпане и плуване;
- Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;
- Незнанието да се помогне на човек, който се дави.

 

Малките деца не умеят да преценяват своите възможности и съответните рискове, затова са особено рискова група и трябва винаги да са под наблюдение. Никога не оставяйте по-големи деца да контролират по-малките. Въпреки, че спасителите носят отговорност за плувците в басейна, родителите трябва да наблюдават децата си и да не ги оставят без надзор.

Необходимо е децата да познават опасностите при къпане през лятото и да се стараят да ги избягват. Ето някои от тях:

Къпане в басейн                                                                                                                                                При влизане в басейн разберете кой край е по-дълбок;
- Трябва да се знае каква е дълбочината в краищата на басейна;
- Трябва да се знае каква е денивелацията на басейна;
- Гмуркането и докосването на капаците на отводнителните решетки (шахти, канали) на дъното на басейна е изключително опасно, защото пръстите или целия крайник могат да бъдат засмукани или да се заклещят;
- Ако не умеете да плувате добре, не използвайте преливника и коридорните въжета за да стигнете до по-дълбоката част на басейна.

Плуване на неподходящи места

Това са трамплините и изходите на пързалките. Тези места са изключително опасни както за децата така и за възрастните, тъй като нараняванията могат да бъдат сериозни.

 

Плуване и къпане след обилно хранене

В тази ситуация, стомахът на плувеца е раздут и коремните органи се снабдяват обилно с кръв за сметка на главата и крайниците. По-слабото кръвоснабдяване на главния мозък, интензивното движение, охлаждането и хидростатичното налягане върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и аспириране на храна в дихателните пътища, и дори загуба на съзнание. Плуването с дъвки, бонбони и каквито и да е други храни и предмети в устната кухина е абсолютно забранено, тъй като води до задушаване и смърт.

 

Използването на алкохол и наркотични средства

Изключително опасна ситуация, която винаги води до трагични инциденти, тъй като хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си възможности и сили. Съдоразширителното действие на алкохола допринася за бързото преохлаждане на организма.
При употреба на алкохол трябва да се изчака 6 до 8 часа преди да се влезе в басейна.

Мускулни крампи (схващания)

Получава се след рязко усилие или преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане. Мускулът е свит, твърд и болезнен. Най-често засегнатите мускули са тези на стъпалата, подбедриците, бедрата, по-рядко на ръцете, корема и врата. Силната болка и обездвижването на крайника предизвикват паника и водят до давене. За да се предотвратят мускулните крампи е необходимо добро разгряване на всички мускулни групи, да не се допуска преумора и преохлаждане. Смяна на плувния стил е добър начин за предотвратяване на схващания. Ако се получи крампа, плувецът трябва да запази самообладание. При поема на въздух тялото има положителна плаваемост и се задържа над водата без плувни движения. С помощта на едната или двете ръце крайникът се сгъва или разгъва няколко пъти с цел разтягане на мускула докато се отпусне, след това се масажира. За да се стигне до ръба на басейна може да се използва различен плувен стил или някое от упражненията при тренировки (плуване само с ръце, с една ръка и т. н.).

Опасни и буйни игри

Бутането и хвърлянето на хора във водата, както и боричкането с потапяне и сходни игри понякога могат да имат трагичен завършек.

Потапянето на партньора под водата е изключително опасно, особено когато той не е подготвен за това, тъй като навлизането на вода устата на човек е последвано от инстинктивно затваряне на дихателните пътища и понякога дишането не може да се възстанови независимо, че опасността е преминала.

Борбата и блъскането във водата могат да доведат до подхлъзване, падане и сериозни наранявания.

Студена вода

Рязката промяна на температурата на тялото може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. Понякога се стига до загуба на съзнанието и дори до настъпване на внезапна смърт. Подобни са случаите при излизане от гореща сауна последвано от потапяне в басейн независимо, че водата в басейна не е много студена. За да се избегнат посочените опасности, влизането във водата трябва да става постепенно макар, че при редовно влизане със скок във водата тялото привиква към него и опасността изчезва. Оптималната температура на водата за плуване е 25° - 27°.

 

Плуване и скокове в непознати води

Основна опасност представляват подводните скали и различни остри предмети при открити водни площи, както и непознаване на дълбочината на басейна. При тези случаи опасността е особено голяма, тъй като настъпилите травми в следствие на скока могат да се окажат смъртоносни. При съмнения за дълбочината или за наличието на подводни обекти, подобни скокове са забранени. Изпълнителите на акробатични скокове във водата могат да се наранят в стените или дъното на басейна, както и да се сблъскат с друг плувец и така да застрашат живота и на двамата. Всички скокове във басейн крият огромни рискове затова трябва да се изпълняват с изключително внимание.

Винаги проверявайте дъното преди да направите скок! Винаги се съобразявайте се с другите плувци в басейна! Скоковете във басейни трябва да се извършват задължително под наблюдението на спасител или треньор и само на обозначените за тази цел места, с повишено внимание.

Дълго плуване под вода

В желанието си да останат по дълго време под вода, някои неопитни плувци правят няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Противно на общоприетото мнение, тази хипервентилация не увеличава нивото на кислород в кръвта, но намалява значително нивото на въглероден двуокис, който е в основата на порива за дишане. При липса на този естествен порив, нивото на кислород в кръвта се изчерпва и може да доведе до загуба на съзнание. Подобни упражнения включващи дълго плуване под вода трябва да се правят единствено под прякото наблюдение на треньор или спасител.

Дънни ями и прагове

Срещат се в открити водни площи. Опасността тук произтича от елемента на изненада последван от силна уплаха и изпадане в паника дори когато ямата не е твърде дълбока. Ако плувецът успее да се овладее, опасността намалява значително и той може дори и сам да излезе от подобна ситуация.

Съобразявайте се със сигнализацията за наличието на дънни ями чрез табели и плаващи знаци. Плувайте по двойки и взаимно се наблюдавайте.

Умора и изтощение

Появява се в резултат от надценяване на собствените плувни умения. При дълго плуване в открити води, винаги плувайте по двойки, като всеки следи своя партньор.

Водни пързалки и машини за изкуствени вълни

Изходите на водните пързалки са особено опасни, тъй като спускащият се може сериозно да нарани човек, който се намира в зоната за влизане във водата. След спускане е необходимо да се излезе от тази зона възможно най бързо.
Рискът при машините за изкуствени вълни е премерен, но той все пак съществува. Не бива да се плува близо до дюзите. Вълните могат да дезориентират слабите плувци. Малките деца могат да бъдат прекатурени. Скачането във вълните е абсолютно забранено. Трябва да се има в предвид, че вълните намаляват видимостта.

Надуваеми предмети

Инцидентите с надуваеми предмети настъпват от това, че вълнение, вятър, преминаваща лодка или действие на друг плувец предизвикват обръщане, придружено с паника и понякога топлинен шок.

Плавателни съдове                                                                                                                   Претоварване на плавателните съдове е забранено. Плуване в близост до плавателни съдове, е изключително опасно. При закотвени плавателни съдове, водното течение (особено при плавателните реки) може да увлече тялото на плувеца под дъното на съда. Ако кораба или лодката са в движение, възниква притегляне на тялото на плувеца от обтичащата струя към борда на съда и към въртящия се винт.

Тинесто дъно, водорасли

Характерни са за язовирите. При попадане на тинесто дъно трябва да се плува и да се избягва стъпването. При водорасли се излиза с леки плувни движения по гръб.

Водовъртеж

Образува се при кръгообразно и фуниеобразно движение на водата, причинени от вятър, течения или при изпускане на водата (в язовирите). Завлича къпещите се в дълбочина. Преодолява се като се следва естествения път на водата - към дъното - до върха на фунията и след това встрани и към повърхността.

ВАЖНО! Къпете се и плувавайте само в охраняеми водни басейни.

При спасяване решителни са първите минути след инцидента, когато давещият се е още на повърхността.

Личната безопасност на спасяващия е особено важна. Вземетe мерки за нейното осигуряване.

Трябва да се избягва пряк контакт с давещия се, освен в случаите на подаване на ръка или крак от брега.

Избягвайте къпането веднага след хранене и плуването в непознати води.

Не надценявайте вашите плувни възможности и избягвайте къпането във водни басейни с ниски температури на водата.

 

ИНСТРУКТАЖ

ЗА ОСИГУРЯВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

 

1. При игри на открити спортни площадки и съоръжения внимавайте дали те са безопасни за  живота и здравето Ви.

2. Избягвайте игрите на места, където уредите са стари и необезопасени.

3. Не играйте в близост до стари, рушащи се сгради.

4. Когато играете навън /пеш или на велосипеди/, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

5.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост, и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.

6. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

7.  Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична, настойчива забележка.

8. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

9. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходците пътеки/. Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.

 

Завърши учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Под формата на телевизионно предаване премина тържеството на осмокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” подготвено с помощта на техните класни ръководители Дияна Дунчева-Вълчева и Емил Димитров. Чрез рубриките:Актуални новини, Минути за поезия, История BG, Предай нататък, Черешката на тортата и Музикална кутия, учениците си припомниха за първите стъпки в училище и за своите първи учители, пошегуваха се със   съучениците си  и в стихове направиха кратка характеристика на  преподавателите по отделните предмети. С оригинално изпълнение и танци зарадваха всички в залата учителят  по музика Стойна Кичукова и ученците от 6-а и 6-б клас.

В края на тържеството директорът  г-жа Сотирова награди изявени в различни области ученици и награди отличниците от училището, а след емоционалното изпълнение на песента “Един неразделен клас”, випуск 2007-2015 г прекрачи за последен път прага на родното училище.

На добър час скъпи ученици!

Весела ваканция на всички!

Ученици и учители  от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  за поредна година се включиха в инициативата  “Да изчистим България заедно”. Те почистиха  парк “Роден кът” и гората засадена по проект Коменски- “Синьо небе, зелени листа”.