Учебна 2016 - 2017 година
 

 

През месец май учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участваха в Националния ученически конкурс “Вазовата България”, организиран от къща-музей ”Иван Вазов” и Община Сопот, под патронажа на Вицепрезидента на Република България. 
Конкурсът бе насочен към всички български ученици в и извън територията на България. Участниците бяха разделени в две групи: 5-8 клас и 9-12 клас, в следните категории: 
лично творчество, рисунка, презентация, фотография, драматизация, рецитация и музикално изпълнение. Възпитаниците на училището участваха в три категории: рисунка, презентация и музикално изпълнение. В категория музикално изпълнение шестокласниците под ръководството на г-жа Стойна Кичукова участваха с песен за Вазов, съставена от стихове на поета и ученическо творчество, като музиката и аранжиментът бяха на г-жа Кичукова. Изпълнението бе записано в студио, а клипът бе заснет в сградата на училището. За оригиналната си идея децата и техният преподавател завоюваха престижното трето място в конкурса. Първа награда е за Екатерина Георгиева, Марина Бадева,Юля-Мария Станимирова, Антония Стоянова, ОУ „Цветан Спасов“ – Плевен, а втора награда-Ива Ичевска, 5 клас, ОУ „Райна Княгиня“ – Пловдив. Награждаването ще се състои на 09.07. 2017 г. в къщата -музей на поета. 
Още едно голямо признание за творческия екип е предложението на г-жа Вяра Сотирова от издателство “Просвета” песента да бъде включена в електронния учебник по музика за 7 клас.
Поздравяваме г-жа Кичукова и нашите талантливи деца! Пожелаваме им весела ваканция и още много успехи и награди през следващата учебна година!

 

Отново повод за гордост в нашето училище

За първи път учител , от 4 ОУ „ Иван Вазов”, гр Tъpгoвищe се явява и е класиран в заключителния етап на Чeтвъpти мeждyнapoдeн ĸoнĸypc зa yчитeли „Извънĸлacнитe и извънyчилищнитe дeйнocти – зa ycтoйчивo ĸaчecтвeнo oбyчeниe, възпитaниe и paзвитиe нa дeцaтa и yчeницитe - 2017 
В paздeл „Дoбpи пpaĸтиĸи“ г-жа Шермин Ахмедова- старши учител в начален етап пpeдcтaви oпиcaниe нa дoбpa пpaĸтиĸa, придружена с презентация и доклад на тема „Мост на приятелството”, в който описва подробно двугодишната си работата с децата по междуучилищен проект „ Мост на приятелството” заедно с 3.в клас на 54 СУ „ Св. Иван Рилски” – София. След полученото тазгодишно отличие „ Неофит Рилски” и срещата с президента на РБългария, госпожа Ахмедова e oтличeна на пpecтижнaтa мeждyнapoднa инициaтивa cъc cпeциaлнa нaгpaдa нa пpeдceдaтeля нa Cиндиĸaтa нa бългapcĸитe yчитeли в paздeл „Индивидyaлни нaгpaди“, ĸaтeгopия „Извънĸлacнa дeйнocт І-ХІІ ĸлac”.
Opгaнизaтopи нa твopчecĸия фopyм ca Cиндиĸaтът нa бългapcĸитe yчитeли, cъвмecтнo c Фoндaция „Уcтoйчивo paзвитиe зa Бългapия” и COK „Kaмчия”, c пoдĸpeпaтa нa MOH. 
Зaĸлючитeлнaтa чacт oт ĸoнĸypca щe ce пpoвeдe в COK „Kaмчия“ oт 26 дo 31 aвгycт 2017 г., ĸъдeтo най- добрите щe пpeдcтaвят пyбличнo cвoитe пpoeĸти. Πo вpeмe нa изявaтa щe ce cъcтoи тъpжecтвeнa цepeмoния зa нaгpaждaвaнe нa oтличeнитe.
Междувременно на 5 юли 2017 г. г-жа Ш. Ахмедова е допусната и ще участва в конкурс за добра иновативна практика„ Марина Димитрова” на ОУ „ Любен Каравелов”,гр. Попово съвместно с РУО- Търговище, като единствен представител от град Търговище. Заедно с нея ще бъде и директорът на 4 ОУ „ Иван Вазов” г-жа Бойка Сотирова.

 

Завърши учебната година за учениците от Четвърто основно училище

С много вълнение и сълзи в очите учениците от 7 и 8 клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов” се сбогуваха с училището и с любимите учители. Празникът премина като един учебен ден пресъздаден от децата. С чуство за хумор под формата на скечове те показаха най-характерните черти на своите учители и поведението им в часовете. Учениците пяха, танцуваха и се забавляваха.
Думи на признателност отправиха седмокласниците и осмокласниците към всички, които толкова години се грижиха за тях с обич и търпение.
Тържеството завърши с обръщение на директора на училището г-жа Бойка Сотирова, която пожела на всички попътен вятър и весела ваканция. Тя връчи удостоверенията за завършено основно образование и награди с книги и грамоти отличниците.

На 06 юни по проект “Твоят час” се проведе финалното занятие на групата по „Предприемачество и финансова грамотност” от VІІІ клас. Часът протече като дискусия, под формата на въпроси и отговори, свързани с наученото през годината. В края на заниманието всички ученици получиха сертификати и с усмивка и малко тъга се сбогуваха с училището, в което прекараха осем чудесни години.

На първи юни в двора на Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище се проведе състезание по майсторско управление на велосипед на специално трасе. Проявата бе посветена на международния ден на детето. Участваха 16 ученици от училището разделени в две възрастови групи-5-6 клас и 7-8 клас. Целта бе да се премине трасето за най-кратко време и за възможно най-малък брой наказателни точки. В първа група победител стана Джейхан Мустафов от 6-б клас, който взе и специалната награда- за състезател допуснал най-малко наказателни точки, второ място зае Насуф Насуфов(6-б клас), а трето-Хюсеин Хюсеин от същия клас. При учениците 7-8 клас първи е Денис Сунаев(7-б клас), втори-Али Ибрямов-7-а клас, а трети-Беркай Мехмедов-7-б клас. В състезанието участваха и две момичета-Мелда Феимова и Йоана Трифонова. Класираните на първите три места получиха предметни награди, а тези от 4-до 6 място-грамоти, осигурени от училището.

Завърши учебната година за малките първокласници, с класни ръководители Диляна Златарова и Невена Петрова. Награда за упоритият труд през годината бе екскурзията до гр. Варна проведена заедно с учениците от 2-а клас и г-жа Марияна Маринова.Възпитаниците на училището посетиха делфинариума и направиха първа разходка край морето. Третокласниците с класни ръководители Росица Спасова и Марияна Атанасова посетиха Плиска и Дворът на кирилицата.

С много емоции завърши учебната година за учениците от 2-б клас и техният класен ръководител г-жа Шермин Ахмедова. Децата показаха на своите родители какво са научили през годината с помощта на образователния софтуер Envision , пяха, рецитираха, танцуваха и се забавляваха.
Госпожа Ахмедова благодари на учениците за трудолюбието и упоритостта, на родителите- за подкрепата. Децата получиха награди за отличен успех, осигурени от училището, грамоти за ClassDojo и грамоти за отличен успех! Грамоти имаше и за родителите! 
Весела ваканция, второкласници!

На 30.05.2017г., група „ Аз искам да знам и мога“ по проект Твоят час, проведе в актовата зала своята публична изява. Вълнуващо беше състезанието „Открий съкровището“, в което на всеки етап учениците решаваха езикови задачи. Всички участници в проекта съчиниха приказка „Дракончето Мишо“. Публиката отгатва гатанки и аплодираше постиженията на съучениците си.

На 17.05.2017 г се проведе Празник на приказките -представителна изява по проект “Твоят час” на групата с обучителни трудности от учениците от втори“А“ клас при Четвърто основно училище „Иван Вазов“ ,с ръководител Марияна Маринова.
Около софрата с топла питка и сиренце сладкодумна баба им разказа приказката „ Най-хубавото“. Децата участваха в забавни игри и загадки , в които показаха на своите родители ,че познават приказните герои, които им бяха дошли на гости-Пепеляшка, Червената шапчица и Вълчо ,Хитър Петър, Мецана ,Ежко, Мишчица Гризана.
Второкласниците се представиха като много добри кукловоди и артисти, като драматизираха българските народни приказки „Отровната баница“, „Мързеливата снаха“, “Червената шапчица“.
Празникът завърши с посланието, че в чудният свят на приказките мъдростта, добротата и красотата побеждават глупостта, лошотията и грозотията.
Грижовните майки наградиха своите деца с вкусна баница и сладкиши.

Ученици от VI “a” клас при Четвърто основно училище „Иван Вазов“ участваха в Националния конкурс за ученическо творчество : „ На учителя с любов“, организиран от Синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ гр. София , посветен на Празника на славянската писменост и култура.
Във възрастова група V-VIII клас със стихотворението си „ ЗА ТЕБ,УЧИТЕЛКО“, ученичката Шенер Алиева бе класирана на призовото-ТРЕТО място. Тя е наградена с грамота, книга и парична награда.
Поздравления за достойното представяне!

ЗА ТЕБ ,УЧИТЕЛКО !
Ти , учителка си ми любима,
с твоята душа красива.
Благодаря ти, за грижите безкрайни,
и нервите дълготрайни.

Научи ме на толкова много
затова аз съм ти благодарна.
Ти учителка си легендарна,
бъди все така лъчезарна.

Научи ме да мога и да зная,
научи ме да искам и мечтая.
Ти направи ме човек
затова ще съм ти благодарна веч.

Благодаря ти моя,
Учителко добра !
Ти майка втора беше ми 
И в радост, и в беда .

Шенер Алиева Мехмедова
Ученичка от VI-A клас
IV ОУ „Иван Вазов“
гр.Търговище

 

Електронен прием в първи клас
https://priem.targovishte.bg:444/index

 

Ученическо самоуправление в деня на Европа

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. На 9 май учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” проведоха Ден на ученическото самоуправление. Децата влязоха в ролята на педагози и с помощта на учителите организираха учебния процес. Денят започна с работна среща на ръководството на училището-директор Никола Цанов от 6-а клас и заместник- директор Айнур Сафетова от 7-б клас. Те разпределиха задачите на административния персонал: секретар, домакин и счетоводител, както и на педагогическия съветник-Янис Валентинов и медицинското лице-Ачелия Мустафа . Осигурен бе и пропускателния режим на училището от осмокласника Иван Цветанов. Ученици проведоха часове по български език и литература, математика, английски език, човек и природа , биология, география и икономика , домашен бит и техника ,музика и физическо възпитание и спорт. Директорът и заместник -директорът посетиха учебни часове и наблюдаваха работата на своите колеги, като им дадоха ценни съвети. Те се запознаха и с малките ученици от начален етап, от които второкласниците на г-жа Ахмедова също бяха поели ролята на учители на своите съученици. Г-н Цанов проведе разговори с учители и ученици, които споделиха мнението си какви промени могат да се направят в училище, за да стане то по- привлекателно за всички. В края на учебните занятия г-жа Сотирова- директор на училището благодари на младите колеги за старанието и обеща да бъдат разгледани предложенията, които бяха обобщени от директора Никола Цанов. С тях ще се запознаят и учениците от ученическия съвет и ще се изпълнят тези, които са по възможностите на училището. Целта на ученическото самоуправление е учениците да погледнат от друг ъгъл на живота в училище, да почустват колко важно и отговорно е всяко излизане пред дъската за преподаване на уроците. В края на деня децата споделиха, че са научили някои от тайните на професията учител и гледат с други очи на педагогическия труд.

 Нестандартен урок за Деня на Европа

По случай деня на Европа-9 май, учениците от 8 клас с преподавател Емил Димитров проведоха един нестандартен урок по изобразително изкуство . Класът бе разделен на две групи на случаен принцип. Към всяка група бе прикрепен и ментор - Бойка Сотирова и Зорка Йорданова- директор и заместник директор на училището,които да подпомагат и насочват работата на групата. Всяка група трябваше да открие дума- загадка, като за онагледяване на насочващите думи учителят използва снимков материал чрез който визуално представи всяка една от 12 -те думи. Първата буква от всяка една дума е буква от търсената дума-загадка, като се спазва хронологията. На всяка група бе дадено и текстовото значение и тълкувание на търсената. Освен съветите на менторите учениците от групите можеха да използват таблети и смартфони, като търсят в гугъл и уикипедия подходящата информация. След откриване на думата- загадка бе направен анализ на добрите идеи и стратегии за нейното откриване, както и за възникналите трудности. 
В края на часа учителят постави нова задача за следващия час, в която всеки отбор трябва да подготви собствена дума - загадка и да я онагледи с подходящи снимки и пояснения към тях.

На всички четвъртокласници пожелаваме успех!

Добра практика

Днес, четвъртокласниците с класни ръководители П. Михайлова и Б.Тодоров гостуваха на учениците от 5 клас в час по география и икономика. Господин Стефан Георгиев по интересен и увлекателен начин разказа на бъдещите петокласници за учебния материал, който ще изучават догодина и за петия по големина континент -Антарктида. Учениците се запознаха с географското положение на континента, с климатичните особености , с животинския и растителен свят и научиха интересни факти за обитателите му-пингвини, тюлени, син кит, косатка.

                          Песен за Вазов

Учениците от 6-а клас с класен ръководител Дияна Дунчева съчиниха стихове за Вазов, които благодарение на преподавателя по музика Стойна Кичукова се превърнаха в песен. Тя бе записана в звукозаписното студио на читалището и с нея Четвърто основно училище “Иван Вазов” ще участва в националния ученически конкурс “Вазовата България” обявен от къща-музей Иван Вазов гр. Сопот.

 

 

Наградените ученици със специални образователни потребности от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участвали в регионалния конкурс за рисунка “Моята мечта”

 Дейност по проект “Училището като център в общността”

От тази година Четвърто основно училище “Иван Вазов”работи по проект “Училището като център в общността”. На трети май бе проведена една от дейностите по проекта- “Нашата семейна приказка. Учениците от 3-а клас с класен ръководител Росица Спасова и родителите на децата представиха съчинените от тях приказки и богатите илюстрации . Третокласниците драматизираха откъси от приказки и отговаряха на въпроси свързани с приказния свят.

 „Един час, един урок, два класa“

На 26.04. 2017 в Четвърто основно училище“ Иван Вазов“ се проведе урок по английски език с учениците от IV и V клас проведен от преподавателите Венета Янева- старши учител прогимназиален етап и Деница Иванова-учител начален етап . Урокът е планиран в квалификационната дейност на училището през настоящата учебна година. Актуалността на темата за плавния преход от начален към прогимназиален етап , произтича от сложността на учебния материал, възрастовите специфики , както и от предизвикателството учениците да се обучават от различни преподаватели. Темата на проведения урок бе миналото време на глагола в английския език. Часът започна с кратко видео филмче, което да заинтригува учениците и емоционално да ги подготви за работа. Те бяха разделени на екипи и работиха с работни листи за усвояване на граматичната норма като се поощряваха взаимно. Затвърждаването на знанията се осъществи чрез образователната платформа Kahoot, която е забавна и интересна за учениците и позволява да се проследят всички отговори, които се дават.

Екскурзия до град Трявна

Прекрасен и изпълнен с емоции ден за шестокласниците от Четвърто основно училище "Иван Вазов"! Екскурзията до Трявна организирана от класните ръководители Дияна Дунчева, Венета Янева и учителя ЦДО- Светла Тодорова, изпълни погледа със зелените пролетни пространства. В града учениците посетиха школото и къщата на Петко и Пенчо Славейкови, потопиха се в специфичната атмосфера на улиците, магазинчетата и шекерджийниците.

Колопоход до Велики Преслав

Малките орлета от клуб "В ПЛАНИНИТЕ С ОРЛИТЕ" към Четвърто основно училище "Иван Вазов" -Търговище отбелязаха началото на най-хубавия месец в годината и Празника на труда с колопоход до Велики Преслав. Участниците бяха от пети, шести и седми клас.За някои от тях това бе първата толкова дълга дистанция, а посещението в музея и разкопките край стените на крепостта само увеличи хубавите емоции.

Закриване Седмицата на Земята

С награждаване на победителите в конкурса за начален етап “Най-чиста класна стая” , почистване двора на училището и засаждане на дръвчета бе закрита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Инициативите през седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов” продължиха с изработване на еко-календар от учениците от 2-а клас с класен ръководител Марияна Маринова. Те проведоха и “Сладко междучасие”- закуска без опаковъчни хартии с цел намаляване на отпадъците в училище. За нея допринесоха и родителите, които активно се включиха при приготвянето на лакомствата.
Госпожа Шермин Ахмедова и нейните възпитаници от 2-б клас проведоха час “Млад природолюбител” , в който с помощта на платформата “Енвижън” показаха своето отношение към животните и природата.Второкласниците се включиха и в часа по ПриродоЗнание проведен съвместно с учениците от 5-б клас и г-жа Йовка Серафимова. Малките ученици показаха”ползата” от отпадъчните материали, демонстрирайки дрехи изработени от отпадъци.Петокласниците подредиха изложба от рисунки на екологична тема.

“Най-големият урок в света”

От септември 2015 г. учители и ученици от целия свят участват в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, за да помогнат да направим нашата планета по-справедлива, здрава и устойчива. Целта на инициативата бе да се запознае младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие и да се поеме ангажимент към бъдещето на децата и на цялата планета.
17-те глобални цели за устойчиво развитие се стремят към 3 изключителни постижения в следващите 15 години, в трите основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично.
Учениците от 8 клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов” под ръководството на своя класен ръководител Емил Димитров се включиха в инициативата “Най-големият урок в света”, като работиха по глобалната цел –водата и опазване на чистотата на водата на планетата Земя.
Предварителната подготовка за урока включваше създаване на екипи, привличане на ментори, гледане на филм "Тайната на водата". В началото на часа бе проведена беседа за водата-разпространение, значение, опазване. Практическата задача включваше изработване на екипна рисунка , която визуализира глобалното значение на водата.Учениците бяха разделени на 3 екипа, като всеки екип имаше капитан и ментор.
Всеки екип получи работен лист ,върху който имаше символ на водата. Учениците сами избираха каква техника да използват , за да изпълнят задачата.
Те изработиха с голяма динамика и по много увлекателен и забавен начин своите виждания и идеи за глобалното значение на водата. Свой проект направи и г-н Димитров.

Инициативите през седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов” продължиха с изработване на еко-календар от учениците от 2-а клас с класен ръководител Марияна Маринова. Те проведоха и “Сладко междучасие”- закуска без опаковъчни хартии с цел намаляване на отпадъците в училище. За нея допринесоха и родителите, които активно се включиха при приготвянето на лакомствата.
Госпожа Шермин Ахмедова и нейните възпитаници от 2-б клас проведоха час “Млад природолюбител” , в който с помощта на платформата “Енвижън” показаха своето отношение към животните и природата.Второкласниците се включиха и в часа по ПриродоЗнание проведен съвместно с учениците от 5-б клас и г-жа Йовка Серафимова. Малките ученици показаха”ползата” от отпадъчните материали, демонстрирайки дрехи изработени от отпадъци.

 

 

Открит урок с ансамбъл “Мизия”

За трета поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” водени от преподавателя по музика г-жа Стойна Кичукова проведоха открит урок съвместно с ансамбъл "Мизия" и се насладиха на майсторството на певците и танцьорите . Българският фолклор им беше представен в ярките багри на шевици , песни и прекрасни танци, които ги оставиха без дъх ! Учениците от 6а и 6б клас чуха и докоснаха фолклорните инструменти- кавал, гайда , гъдулка , тамбура и няколко класически инструмента днес навлезли в нашата музика като акордеон и контрабас . Художественият ръководител Любчо Василев остана очарован от знанията на шестокласниците по отношение на неравноделните фолклорни ритми на България . Децата танцуваха с професионалистите и се представиха като културни и добре образовани малки възпитаници на едно прекрасно училище в Търговище.

 Конкурс “ЕКОФАНТАЗИИ”

На 20 април 2017 година, се състоя награждаването на участниците в шестия конкурс "ЕКО - ФАНТАЗИИ", организиран от Младежки дом - Търговище. Сред наградените бяха и екип ученици от VIII клас от Четвърто основно училище "Иван Вазов" – Търговище с преподавател Емил Димитров. Те изработиха и представиха пано , което представлява пейзаж от най-красивото място за отдих -парк "Борово око".За изработването му бяха използвани близо 3000 капачки от бутилки, събрани от ученици от училището .
Наградени са с Грамота за колективно участие и предметни награди от Лайънс клуб - Търговище.
Поздравления и благодарност за упоритостта, вдъхновението и таланта на учениците!

Седмица на Земята

С изложбите “Екофантазии”- предмети от отпадъчни материали, “Обичам и пазя природата” и “Пролетни празници” бе открита седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Проявите през седмицата продължиха с конкурс за най-чиста класна стая в начален етап-“Да намалим отпадъците в клас” и със спортни игри с учениците от 5 и 6 клас.

Посещение в РБ “Петър Стъпов”

Преди пролетната ваканция първокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха регионалната библиотека “Петър Стъпов” . Те имаха възможност да разгледат Детския отдел и да разберат какво предлага библиотеката на своите малки читатели. Научиха интересни факти за книгите, както и правилата за ползването им. В читалнята на отдела разгледаха изключително интересни детски книги. Първокласниците получиха безплатни абонаментни карти за 2017 г., с които имат право да ползват фондовете на библиотеката.

Изнесен урок по технологии-8 клас

Учениците от 8 клас с класен ръководител Емил Димитров участваха в изнесен урок по технологии, който се проведе в шивашката фирма “Рутин” гр. Търговище. Учeниците се срещнаха с ръководството на фирмата- Румен Иванов-управител и Ралица Николова-дизайнер. Г-н Иванов запозна осмокласниците с дейността и структурата на фирмата, с обезпечаването и със -гради и техника, с работния ден на служителите в нея.Учениците имаха възможност практически да наблюдават цялостния технологичен процес в производството.

В понеделник г-жа Миглена Иванова-младши експерт от РЗИ гостува в час на класа на осмокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” с класен ръководител Емил Димитров. В присъствието на педагогическия съветник Славена Александрова и мед. фелдшер Виолета Христова, г-жа Иванова запозна учениците с вредата от алкохола, тютюнопушенето и всички видове наркотични вещества. Чрез практическо упражнение децата рабраха как се чувства човек употребил алкохол, че алкохолът спада към “най-опасните наркомании” и честата му употреба води към зависимост; научиха, че никотинът е една от най-силните и най-бързо действащи отрови за човека и животните и за пораженията, които той нанася на подрастващия детски организъм.

Празник на буквите

С много емоции и знания отпразнуваха Празника на буквите учениците от 1 клас от Четвърто основно училище „Иван Вазов”, гр.Търговище. Децата показаха на своите родители и на гостите, че вече са грамотни . Те рецитираха , пяха, играха забавни игри и задаваха гатанки.
Малките първокласници се разделиха с Букварчето и за първи път се срещнаха с неговата сестра-Читанката. Учениците получиха и книжки- подарък от родителите и пожелания от класните си ръководители Диляна Златарова и Невена Петрова.

 

“Моята мечта”- конкурс за деца със СОП

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” със специални образователни потребности се включиха в регионалната изложба “Моята мечта” .Тя е организирана от Основно училище “Свети Климент Охридски’ гр. Попово.
Под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Емил Димитров и с помощта на ресурсните учители, учениците със СОП от училището претвориха в рисунки своите мечти. Рисунките ще бъдат изложени в читалище “Св. Св Кирил и Методий”гр. Попово, а целта на изложбата е :
Да се популяризира ролята на съвременното училище за подкрепа на процеса на осъзнаване и приемане на индивидуалността на всеки ученик. Да покаже възможностите за развитие на учениците със специални образователни потребности. Да популяризира приобщаването като процес.

 

 

Световна седмица на парите

По повод Световната седмица на парите (27.03.-02.04.) учениците от 4-а клас и 8 клас работещи по проект “Твоят час” с ръководители Петя Михайлова и Станка Димитрова, проведоха открит урок на тема “Парите-запознаване с традицията и добри практики”. Учениците си припомниха понятията пари, банка, спестяване. Разбраха, че парите се издават (емитират) от държавата. В увлекателна ролева игра четвъртокласниците демонстрираха кръговия поток на парите. С помощта на презентация учениците от 8 клас представиха историята на парите , интересни и любопитни факти свързани с тях и най- богатите хора в света.

Учениците от 3-б клас с класен ръководител Марияна Атанасова станаха част от инициативата на УНИЦЕФ „Най-големият урок в света“. Те се запознаха със 17-те ГЛОБАЛНИ ЦЕЛИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ, които през следващите 15 години трябва да доведат до изкореняване на крайната бедност, ликвидиране на неравенствата и справяне с климатичните промени, а след това акцентираха върху четвъртата глобална цел, посветена на КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ.

Учениците се запознаха с различни истории на деца по света, на които достъпът до добро образование е ограничен, като посочиха причините за това – бедност, война, дискриминация, детски бракове. Изводът, който направиха е, че за да се промени светът, трябва да има качествено образование.

Чрез рисунки децата споделиха и своите мечти за училището на бъдещето.

Традиционен лекоатлетически крос

За поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участваха в традиционния пролетен лекоатлетически крос , проведен на 21. 03. 2017год. и организиран от ОДК. Възпитаниците на учителя по ФВС-Диян Кирилов спечелиха 5 медала и 9 грамоти за призово класиране:
III – IV клас
Момичета-
Момчета:

3 място- Фелис Хюсменова- 4-б клас

2 място- Ангел Юлиянов -4-б клас


V - VI клас
Момичета-
Момчета:
3 място- Себиле Мехмедова- 6-б клас
4 място- Сузан Мехмедова- 6-а клас
6 място – Сезен Ривает- 6-б клас

4 място- Джейхан Мустафов-6-б клас
5 място- Ахмед Ахмедов - 5-б клас
6 място -Йордан Стефанов – 5-а клас

VII - VIII клас
Момичета-
Момчета:

3 място- Бурчин Мустафова -7-б клас
4място- Бурчин Себахатинова -8 клас
6 място- Гюлюмсяр Красимирова- 8 клас

3място-Юсуф Юсуфов-8 клас 4 място-Сюлейджан Мартинов-8 клас 6 място- Мустафа Маремов-7-а клас

 

За първи път тази година учениците от VІ а клас на ІV ОУ „Иван Вазов” гр. Търговище се включиха в Националното ученическо четене на Чудомирови разкази „Да открием Чудомир”.
На организираната на 20.03. изява , Йоана Ростиславова и Есил Ибрямова , чрез изготвената от тях презентация запознаха съучениците си с живота и творчеството на големия български писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир.
Предварително учениците от класа бяха прочели разказа „ Не е куче като куче”, а Никола Тихомиров, Павлин Венциславов и Шенер Алиева представиха разказа „ Предметно обучение”, който предизвика много усмивки и емоции у всички. Четенето завърши с прочит и коментар на някои от „крилатите” мисли на писателя.Най-много дебати и размяна на мнения предизвикаха мислите: „ Една лъжа може да обиколи света, докато истината още си връзва обувките” и „Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили”
Така, под ръководството на своите учители Дияна Дунчева – преподавател по български език и литература и Светла Тодорова – учител ЦДО, учениците наистина откриха чудния свят на Чудомировите разкази.

 

Проект “Мост на приятелството”

 

Работата по изпълнение на дейностите по междуучилищния проект „ Мост на приятелството” с учениците от 2.б клас от Четвърто основно училище ”Иван Вазов” и учениците от 3. в клас и г-жа Златка Чардакова от 54 СУ” Св. Иван Рилски”, гр. София продължава. На 16 март 2017 г. беше изнесен урок на живо по скайп, в който учениците се научиха да съчиняват синкуейн- петстишно стихотворение.То възниква в САЩ в началото на 20-ти век под влияние на японската поезия. В присъствието на родители, децата и от двата класа под ръководството на г-жа Шермин Ахмедова- класен ръководител на 2.б клас, показаха умения за съчиняване на този вид петстишно стихотворение,което се оказа достъпно и интересно за учениците.

 

Четвъртокласници посетиха НАП

Учениците от 4-а клас, които участват в групата “Нашата общност”по проект “Твоят час” , посетиха ТД на НАП офис Търговище. Любезните домакини-Антония Стойчева(директор на офис Търговище) и Вилгения Илиева-инспектор по приходите, разказаха на децата какво е бюджет и как се разпределя той. Учениците научиха,че данъците са пари, които гражданите и предприятията трябва да плащат за това,че получават от държавата стоки и услуги. Децата изгледаха интересни филмчета по темата и разгледаха салона за обслужване на граждани и фирми.

Чаено парти във 2-а

На 06.03.17 г. в час на класа учениците от II-а клас с класен ръководител Марияна Маринова поканиха своите майки на Чаено парти-посветено на Международния ден на жената.
Партито започна с чаша ароматен билков чай, като на всички бе разказано историята на напитката и ползите от употребата и.
Много емоции и добро настроение имаше при играта „Да се разменим с мама”. Децата сложиха домакинските престилки, разделиха се на екипи и влезнаха в импровизираните си кухни. Приготвиха сами сандвичи,бисквитки за чай,палачинкова торта-всичко със здравословни продукти.Със своите кулинарни творения те почерпиха гостите.
Няколко майки седнаха на ученическите места на своите деца и решаваха тест по български език и математика, след което техните работи бяха проверени и оценени от учениците.
Много вълнения донесе за всички играта „Стани богат със знания”.Тук всеки от екипите се бореше със знания да достигне класа до най-високото ниво „Отличник”,и с общи усилия децата успяха.Часът завърши с топли думи за мама и танц с нея.
Урокът се превърна в един много добър мултикултурен диалог между родител, ученик и учител.

Изложба от рисунки по стихотворението"Опълченците на Шипка" подредиха учениците от 5 клас от Четвърто основно училище"Иван Вазов"с преподавател Емил Димитров.

С “Моя страна, моя България” беше открита литературно-музикалната програма, с която ученици и учители от Четвърто основно училище”Иван Вазов”отбелязаха националният празник на България-трети март. Трети март е ден, в който честваме 139 години от възстановяването на българската държава след петвековно османско робство. За българите Руско-турската война от 1877-1878 година довежда до дългоочакваното освобождение, посрещнато с голям възторг от цялата българска нация. На европейската карта се появило отново името на Свободна България.
В подготовката и реализирането на програмата участие взеха учениците от седмите класове и преподавателите Деница Любомирова, Стилиана Димитрова Б.Стефанова и вокалните групи “Про тайм”и “Рок скул” с ръководител Ст. Кичукова.

На 28.02.2017г. в IV ОУ “Иван Вазов” гр. Търговище се проведе за пета поредна година състезанието по английски език „Spelling Bee”. Участваха ученици от V до VII клас. Победител тази година е Джанай Джемилова от VII клас, а втора остана Нанси Николаева също ученичка в VII клас. Състезанието премина в девет кръга и думата на победителя бе “disgust”. Силно впечатление направи петокласникът Явор Янков, който се класира трети и показа много добра подготовка и амбиция за успех през следващата година. Победителите от училищното състезание ще се състезават на регионалното състезание на 01.04.2017 г. в гр. Разград.

Днес, 1 март учениците от 2. б клас, със своята класна г-жа Ш. Ахмедова, гостуваха в Регионалния исторически музей.
Запознаха се с историята на мартеничките, сами сътвориха свои, автентични помпони.

“Най-големият урок в света”

Учениците от 6-б клас с класен ръководител Венета Янева се  включиха в глобалната инициатива на УНИЦЕФ “Най-големият урок в света”. Целта на инициативата е да се запознае младото поколение с новите глобални цели за устойчиво развитие . 17-те  глобални цели  са насочени към три изключителни  постижения в следващите 15 години, в  трите основни измерения на устойчивото развитие-икономическо, социално и екологично.

Шестокласниците се запознаха с глобалните цели и връзката между тях и се спряха на проблема за качественото образование. Те  научиха,че 120 милиона деца по света нямат достъп до образование, дискутираха върху въпроси свързани с образованието в България и в другите страни  и работиха по групи, описвайки качествата, които трябва да притежава образованият човек.

 

Безопасен интернет в 4 ОУ и 2 б клас

 

 „От теб з@виси“ (Be the change) е мотото на тазгодишната кампания по повод Международния ден за безопасен интернет – 7-ми февруари. По инициатива на Европейската комисия от 2004 г., вторият вторник на месец февруари е ден, в който вниманието на широката общественост е насочено към необходимостта от обединяване на усилията за по-сигурна онлайн среда за децата и младите хора, които да могат отговорно и безопасно да ползват възможностите на интернет и мобилните устройства.

В тази кампания г-жа Шермин Ахмедова- старши учител в начален етап в 4 ОУ    „ Иван Вазов”,   регистрира своите  учениците от 2. б клас и в часа по СИП ИТ проведе урок пред родителите. С интерес учениците слушаха и се включиха в темите, свързани с онлай- игрите, сайтовете с игри и откриване на профил във Фейсбук.

В екипна работа децата изработиха правила за безопасен интернет, които по- късно откриха сред други правила. Презентираха своите  рисунки , с които  показаха отношението си към компютрите, таблетите и телефоните и разбраха, че за да използват интернет безопасно, трябва да се спазват правила

Урокът завърши с изработено табло „ Правила за безопасен интернет” и снимка с класа.  

Безопасен интернет в 4 ОУ и 2 б клас

 

 „От теб з@виси“ (Be the change) е мотото на тазгодишната кампания по повод Международния ден за безопасен интернет – 7-ми февруари. По инициатива на Европейската комисия от 2004 г., вторият вторник на месец февруари е ден, в който вниманието на широката общественост е насочено към необходимостта от обединяване на усилията за по-сигурна онлайн среда за децата и младите хора, които да могат отговорно и безопасно да ползват възможностите на интернет и мобилните устройства.

В тази кампания г-жа Шермин Ахмедова- старши учител в начален етап в 4 ОУ    „ Иван Вазов”,   регистрира своите  учениците от 2. б клас и в часа по СИП ИТ проведе урок пред родителите. С интерес учениците слушаха и се включиха в темите, свързани с онлай- игрите, сайтовете с игри и откриване на профил във Фейсбук.

В екипна работа децата изработиха правила за безопасен интернет, които по- късно откриха сред други правила. Презентираха своите  рисунки , с които  показаха отношението си към компютрите, таблетите и телефоните и разбраха, че за да използват интернет безопасно, трябва да се спазват правила

Урокът завърши с изработено табло „ Правила за безопасен интернет” и снимка с класа.  

 

В Четвърто основно училище бе отбелязан Денят на розовата фланелка

На 22 февруари за шеста поредна година беше отбелязан “Денят на розовата фланелка”. Той се чества последната сряда на месец февруари и е насочен срещу тормоза в училище. Фокусът на инициативата през 2017 г. е КИБЕРТОРМОЗА.

Инициаторите и координаторите на инициативата от Институт Ре-Генезис и фондация „Човек Плюс” избраха фокусът да е Кибертормоза, защото през последните години неговата честота, интензитет и вредност и в световен мащаб и у нас нараснаха, а повечето училища и другите извънучилищни институции и органи не го осъзнават в нужната степен като проблем, и поради това не са достатъчно добре подготвени да се справят с него.

За четвърта  поредна година в инициативите за Деня на розовата фланелка се включиха учениците и учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Днес всички бяха закичени с розови стикери. В класните стаи бяха подредени кътове, а деца и учители бяха облечени с розови дрехи в подкрепа на кампанията. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

 

Третокласниците  от Четвърто основно училище станаха част от най-големият урок на света

„Всеки трябва да има достъп до образование”- това бе темата на урока, с който учениците от 3 „а” клас от Четвърто основно училище”Иван Вазов”  с класен ръководител Росица Спасова, се включиха в инициативата на УНИЦЕФ –    “ Най-големият урок на света”.   В часа, чрез използване на специално разработени образователни материали и филми, учениците научиха, че не всички деца по света имат възможност да ходят на училище. С екипна работа те се запознаха с истинските проблеми на тези деца, което предизвика у малките ученици чувства на състрадание и милосърдие. Третокласниците  разсъждаваха по въпроса  „ Как биха се чувствали, ако са на мястото на тези деца”. Убедиха се, че образованието дава възможност всяко дете да постигне мечтите си. Учениците изработиха пъзели, чрез които отправиха своите послания към всички хора по света да живеят в мир, а децата да имат достъп до качествено образование.

Комплексен победител в Коледния турнир

 

На 20 януари бяха връчени наградите на победителите в Четвъртия традиционен коледен учителски турнир, в който участваха състезатели от цялата област. На тържествена церемония началникът на РУО Търговище  г-жа Кремелита Бонева и старши експерт ФВС г-жа Марияна Стефанова наградиха призьорите и им пожелаха  още по-големи успехи в следващите прояви. Достойно бе представянето на колетива на Четвърто основно училище “Иван Вазов”, който се включи в 4 вида спорт. В турнира по спортна стрелба отборът завоюва второ място –(само на 3 точки след победителите от ПГ по хранително вкусови технологии) и второ място в индивидуалната надпревара. В състезанието по тенис на маса представителите на училището спечелиха :първо и трето място индивидуално жени, второ място  двойка жени и трето място-двойка мъже. Много добро бе и представянето  на отборите по футбол и волейбол, които намериха място в челната осмица. Това допринесе и за титлата в крайното комплексно класиране на турнира- първо място и купа, връчена на директора на училището г-жа Бойка Сотирова.

Коледен концерт в Четвърто основно училище

На 20.12.2016 г. в актовата зала на Четвърто основно училище „Иван Вазов” се проведе голям  Коледен концерт  под ръководството на госпожа Стойна Кичукова.  В концерта взеха участие и учениците, работещи по проект  „Твоят час” , които показаха своите знания и умения. Групите” Protime” от V клас и „ Rock shool”  от VІ клас ни забавляваха с много песни и танци.  Ръководената от  госпожа Йовка Серафимова група по репродуктивно здраве ни запозна чрез сценка, какво трябва да знаем преди да отидем на купон. Най-малките участници от ІV клас ни въведоха в чудния свят на английския език с етюд за снежния  човек, подготвен под ръководството на госпожа Деница Иванова, групата с обучителни затруднения по български език и литература от VІІ клас , поздрави всички с коледни стихчета и пожелания, a  момичетата и момчетата от групата по предприемачество и финансова грамотност с ръководител Станка Димитрова показаха, че умело могат да боравят както с цифрите, така и с танците. На концерта присъстваха много гости: Президента и членове на „Ротари клуб” и „Лайънс  клуб” – Търговище, госпожа Кремелита Бонева -началник    на РУО- Търговище и родители на ученици .

Ваканции и неучебни дни за учебната 2016/2017 година

Начало и край на ваканциите с изключение на лятната през учебната 2016/2017 година:

29.10.2016 г. – 01.11.2016 г. вкл. – есенна
24.12.2016 г. – 04.01.2017 г. вкл. – коледна
04.02.2017 г. – 08.02.2017 г. вкл. – зимна за I - XI клас
04.02.2017 г. – 06.02.2017 г. вкл. – зимна за XII клас
08.04.2017 г. – 17.04.2017 г. вкл. – пролетна за I - XI клас
13.04.2017 г. – 17.04.2017 г. вкл. – пролетна за XII клас

Неучебни дни:

07.11.2016 г. – неучебен, но присъствен ден след провеждане на избори за Президент
19.05.2017 г. – ДЗИ по БЕЛ и НВО в VII клас по БЕЛ
22.05.2017 г. – втори ДЗИ и НВО в VII клас по математика
25.05.2017 г. – неучебен, но присъствен ден по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Начало на втория учебен срок на учебната 2016/2017 година:

09.02.2017 г. – за I - XI клас
07.02.2017 г. – за XII клас

Край на втория учебен срок на учебната 2016/2017 година:


31.05.2017 г. – I - IV клас (14 учебни седмици)
15.06.2017 г. – V - VIII клас (16 учебни седмици)

 

Достойно представяне на малките състезатели от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Завърши традиционният Коледен турнир по футбол в зала за момчета и народна топка за момичета родени 2006-2007 г., организиран от Обединен детски комплекс Търговище. В продължение на три дни зала “Дечко Стефанов” бе арена на оспорвани двубои.

За поредна година възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов”се представиха достойно, като момичетата заеха второ място, а момчетата останаха пети.

При момичетата участваха четири отбора, които играха по системата “всеки срещу всеки” . Малките ни състезателки постигнаха две победи - срещу представителите на II СУ “Проф. Н. Маринов” и III ОУ “П.Р.Славейков” и допуснаха една загуба -  I ОУ “Христо Ботев”. Така те се наредиха на второ място в крайното класиране.

Момчетата бяха разделени в две групи. Футболистите на IV ОУ загубиха от представителите  на I СУ “Св. Седмочисленици ” и постигнаха равен резултат с момчетата от  II СУ “Проф. Н. Маринов” . В двубоя за 5-6 място малките ни състезатели победиха убедително момчетата от III ОУ “П.Р.Славейков”.

Турнирът бе закрит с изпълнения на възпитаници на ОДК. Сред тях бе и мажоретната група съставена от момичета от IV ОУ, които работят под ръководството на треньора Лидия Русева.

Всички участници получиха торбички с лакомства и грамоти за участие, а победителите - купи и медали връчени им от директора на ОДК- г-жа Валентинка Радева.

 

Учениците от Четвърто основно училище

“Иван Вазов”- с благородна кауза

Училищният стол в Четвърто основно училище “Иван Вазов”  се оказа тесен да събере многобройните ръчно изработени кулинарни вкусотии, които  учениците от всички класове представиха на традиционния Коледен базар. Той бе организиран от ученическия съвет, със съдействието на осмокласниците.

Събраните средства учениците  решиха да използват за каузата “Деца помагат на деца”.  Благодарение на тях, две деца - братче и сетриче от 2. и 5. клас, които са отглеждани само от болната си майка, ще получават топъл обяд в стола на училището .

 

Учениците от 4-а клас реализираха проект “Големи градове в петте природни области в България” . Под формата на лапбук те изработиха папки, в които поставиха листи с информация и снимки на селищата в съответната област.

След направено проучване на избрани от тях географски обекти, учениците от 3-а клас изработиха табла и лапбук на различни теми. В тях намериха място богат илюстративен материал, схеми, любопитни и малко известни факти.

 

Преподавателят по изобразително изкуство Емил Димитров и учениците от прогимназиален етап подредиха изложба от рисунки,

а колоездачите под негово ръководство проведоха практическо занимание - управление на велосипед и колопоход до хижата.

Световен ден за възпоминание на жертвите на ПТП

На 20 ноември е Световният ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Той се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември. Във връзка с това, в Четвърто основно училище бяха проведени различни състезания и конкурси, чрез които  ученици и учители изразиха своята почит към хилядите загинали по пътищата на страната и своята признателност към тези, които ежедневно се борят за намаляване на жертвите на ПТП.

Третокласниците под ръководството на г-жа Росица Спасова-класен ръководител на 3-а клас проведоха състезание на тема “Това трябва  да го знае всяко дете”. Разделени в два отбора “Зебра” и “Светофар” учениците решаваха различни задачи, гатанки и кръстословици  свързани с правилата за безопасно движение и  научиха  любопитни факти за възникване на светофара, за закона за движение по пътищата, за първата линейка.

Учениците от 7-б клас с класен ръководител г-жа Стилиана Димитрова подготвиха викторина на тема “Познавам правилата за безопасно движение”. Седмокласниците бяха разделени в три отбора и всеки състезател отговаряше на 2 въпроса. С минимална разлика победи отбор “Мерцедес" , който беше най-убедителен при отговорите на поставените въпроси.

Учениците от шестите класове с класни ръководители Дияна Дунчева и  Венета Янева гледаха презентация на тема “Пешеходна безопасност”, а след това решаваха тест разделени в пет отбора. Най-добре на теста се представиха учениците от трети отбор.

Стартира междуучилищен проект с участието на ученици от Четвърто основно училище „ Иван Вазов”, гр. Търговище

Да намериш нови приятели! Да ги опознаеш! Да научиш любопитни факти за града, в който живеят. Да чуеш за традициите, обичаите, за празниците им… Да учиш и твориш заедно с тях. Да се учиш от тях… Всичко това е в основата на  проекта МОСТ на ПРИЯТЕЛСТВОТО”, който стартира в началото на месец ноември 2016 г. и ще продължи две учебни години. Участници в проекта са учениците от ІІ б клас от  Четвърто основно училище „ Иван Вазов”, гр. Търговище с класен ръководител г-жа Шермин Ахмедова и учениците от  ІІI в клас от  54 СУ „Св. Иван Рилски“, гр. София  с преподавател г-жа Златка Чардакова.

 Първата среща между участниците Да се запознаем  се състоя на  10.11.2016 г. Тя премина много емоционално   под формата на задачки – закачки, въпроси и  изненади. През следващите месеци предстоят нови дейности и нови срещи на малките второкласници с техните нови приятели.

Линк към видеофайла от първата среща.

https://youtu.be/Ewlv-lVGtR4

 

Бронзови медали от Общинското първенство по футбол за учениците от Четвърто ОУ “Иван Вазов”

 

Завърши  Общинското първенство по футбол-етап от ученическите игри 2016-2017 година.     Във възрастова група 5-7 клас учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” заеха трето място в крайното класиране. По пътя към медалите малките футболисти победиха представителите на Трето ОУ “П.Р. Славейков”  с 2:0, завършиха с резултат 0:0 с учениците от Първо ОУ “Христо Ботев” и загубиха с 0:4 от Второ СУ “Проф. Н.Маринов”(победители в първенството). В спора за бронзовите медали футболистите от Четвърто ОУ се наложиха с 5:0 над съперниците си от ОУ с. Дралфа.

Патронен празник на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

През изминалата седмица бяха проведени редица инициативи посветени на патронния празник на Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Учениците от 5-8 клас под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Емил Димитров подредиха изложба от рисунки по стихотворението “Отечество любезно” и колажи на тема “Един ден в Четвърто основно училище“. Големите ученици подредиха и изложба от компютърни рисунки “Моето училище в бъдещето”  и правиха презентации на тема “Познат и непознат Вазов”. Най- интересна се оказа презентацията на 6-а клас. Децата от начален етап(1-4 клас) рисуваха на тема “Моето училище”. Проявите през седмицата завършиха с празничен  концерт,  който започна с посрещане знамето на училището и с училищния химн “И мойте песни” по стихове на Иван Вазов. Децата пяха, рецитираха, състезаваха се . Празникът завърши с песен написана от учениците от 6-а клас с помощта на г-жа Стойна Кичукова.

 

Учениците от 3-а клас, с помощта на своите родители, изготвиха лапбук на тема “Моята лятна ваканция”.

Поредна изява на учениците от "АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН"

Днес, 17 октомври 2016 год, 9 ученика от "АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН" при IV ОУ"Иван Вазов" се включиха в последния етап от велопохода , стартирал от Челе ди Булгария (Италия, район, в който се е заселил един от Кубратовите синове ,хан Алцек) до втората българска столица Велики Преслав. Проявата е с дължина от 1333 км, като последния етап е от Велико Търново, минава през град Търговище и завършва във Велики Преслав. Лошото време, дъжд и силен вятър , не помрачиха настроението и не намалиха ентусиазма на малките колоездачи. В Имренчево се срещнаха с колоездачи от Велики Преслав и Драгоево, с които заедно с гостите от Италия и други ентусиасти заедно финишираха пред общината. Там ги посрещна кметът,Д-р Александър Горчев Александров, италианският почетен консул,Антонио Таркуино, делегация от ученици и граждани.
Имената на италианските участници са:
Силвана Федерико (Asd Cilento Bike Ciclidea), Никола Мацео (Bike Team solo Per Passione), Доменико Бароне (Spes Alberobello), Мариано Русо (Team ciclismo sorrentino), Диего Бароне Лумага (Globosurf Team - Biciclette Marzano), Джерардо Де Конте (Gruppo sportivo Fontanavecchia).

Седмицата на четенето в Четвърто основно училище продължи с инициативата на 2-а клас “Да четем заедно с мама “Приказки за малки и големи””. В час по ЗИП БЕЛ децата, заедно с  майката на Емре Исметов   четоха приказки за остроумията на Хитър Петър, с които са израснали техните родители и с които растат и децата им. В края на заниманието класният ръководител връчи грамота на Емре за най- много книжки прочетени през лятото. Учениците от 2-б клас подредиха изложба от своите читателски дневници, а най-добрите получиха грамоти от г-жа Ахмедова.

 В полуинтернатните групи учителите ЦДО прогимназиален етап бяха подготвили за децата  конкурс- за най- интересен край на японската  приказка  “Момотаро- любимецът от прасковата”. Децата бяха написали много оригинален край на историята на Момотаро, като най-интересни се оказаха историите на Никола Тихомиров  от 6-а клас и Баран Ферадов от 5-б клас. Учениците научиха и любопитни факти за героя, който  има  паметник в Пловдив, подарен от побратимения  японски  град Окаяма. 

Седмицата на четенето продължи с посещение в Община Търговище, където кметът на Общината д-р Дарин Димитров прочете на учениците  откъс от книгата “Тошко Африкански”. Четвъртокласниците представиха пред малчуганите от ЦДГ “Приказка” драматизацията  “Когато дядо ходил на училище” и им прочетоха приказки. Малките второкласници посетиха  Регионалния исторически музей и във възрожденското училище  слушаха приказки за Хитър Петър прочетени им от музейния педагог  Ралица Димова. Гости на първокласниците бяха родители, които четоха приказките “Момче и вятър”и истории за Мечо Пух.

 Конкурс за изразително четене на стихотворения за Вазов проведоха третокласниците. Най- добре се представиха Илсай Синайев(1м.),  Бурчин Ерджан(2 м.) ,  Есма Хасанова и Елжбер Мустафова(3 м.).

Седмица на четенето в Четвърто основно училище

Националната седмица  на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”  бе открита с изработване на табло “Благодаря на Вазов за....”. По детски, откровено децата споделиха , че са благодарни на великия писател за богатото творчество, което е създал и се гордеят, че учат в училище носещо неговото име. Проявите през деня продължиха с  публична рецитация на стихотворението “Български език”(ученици от 6 клас), с четене на “Една българка”(ученици 7 клас)  и с рисуване на илюстрация по приказка(ученици 5 клас).

Учениците от Четвърто основно училище се включиха в седмицата на мобилността

 

Първа изява на учениците от "АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН" при IV ОУ "Иван Вазов" гр.Търговище за учебната 2016/2017 година бе колопоход проведен на 20.09.2016 год. В него взеха участие 15 ученици от VI,VII и VIII клас, които с удоволствие и истинска колоездачна страст изминаха маршрута въпреки мрачното време, слабия дъждец и вятъра. Колопоходът бе  част от програмата на община Търговище , посветена на Европейската седмица на мобилността, в която съорганизатор бе "ВЕЛОКЛУБ - ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ". Преди старта децата и техният ръководител Емил Димитров   бяха приветствани от кмета на Търговище д-р Дарин Димитров и представители на общината.

 

Запя свойта песен...

С мило тържество, подготвено от четвъртокласниците и със звън на училищния звънец започна новата учебна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Тя бе открита от директора  г-жа Бойка Сотирова, която пожела на всички на добър час и успешна и ползотворна учебна година.

 Гости на тържеството бяха г-н Стефан Станчев - старши експерт  от РУО Търговище, който поднесе поздравителен адрес от началника на РУО и г-жа Дарина Димитрова - главен архитект на общината, която приветства учители и ученици и прочете поздравителен адрес от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров. Получени бяха и поздравителни адреси от народния представител  д-р Венка Стоянова и областния управител г-н  Светлин Бонев. 

Учебна 2015 - 2016 година

Днес удари последният училищен звънец за тази учебна година!
Честито завършване на всички ученици!
А на вас осмокласници, пожелаваме да имате куража
да реализирате всичките си мечти,
да имате късмета във всичко да ви върви!
Следвайте пътя, който сте избрали, с надежда!
На добър час!

На Шуменско плато, събота, 11 юни 2016 год. Последната изява на учениците от "АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН" за тази учебна година бе по маршрут Търговище - Певец- Дългач-Надарево - Кочово - Шуменска крепост - Паметник "Създатели на българската държава" - Шумен - Хан Крум -Троица-Осмар- Кочово -Търговище. Гордея с вас!

Занимание в  СИП “Словото, това сме ние”

На 8 юни се проведе последното занимание в час по  СИП “Словото, това сме ние” в 5-а клас. Чрез  забавни гатанки и игри задавани от   преподавателя по български език и литература  Дияна Дунчева , учениците си припомниха частите на изречението, както и знания от различни литературни произведения учени през годината. 

Награди от конкурса за Никола Симов-Куруто

На 31 май 2016 г., се навършват 140 години от героичната гибел на Никола Симов - Куруто, знаменосецът на Ботевата чета, роден в гр. Търговище
По този повод учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участваха  в конкурса на Регионален исторически музей " И байряка се развява гордо с лева свой..."

Награди получиха учениците от 1-б клас с преподавател Шермин Ахмедова и Цветелина Цанкова от 5-б клас с преподавател Емил Димитров.

Благодарим и на ръководството на музея!

Състезание по колоездене посветено на 1 юни

На 1 юни в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе състезание по приложно колоездене върху специално трасе за майсторско управление. То бе посветено на празника на детето и бе представителна изява на СИП “Алтернативен екоадреналин”. В състезанието взеха участие над 20 ученици и ентусиасти. Преди началото бе проведен инструктаж за безопасност от г-н Емил Димитров. За правилното  преминаване на трасето  отговаряха съдии и помощници.  Класирането  се  извърши на базата на най-добро време и най-малко наказателни точки.

Участниците бяха разделени в три групи, при които се получиха следните резултати:

5-6           клас:

1 място: Насуф Насуф- 5 –б клас;

2 място:Джейхан Мустафов-5-б клас;

3 място: Денис Сунай-6- б клас;

7-8 клас:

 1 място:Мустафа Ридванов-8 клас;

2 място:Веселин Николов-7-б клас;

3 място:Мустафа Сабриев-8 клас;

Момичета: Йоана Трифонова-5-а клас

При най- малките- Денис Мустафа

Специалната награда , която се дава на участника преминал трасето за най- кратко време и с най- малко наказателни точки  получи Мустафа Ридванов от 8 клас.

Наградите на победителите връчи директорът на училището г-жа Бойка Сотирова.

Учениците от начален етап завършиха учебната година

С  много сълзи и емоции се разделиха със своята любима учителка учениците от 4 - а клас. Госпожа Златарова припомни на децата за техните първи стъпки в училище и им  благодари  за упоритостта и трудолюбието през годините.  С посланието “Всеки път тръгва отнякъде”  г-жа Златарова напомни на четвъртокласниците, че техният път на знанието  е тръгнал от Четвърто основно училище и  им пожела  той да продължи в това училище и занапред . Децата получиха за спомен албуми , а  последният им  учебен час завърши с номинации за най-активен ученик, за най-добър спортист, художник, танцьор, за най-отзивчив ученик, за ученик с най-добро сърце.

На посещение в библиотеката

На  12 май 2016 г. нашите най- малки ученици от първите  класове  бяха гости на регионална  библиотека „ Петър Стъпов”.  В красиво и уютно уредения читателски кът децата бяха запознати с подредбата на книгите и  читателските картони в  детския отдел.  Чуха стихове за буквите и Кирил и Методий. Научиха за МОЛБАТА НА КНИГИТЕ.

Малките ученици показаха, че вече са грамотни и рецитираха стихове, учени през годината, четоха и съставяха изречения по дадени думи.

Получиха и първите си читателски картони и обещаха през лятото да бъдат активни читатели.

На тръгване учениците си  закупиха и книжки на издателство ” ФЮТ”.

Ден на ученическо самоуправление в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. В  този ден учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”      проведоха  Ден на ученическото самоуправление.  Децата влязоха в ролята на педагози и с помощта на учителите организираха учебния процес.  Денят започна с работна среща на ръководството на училището-директор Нихал Ниязиева(7 клас) и помощник директор Елис Танер(7 клас). Те разпределиха задачите на админитративния персонал: секретар и  счетоводител, както и на педагогическия съветник. Осигурен бе и пропускателния режим на училището от осмокласника Едис Муса. Ученици проведоха часове по български език и литература, математика, английски език, биология , история и цивилизация и изобразително изкуство. Директорът и помощник директорът  посетиха учебни часове   и наблюдаваха работата на своите колеги.   Целта на инициативата е учениците да погледнат от друг ъгъл  на живота в училище, да почустват колко важно и отговорно е всяко излизане пред дъската за преподаване на уроците. В края на деня учениците споделиха, че са научили някои от тайните на професията учител и гледат с други очи на педагогическия труд.

Международен ден на книгата и авторското право

Учениците от Четвърто основно училище "Иван Вазов" се включиха в инициативата “Голямото четене”- маратон на четенето в различни институции, посветен на Международния ден на книгата и авторското право-23 април. Те посетиха Регионален инспекторат Търговище, където началникът на РИО- г-жа Дарина Димитрова прочете  на децата приказката  “Лявото око на царя”. Актьорите от кукления театър прочетоха на учениците от начален етап откъс от “Меко казано”на Валери Петров и стихотворения от Виктор Самуилов.

В актовата зала на училището приказни герои гостуваха на най-малките. Третокласниците представиха откъси от приказки , провокирайки интерес към  четенето и книгите. 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха ПФА “Мизия”

Учениците от шестите  класове от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  водени от преподавателя по музика Ст. Кичукова посетиха репетиция на ПФА “ Мизия” . Ръководителят на ансамбъла г-н Л. Василев  запозна децата със спецификата на “Северняшката фолклорна област”.  Представен бе  фолклор от областта, носии и инструменти, на които учениците опитаха да свирят .  Децата показаха, колко много знаят за неравноделните размери и танцуваха Дунавско хоро, заедно с професионалистите.

 

Седмица на Земята

Седмицата на Земята за учениците от ПИГ –прогимназиален етап от с. Баячево завърши с екскурзия до вековните дъбове край с. Дългач. Мястото е привлекателно и интересно. На огромна  чиста поляна се извисяват 14 дъба на възраст от около 150 до 300 години. Четири от дърветата са на 300 години и са свидетели на основаването на     с. Дългач. Петокласниците разказаха любопитни факти за количеството отделен кислород от един декар гора- за 1 година може да се осигири кислород за 5 човека.

 

Закриване Седмицата на Земята в “Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Със забавни игри свързани с разделното събиране на отпадъците и опазване на околната среда бе закрита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Празникът завърши с модно дефиле под надслов “Втори живот на отпадъците” , в което се включиха учениците от всички класове. Те представиха дрехи и аксесоари изработени от хартия, пластмаса и найлонови торбички.

Директорът на училището г-жа Сотирова благодари на всички за интересните прояви през седмицата и призова ученици и учители грижата за опазване на природата да бъде приоритет през цялата година.

Дейности през Седмицата на Земята

На 19.04.2016г. в Туристическия център в гр. Търговище беше проведен час по екология. Това е една от многото прояви на учениците от Четвърто основно училище „Иван Вазов „ по случай седмицата на Земята. На малките природо-любители от 5-ти клас , госпожа Радичкова представи презентация на тема : „ Зеленото богатство на Търговищкия край”. Учениците се запознаха с флората и фауната в търговищките паркове – „Борово око „ , „ Боровец „ , „ Парка ” , „Юкя „, научиха много интересни факти за защитените растения в тези региони – урумово лале , горска иглика , дива циклама , обикновена пърчовка , блатно кокиче и др.. 
Учениците от прогимназиален етап изработиха екоречници с думи свързани с екологията и опазване на околната среда, като: екологична етика, рециклиране, природозащитно възпитание, Червена книга и др. Тези екоречници те подариха на съучениците си от начален етап.
Дейностите през седмицата продължиха с почистване района на училището, окопаване на градинките и с рисунка на асфалт за най-малките.

С изложба бе открита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С подреждане на традиционната изложба от рисунки и предмети   “Екофантазии” бе открита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. С много любов и търпение, ученици, учители, възпитатели и родители изработиха експонатите, давайки втори живот на отпадъците.   Проведен бе час по природознание с  учениците от прогимназиален етап. Той започна с презентация за защитените растения и животни в България и продължи със състезание между отбор А(съставен от ученици от А-паралелките) и отбор Б (съставен от ученици от Б-паралелките). Състезанието бе разработено в платформа Kahoot, която позволява използването на смартфони и таблети. Часът премина много емоционално, като  децата  показаха своите умения да  работят  в екип,  да споделят и вземат решения, да използват всички свои знания, за да достигнат до правилния отговор. Победител в състезанието стана отбор А.

Учениците от начален етап подредиха изложба от рисунки на тема “Земята в картини”  и изгледаха видеофилм за планетата Земя и опазването на растителните и животински видове, който предизвика много емоции у децата. Първокласниците изработиха книжка за Земята(1-а клас) , подредиха кът  и изгледаха презентацията “Екологични ситуации”(1-б клас). 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха съда в Деня на отворените врати

На 14 април ученици от групата по СИП- Предприемачество, работещи по програма "Икономика на успеха", посетиха сградата на Окръжен съд - гр. Търговище. Там бяха посрещнати от съдия   Т. Даскалова, която ги запозна с професиите , упражнявани от един юрист. С голям интерес  децата изслушаха какво работи адвоката, съдията, прокурора, следователя и нотариуса. Зададоха много въпроси, свързани с правораздаването . Посещението беше свързано с Деня на отворените врати в съдебната система, който пък предшества Деня на юриста - 16.04, датата на подписването на Търновската конституция. Срещата беше осъществена със съдействието на Центъра за кариерно ориентиране. 

Колопоход до град Велики Преслав

На 2 април 2016 година се проведе ежегодният пролетен колопоход до град Велики Преслав под надслов"Закъсняла пролет". В него взеха участие 19 ученици от СИП "АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН" към IV ОУ "Иван Вазов" -Търговище. Към групата като помощник се включи и Владимир Дончев,"ветеран" от същия проект и настоящ член на "ВЕЛОКЛУБ- ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ" , както и неуморният спортист и вечен младеж Ивелин Иванов. Сплотената група посети музея в града, обиколи и разгледа разкопките . Връщането бе по друг и също интересен маршрут, безаварийно и приятно за всички.

 

Традиционен пролетен лекоатлетически   крос

 

За поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участваха в традиционният пролетен лекоатлетически крос организиран от Обединен детски комплекс Търговище. Във възрастова група 3-4 клас момчета ,Ахмед Фейми     (4 клас)  зае 5-то място. При учениците 5-6 клас Мехмед Мехмедов(6 клас)  се класира втори, а при момичетата Себиле Мехмедова(5 клас)  зае шесто място.

Победителите получиха медали и грамоти от директора на ОДК г-жа Валентинка Радева.

 

 

“ Spelling Bee 2016

Учениците от Четвърто основно училище „ Иван Вазов” Търговище участваха в регионалното състезание по английски език “ Spelling Bee 2016” .  За четвърта година училището е част от семейството  на Spelling Bee. Станало традиция , състезанието  зарежда поредните ни участници и ги мотивира да се впуснат по-задълбочено в  изучаването на английски език. И резултатите   не закъсняха. Двете ни участнички защитиха достойна името на училището   и на община Търговище .

 Нихал Сюлейманова зае    7-мо място от 24  училищни  първенци от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище, достигайки до 13-ти кръг на състезанието и само малшанс не й  позволи да е сред двамата финалисти.  Втората ни представителка Нанси Николаева зае 6-то  място сред училищните вицешампиони.  И двете момичета демонстрираха завидни  знания  като оставиха след себе си представителите на големите училища, както на ниво Община Търговище, така и сред останалите областни центрове.

Училищното ръководство изказва искрените си поздравления към двете момичета  и техния преподавател  г-жа Венета Янева и им пожелава да продължават все така усърдно по пътя на знанието.

Празник на буквите в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С много емоции, знание и забавления отпразнуваха Празника на буквите учениците от 1-а и 1- б клас на Четвърто основно   училище „ Иван Вазов” гр. Търговище с класни ръководители Марияна Маринова и Шермин Ахмедова. Децата показаха  на своите родители и на гостите, че вече могат да четат и пишат. След това представиха кратка програма , разделиха се с Букварчето и за първи път се срещнаха с неговата сестра Читанката. Учениците получиха и книжки - подарък от родителите.

 

Награждаване на победителите в състезание по история на България

Днес, директорът на Четвърто основно училище “Иван Вазов” г-жа  Бойка Сотирова награди победителите във втория кръг  на Националното  състезание по история на България. В него участваха 1033 ученика от цялата страна. В този кръг учениците  от Четвърто основно училище  завоюваха 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Ръководството на училището поздравява всички участници в състезанието и им пожелава успех във финалният кръг, който ще се проведе през месец април в гр. Казанлък. 

Ученици от I  б клас от Четвърто основно сновно училище „ Иван Вазов”  гр. Търговище с дейности за Световната седмица на парите

 

Световната седмица на парите е инициатива, организирана от Child & Youth Finance International в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и се провежда ежегодно през втората седмица на месец март.

Учениците от I  б клас в Четвърто основно училище „ Иван Вазов”  гр. Търговище с ентусиазъм се включиха в инициативата  Световна седмица на парите -14-20 март 2016 г.с различни дейности- проведоха беседа с класният си ръководител за това, защо трябва да се спестява; как се спестява; направиха си импровизирана касичка / шишенце/, която сами украсиха и започнаха да събират спестените от дневните им парички; подредиха изложба от  рисунки, с които ще участват и в конкурса за начален етап.

Целта е чрез забавни и интерактивни дейности децата  да научат повече за парите, спестяването, създаването на умения за работа и предприемачеството.

 

 

IVОУ” Иван Вазов”  участва в състезанието Spelling Bee 2016

 

Нихал Ниязиева от VII a клас се класира на първо място в училищния кръг на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 29.02.2016г. в IV ОУ” Иван Вазов”гр. Търговище  . Нихал Ниязиева спелува правилно думата  parent  и победи Нанси Николаева от VI a  клас, която се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март 2016 г. в гр. Разград Националният кръг на състезанието ще се проведе на 23 април в София.

 

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 274 училища в страната  от 27 февруари  до 2 март 2016 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишният Теодор Енчев от ОУ „Димитър Благоев“, гр. Велико Търново.  

 

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

 

Трети март в   Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С подреждане на кътове  в класните стаи , рисунки на ученици от начален етап и викторина започна отбелязването на Националния  празник в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Във фоайето на училището бяха подредени табла изработени от учениците от прогимназиален етап разказващи за  битката при Стара Загора, Панорама Плевенска епопея, битките в Търговищка област, институциите и символите на България след Освобождението, за главния майстор на паметника на връх Шипка-Пеньо Бомбето от Дралфа, за строителите на следосвобожденска България. Подредена бе и изложба от рисунки на петокласници по мотиви от стихотворението “Опълченците на Шипка”  и рисунки на ученици от 6-а и 2-а клас. Проявите посветени на Националният празник на България-3 март завършиха с литературна композиция подготвена  от учениците от 6-а и 3-а клас под ръководството на учителите Валентина Стоянова и Петя Михайлова.

 

В Четвърто основно училище бе отбелязан Денят на розовата фланелка

На 24 февруари  за пета поредна година беше отбелязан  “Денят на розовата фланелка”. Той се чества последната сряда на месец февруари и е насочен срещу тормоза в училище. Фокусът на инициативата през 2016 г.  е КИБЕРТОРМОЗА.

Инициаторите и координаторите на инициативата от Институт Ре-Генезис и фондация „Човек Плюс” избраха фокусът да е Кибертормоза, защото през последните години неговата честота, интензитет и вредност и в световен мащаб и у нас нараснаха, а повечето училища и другите извънучилищни институции и органи не го осъзнават в нужната степен като проблем, и поради това не са достатъчно добре подготвени да се справят с него.

За трета поредна година в инициативите за Деня на розовата фланелка се включиха   учениците и учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Днес всички бяха закичени с розови стикери с надпис “Не на тормоза, но не за ден!”. В класните стаи бяха подредени кътове,  а  деца и учители бяха облечени с розови дрехи в подкрепа на кампанията. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.                                              

Във фоайето на училището бе поставено огромно табло  с розова фланелка   с надпис “Стоп на кибертормоза”. На него децата поставяха своите послания, противопоставяйки се на тормоза и агресията : Не на тормоза! Ние сме единни, а не различни.

Поклон пред святото дело на Васил Левски

 

Днес се навършват 143 години от деня, в който Васил Левски увисна на Бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола.

Святото му дело почетоха и учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Те изработиха табла  и презентации, а група ученици се включиха  в общоградското поклонение пред барелефа на Левски и поднесоха цветя, в знак на признателност пред делото на великия българин!

Поклон пред теб, Апостоле!

Едно различно занимание по СИП предприемачество

На поредното занятие по предприемачество в прогимназиален етап по програма „Икономика на успеха“ към Джуниър Ачийвмънт България , учениците от групите по СИП  научиха    доходите, които могат да удовлетворят  потребностите и желанията на хората.  С помощта на бизнес консултанта Таня Димитрова – счетоводител в училището, те се запознаха с брутен и нетен доход, данъци и осигуровки и тяхното значение . Г-жа Димитрова поднесе информацията чрез мултимедийна презентация на интерактивната дъска по достъпен и увлекателен начин . На учениците бе поставена задача да изчислят, по предварително зададени данни,  какви данъци и осигуровки биха платили при определен доход . Участниците в занятието се запознаха и с професията на счетоводителя.  

Обучение, организирано от Джуниър Ачийвмънт в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 07.02.2016 г  в Четвърто основно училище  “Иван Вазов“ се проведе обучение за работа с платформата SmartClassroom,  организирано от Джуниър Ачийвмънт България. Обучителят Нели Тихомирова запозна двадесет и двамата участници с възможностите за интерактивно и смесено обучение, както и със създаване и използване на онлайн уроци и тестове. Подобни обучения за работа с ИКТ дават възможност на учителите и възпитателите да се запознаят с методиката и технологията за онлайн и смесено /blended/ обучение, да използват иновативни и интерактивни инструменти за преподаване.

Коледен купон в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Отново е Коледа! И отново празнични вълнения, емоции и изяви на учениците! Оказа се, че всички класове са много добри в изпълненията си на песните и танците. И това е така, защото преподавателя по музика г-жа Кичукова ги зарази с ентусиазъм  и ги подготви с професионализъм и желание. Танцови двойки от всеки клас премериха сили в конкурс. Дядо Коледа заинтригува публиката със забавни въпроси, раздаде награди за предварително проведения конкурс за рисунка на коледна тема. И накрая, разбира се, дискотека! Така с весело настроение учениците прекрачиха във ваканцията!

Весела Коледа и щастлива Нова година на всички!

Традиционен Коледен базар  в Четвърто основно училище

 

За поредна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе традиционният Коледен базар, организиран от  Ученическия съвет и със съдействието на осмокласниците.

Училищният стол се оказа тесен да събере многобройните  ръчно изработени кулинарни вкусотии, които с всяка следваща година стават все повече.

Събраните средства децата и учителите решиха да използват за две благородни каузи. Част от сумата ще бъде дадена за подпомагане рехабилитацията на дете с детска церебрална парализа, а останалите средства ще бъдат използвани за  закупуване на книги за училищната библиотека открита през седмицата на четенето, в която библиотекари ще бъдат самите ученици.

Празник на цифрите в Четвърто основно училище

Иван Вазов”, гр. Търговище

 

Много радост, много вълнение и много емоции – такава беше атмосферата на Празника на цифрите в 1 б клас в IV ОУ „ Иван Вазов”, на 18.12.2015 г.     Пред всички родители и гости  децата показаха, че вече познават  цифрите  и могат  с лекота да  решават задачи до 10. Особено емоционални бяха логическите задачи, които Математиката им зададе. На тържеството малките ученици показаха и завидни артистични заложби с драматизацията на стихотворната приказка „Сметката на баба Недка”. Тържеството завърши с връчване на ГРАМОТИ „ Вече мога да броя и смятам до 10” от класния ръководител , г-жа Ш. Ахмедова и обща снимка.  

Участие на ученици от Четвърто основно училище

 „ Иван Вазов”, гр. Търговище

в междуучилищен проект

 

 Учениците от I б клас на IV „ Иван Вазов”, гр. Търговище, участваха в Междуучилищен проект Малки фантазьори /РАЗВИВАНЕ НА ДЕТСКАТА ФАНТАЗИЯ/ с ученици и учители в начален етап от 54. СОУ, гр. София – домакин на проекта и още 13 града на България през периода от 02.11.2015 до 18.12.2105 г.

Нашите най- малки ученици бяха единствени представители от областта. Във връзка с изпълнение на задачите и дейностите на проекта в продължение на месец децата, под ръководството на класния си ръководител г-жа Шермин Ахмедова, съчиняваха  приказки по фантазиен бином, илюстрираха ги. Бяха изработени лого и табло на проекта. Като крайни продукти бяха заснети видеофайлове с фантазийните приказки на децата. За представителната изява на 18.12.2015 г. в училището- домакин, бяха изпратени 3 видеа и презентация с описание на дейностите по проекта и снимки. Организаторите високо оцениха фантазиите на нашите най- малки ученици, които доказаха, че фантазиите на децата са безкрайни!

Всичко за проекта на адрес:  https://www.facebook.com/zlatka.chardakova/posts/1080488751984811?comment_id=1080892905277729&notif_t=mentions_comment

 

Достойно преставяне на възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Завърши четвъртият  Коледен турнир по футбол в зала за момчета и народна топка за момичета родени 2005-2006г. организиран от Обединен детски комплекс Търговище. В продължение на три дни зала “Дечко Стефанов” бе арена на оспорвани двубои.

За поредна година възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов”се представиха достойно спечелвайки третите места в своите дисциплини.

При момичетата участваха пет отбора, които играха по системата “всеки срещу всеки” . Малките ни състезателки постигнаха две победи-срещу представителите на II  ОУ  и III ОУ и допуснаха две загуби- от II СОУ и  I ОУ. Така те се наредиха на трето място в крайното класиране.

Момчетата бяха разделани в две групи.  Футболистите на IV ОУ победиха момчетата от III ОУ и постигнаха равен резултат с представителите на II СОУ . В полуфиналните двубои обаче  не можаха да преодолеят съперниците си от I ОУ и трябаше да спорят за бронзовите медали. В една изключително атрактивна  среща  учениците от Четвърто основно училище надиграха момчетата от II СОУ   и се окичиха с бронзовите медали.

Турнирът бе закрит с изпълнения на възпитаници на ОДК. Сред тях бе и мажоретната група съставена от момичета от IV ОУ, които работят под ръководството на треньора Лидия Русева.

Всички участници получиха торбички с лакомства и грамоти за участие, а победителите-купи и медали връчени им от директора на ОДК- г-жа Валентинка Радева. 

 

           Националното състезание по история

    На 15.12. 2015г участниците в  първи кръг  на Националното състезание по история на България получиха наградите си. Въпросите бяха свързани с обичаите, традициите  и празниците на българите. В състезанието се включиха   882 деца от страната.  От  IV ОУ „Иван Вазов“ участваха 21 ученика, 12 получиха медали, а останалите – грамоти за отлично представяне. Ето и пълен списък на наградените:

Златен медал за  Нихал  Ниязиева Сюлейманова,  Зийнеп Мустафова Исметова,  Нутфи Селимов Зекериев и Сенем  Гюнаева Исмаилова

Сребърен медал за Али Ибрямов Ибрямов,  Насуф Мустафа Насуф, Мелис Мустафова Хюсеинова

Бронзов медал за Джанай Джемилова  Джелилова, Гюлтен Гюнаева  Илиязова, Ерсин Шабанов Хюсеинов, Мелда  Мехфетинова  Феимова,  Хюсеин Ерджан Хюсеин.

Грамоти за отлично представяне получиха Габриела Христова Руменова, Илияз Сунаев Илиязов, Мустафа Мехнуров Маремов,  Нанси Димитрова Чернева,  Селин Исмаилова Фикретова, Нанси Николова Иванова, Румена Руменова Младенова, Елис Танер Хамза и Ачелия  Юзай  Мустафа.

    Поздравяваме ги за успеха и пожелаваме още повече медали на втори кръг!

Закриване на националната седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

В сряда започна  Маратонът на четенето, в който се включиха  г-н Витан Витов-старши експерт  начално образование в РИО Търговище,  директорът на училището     г-жа Бойка Сотирова, Симеонка Рачева- представител на родителската общност , учители и ученици от различни класове. С интерес те започнаха да четат повестта на Емилиян Станев “Чернишка”.

Маратонът продължи  и в четвъртък, когато в училището гостува известният търговищки писател Неда Антонова . Тя разказа на децата за своите първи литературни опити, за  романите, които е написала, за трилогията  за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички". Децата слушаха с интерес и задаваха въпроси, след което прочетоха откъс от книгата “Царица Елеонора Българска”.

Националната седмица в Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе закрита  с кампания за събиране на детски книги преминала под мотото “Дари книжка- подари усмивка”. Със  събраните книги бе подредена малка библиотека, в която ученици ще бъдат библиотекари и ще раздават книги на всички желаещи.

 

Седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Дейностите през националната седмица на четенето  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” продължиха със съчиняване на приказки по фантазиен бином от учениците от първи клас. Разделени в екипи те съставяха  кратки текстове с  произволно изтеглени думи. След това бе проведено състезание по краснопис.

В Регионална библиотека “Петър Стъпов” учениците от  втори, четвърти, пети-а и шести клас проведоха конкурс  за най-добър четец и разказвач, който премина под мотото “Ангел Каралийчев-майстор на българската приказка”. С интерес децата разгледаха хилядите томове книги и си припомниха чудесните произведения  на великия писател -“Житената питка”  и “Тошко Африкански”

В полуинтернатните групи  ученици от седми и осми клас четоха произведението   на Светослав Минков “Дамата с рентгеновите очи” и откъси от Бай Ганьо.  Под ръководството на г-жа Янева петокласниците направиха бягаща диктовка. Учениците бяха разделени на групи състоящи се от един писар и трима говорители. Диктовката имаше за цел да се пренесе текст чрез диктуване, като се спазят всички правописни и правоговорни  норми. Това позволи на децата да покажат как са усвоили правописните правила по един различен начин, забавлявайки се и състезавайки се за бързина и точност.

 

 

 

Национална седмица на четенето в  Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С  изработване на книга “Аз чета, защото...” бе открита националната седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Учениците от всички класове споделиха своето мнение за книгите и четенето, написвайки го върху цветни листчета, които залепиха на огромната книга във фоайето на училището.

Любими приказни герои гостуваха на децата от ЦДГ  № 7 “Снежанка”, ЦДГ  № 9 “Приказка”, и ЦДГ  № 10 “Радост” и на малките първокласници от училището. Под ръководството на своите учители учениците от четвърти  клас четоха любими приказки на малчуганите, а третокласниците представиха драматизацията “Мързеливата снаха”.

Проект за работа в екип "Имам добра идея".
Цветелина Русева, Елиф Мустафова и Сезен Али от V б клас при IV ОУ "Иван Вазов" изработиха къщичка за птици, която ще поставят на подходящо място през пролетта .

Вземи бои и четка
и първо нарисувай клетка
после с размах-два
добави отворена врата.
Нарисувай след това
нещо за красота
после нещо обикновено,
нещо хубаво
и нещо потребно
за птичето.
Намери дърво
и окачи на него твоето платно,
в градината
или в гората
скрий се зад това дърво,
не говори
и дори не се движи…
Понякога птичето бързо пристига,
но понякога много време не стига.

Ден на благодарността в IV ОУ” Иван Вазов”

Следвайки американските традиции,  учениците от Va ,  Vб   и техните учители си организираха  Ден на  благодарността.  Това е религиозен празник,  изразяващ благодарност към Бог и се отбелязва  четвъртият четвъртък на месец ноември. Представена бе презентация за историята на този празник  след  която учениците  разделени  на екипи,  отговаряха на въпроси  с помощта на приставката Mouse Mischief.  Учениците  демонстрираха и добри познания по езика като  попълниха текст с подходящи думи, обогатявайки лексикалния си запас и редиха пъзели от изречения. Учителите провокираха учениците, които трябваше да изработят „ Дърво на благодарността” и да отправят своите благодарности към най-близките си.                      С този час преподавателите г-жа Венета Янева, г-жа Дияна Дунчева и г-жа Деница Станева преподадоха един от най-важните   уроци в днешно време- на толерантност и уважение към другите народи.  

 

Кръгла маса по проблемите на грамотността се проведе в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 26 ноември в Четвърто основно  училище “Иван Вазов” се проведе кръгла маса, свързана с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и в изпълнение на училищния  план за насърчаване и повишаване на грамотността за учебната 2015/2016 година.

Гости на проявата бяха г-н Димитър  Петров- старши експерт по БЕЛ в РИО Търговище,   г-жа Диана Якимова представител на НСО, г-жа Елена Боянова от РБ “П.Стъпов” , Албена Недева- читалищен секретар в с. Баячево, Симеонка Рачева- представител на родителската общност, учители и възпитатели от Четвърто основно училище.

Срещата откри г-жа Бойка Сотирова-директор на училището,която запозна присъстващите с необходимостта от активна работа по проблема.

С обширно експозе, г-жа Кремелита  Бонева-главен учител представи основните моменти от стратегията, с понятието грамотност и със стратегическата и цел.

С особен интерес бе посрещнато изказването на г-жа Якимова, която представи проекта “Библиотека на играчките”  и как работи една библиотека в Ирландия. Своя опит за засилване интереса на децата към четенето споделиха и г-жа Боянова и г-жа Недева.

С добри практики запознаха присъстващите Диана Атанасова- старши учител начален етап и Теменуга  Ламбова- старши учител по БЕЛ.

Срещата приключи с изказване на г-н Петров, който обобщи работата на учителите и изрази надежда реформите в образователната ни система да доведат до повишаване функционалната грамотност и практическите умения на учениците.

 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана Световната седмица по предприемачество

В петък в  Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана световната седмица по предприемачество /16-20.11.2015 г./. С участието на консултанти от Центъра по кариерно ориентиране бе проведен открит урок от учениците от 3-а клас и седмите класове. Под ръководството на преподавателите Кремелита Бонева и Петя Михайлова  децата показаха своите умения за работа в екип и познанията си за различните видове професии.  В края на заниманието гостите благодариха на участниците и обсъдиха  възможности  за бъдеща съвместна дейност.

 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана седмицата за бесопасно движение и Световния ден за възпоминание жертвите на ПТП

 

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия /ПТП/.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици хора губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

Във връзка с отбелязване на този ден, през седмицата  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” бяха проведени редица мероприятия, с активното участие на комисията по БДП с председател Диaна Атанасова и членове Емил Димитров и Светла Тодорова.

В часa на класа седмокласници  и осмокласници  гледаха филма “Да запазим живот” и се запознаха с последиците от неразумното шофиране. Във фоайето на училището бе подредена изложба от рисунки “ Внимание! На пътя е опасно”, подготвена от ученици от 1-6 клас и открита с рецитал от ПИГ-2-а клас.

 Малките ученици от 1-4 клас гледаха презентация на тема “Опасности на улицата” ,  а под ръководството на възпитателите в ПИГ, второкласниците проведоха състезание “Познавам пътните знаци”, като гости им бяха учениците от 1 клас.

В актовата зала на училището  петите класове  заедно със своите класни ръководители  проведоха викторина на тема “Седмица на пешеходната безопасност”. Мероприятията  приключиха със заниманието в СИП “Алтернативен екоадреналин” с преподавател Емил Димитров. То премина  под надслов "Да запазим живота на децата на пътя" и бе част от  подготовката за управление на велосипед в планински условия. Проведен бе колопоход  до хижа Младост , а придвижването бе по пътища с различни настилки , както и по пътеки с различна денивелация и трудност.

С проведените инициативи ученици и учители от Четвърто основно училище изразиха своята почит към хилядите загинали по пътищата на страната и своята признателност към тези, които ежедневно се борят за намаляване на жертвите на ПТП.

 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха Регионалната  библиотека

Във връзка с училищния план за насърчаване на грамотността  за учебната 2015/2016 година  в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на грамотността през периода 2014-2020 г., мярка:Привличане на общественото внимание към значението на грамотността и популяризиране на четенето, учениците от 1-б и 5-б клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  с класни ръководители Шермин Ахмедова и Венета Янева посетиха Регионална библиотека “Петър Стъпов”. Децата разгледаха библиотеката , а  петокласниците  четоха произведения на великия поет. Малките ученици останаха очаровани от подредбата на книгите и тяхното многообразие  и  обещаха да станат редовни посетители и активни читатели.

Halloween  парти в IV ОУ” Иван Вазов”

Какво всъщност знаем за Хелоуин? Повечето запитани ще отговорят, че това е  празник, на който се маскираме и обикаляме по къщите за лакомства! А откъде идва тази традиция? 

Древните келти посрещали своята Нова година Самайн в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

  Учениците от V б клас  поканиха  най-малките в училище Iб клас  да ги въведат в света на английския език и култура, чрез организиране на един от най-популярните празници Halloween.

Заедно с г-жа Ахмедова, класен ръководител на Iб клас , г-жа Янева и г-жа Станева, преподаватели по английски език децата се състезаваха в екипи и обогатиха езиковите си познания чрез игровия подход. Всяко дете   се беше постарало да се представи със страшен костюм, да изпее песен, да каже стихотворение или да потанцува. Имаше и много тиквени фенери. В края всички получиха локомства за старанието си.

 

Патронен празник на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 30 октомври  ученици и учители от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха патронния празник на училището и Деня на народните будители.

С помощта на презентация присъстващите  си припомниха за великите българи, останали в историята със своите произведения и своя будителски дух.

Празникът продължи с конкурс Мини мис и Мини мистър Четвърто основно училище. Участваха по двама представители от всички класове разделени в две възрастови групи. Жури с председател Бойка Сотирова-директор на училището  задава на участниците въпроси, свързани с народните будители. Освен знания, бяха оценявани  сценично поведение и визия.

За Мини мис в първа възрастова група-до 9 години бе обявена Петя Стилиянова от 4-б клас, а за Мини мистър-Йордан Вълчев от 3-а клас.    Във втора група-до 14 години победители станаха Мелица Пламенова и Мустафа Ридванов от 8 клас. Призьорите получиха ленти и корони, а подгласниците-медали. Наградени бяха и участниците в конкурса за рисунка върху  балон на тема “Хубава си татковино”.

Поздрав за всички бяха песента на шестокласниците и танцът “Бомба”, подготвен от учениците от петите класове  под ръководството на учителя по музика Стойна Кичукова.

                                                 

За поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” поздравиха своите приятели от СОУ за ДУС

На 19 октомври  ученици от 3-а клас  с ръководител  Петя Михайлова  поздравиха с драматизация на приказката “Мързеливата снаха” децата от СОУ  за деца с увреден слух по случай празника на тяхното училище- денят на Свети Иван Рилски Чудотворец.

Изложба от рисунки “Златокоса, пъстроцветна есен”

 

Изложба от рисунки “Златокоса пъстроцветна есен” беше открита в коридора на Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Тя бе подредена от възпитателите в ПИГ  1 клас, 2-а и 2-б клас. Децата поздравиха настъпващата есен с песни и стихове и разгледаха рисунките на своите съученици. 

Учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов” получиха поздрав за празника

Днес светът отбелязва Международния ден на учителя.

Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя". Тя е реализирана едва през1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО. Тогава за първи 5 октомври се чества като ден на учителите. Към момента празникът се отбелязва в над 100 държави на планетата.

Членовете на Ученическия съвет от Четвърто основно училище “Иван Вазов” с председател Елис  Хамза  поздравиха своите учители с табло,  изработено от тях и закичиха преподавателите   със символа на учителската професия - разтворена книга. 

Откриване на учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С вдигане на националния флаг и посрещане знамето на училището бе открита новата учебна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Гости на празника бяха:  Светлин Бонев- областен управител на област Търговище, Станянка Петкова- представител на отдел “Образование” в община Търговище и Марияна Стефанова- старши експерт в РИО Търговище. Послучай първия учебен ден  бяха получени  поздрвителни адреси от д-р Дарин Димитров- народен представител, г-н Светлин Бонев-областен управител и г-жа Дарина Димитрова- началник на РИО.

Директорът на училището г-жа Бойка Сотирова поздрави първокласниците и им пожела през следващите години  да отидат толкова далеч, колкото  са смели мечтите им, да бъдат здрави и да радват родителите си, а към своите колеги тя се обърна с думите: ”На вас колеги,-успехи и признание. Нека вярата в доброто  и любовта ви съпътства от първия до последния училищен звънец!”.

 Празникът завърши със засаждане на дърво от малките първокласници и с първия звън на училищния звънец.  

 

 

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

 ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ ВЪВ ВОДНИ БАСЕЙНИ

През топлите летни дни къпането и плуването в реки, езера, язовири и в морето е едно от най –приятните забавления. Не забравяй, че трябва да става само на места, където има охрана!

Основните причини за водни инциденти са:
- Непознаването на опасностите при къпане и плуване;
- Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;
- Незнанието да се помогне на човек, който се дави.

 

Малките деца не умеят да преценяват своите възможности и съответните рискове, затова са особено рискова група и трябва винаги да са под наблюдение. Никога не оставяйте по-големи деца да контролират по-малките. Въпреки, че спасителите носят отговорност за плувците в басейна, родителите трябва да наблюдават децата си и да не ги оставят без надзор.

Необходимо е децата да познават опасностите при къпане през лятото и да се стараят да ги избягват. Ето някои от тях:

Къпане в басейн                                                                                                                                                При влизане в басейн разберете кой край е по-дълбок;
- Трябва да се знае каква е дълбочината в краищата на басейна;
- Трябва да се знае каква е денивелацията на басейна;
- Гмуркането и докосването на капаците на отводнителните решетки (шахти, канали) на дъното на басейна е изключително опасно, защото пръстите или целия крайник могат да бъдат засмукани или да се заклещят;
- Ако не умеете да плувате добре, не използвайте преливника и коридорните въжета за да стигнете до по-дълбоката част на басейна.

Плуване на неподходящи места

Това са трамплините и изходите на пързалките. Тези места са изключително опасни както за децата така и за възрастните, тъй като нараняванията могат да бъдат сериозни.

 

Плуване и къпане след обилно хранене

В тази ситуация, стомахът на плувеца е раздут и коремните органи се снабдяват обилно с кръв за сметка на главата и крайниците. По-слабото кръвоснабдяване на главния мозък, интензивното движение, охлаждането и хидростатичното налягане върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и аспириране на храна в дихателните пътища, и дори загуба на съзнание. Плуването с дъвки, бонбони и каквито и да е други храни и предмети в устната кухина е абсолютно забранено, тъй като води до задушаване и смърт.

 

Използването на алкохол и наркотични средства

Изключително опасна ситуация, която винаги води до трагични инциденти, тъй като хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си възможности и сили. Съдоразширителното действие на алкохола допринася за бързото преохлаждане на организма.
При употреба на алкохол трябва да се изчака 6 до 8 часа преди да се влезе в басейна.

Мускулни крампи (схващания)

Получава се след рязко усилие или преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане. Мускулът е свит, твърд и болезнен. Най-често засегнатите мускули са тези на стъпалата, подбедриците, бедрата, по-рядко на ръцете, корема и врата. Силната болка и обездвижването на крайника предизвикват паника и водят до давене. За да се предотвратят мускулните крампи е необходимо добро разгряване на всички мускулни групи, да не се допуска преумора и преохлаждане. Смяна на плувния стил е добър начин за предотвратяване на схващания. Ако се получи крампа, плувецът трябва да запази самообладание. При поема на въздух тялото има положителна плаваемост и се задържа над водата без плувни движения. С помощта на едната или двете ръце крайникът се сгъва или разгъва няколко пъти с цел разтягане на мускула докато се отпусне, след това се масажира. За да се стигне до ръба на басейна може да се използва различен плувен стил или някое от упражненията при тренировки (плуване само с ръце, с една ръка и т. н.).

Опасни и буйни игри

Бутането и хвърлянето на хора във водата, както и боричкането с потапяне и сходни игри понякога могат да имат трагичен завършек.

Потапянето на партньора под водата е изключително опасно, особено когато той не е подготвен за това, тъй като навлизането на вода устата на човек е последвано от инстинктивно затваряне на дихателните пътища и понякога дишането не може да се възстанови независимо, че опасността е преминала.

Борбата и блъскането във водата могат да доведат до подхлъзване, падане и сериозни наранявания.

Студена вода

Рязката промяна на температурата на тялото може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. Понякога се стига до загуба на съзнанието и дори до настъпване на внезапна смърт. Подобни са случаите при излизане от гореща сауна последвано от потапяне в басейн независимо, че водата в басейна не е много студена. За да се избегнат посочените опасности, влизането във водата трябва да става постепенно макар, че при редовно влизане със скок във водата тялото привиква към него и опасността изчезва. Оптималната температура на водата за плуване е 25° - 27°.

 

Плуване и скокове в непознати води

Основна опасност представляват подводните скали и различни остри предмети при открити водни площи, както и непознаване на дълбочината на басейна. При тези случаи опасността е особено голяма, тъй като настъпилите травми в следствие на скока могат да се окажат смъртоносни. При съмнения за дълбочината или за наличието на подводни обекти, подобни скокове са забранени. Изпълнителите на акробатични скокове във водата могат да се наранят в стените или дъното на басейна, както и да се сблъскат с друг плувец и така да застрашат живота и на двамата. Всички скокове във басейн крият огромни рискове затова трябва да се изпълняват с изключително внимание.

Винаги проверявайте дъното преди да направите скок! Винаги се съобразявайте се с другите плувци в басейна! Скоковете във басейни трябва да се извършват задължително под наблюдението на спасител или треньор и само на обозначените за тази цел места, с повишено внимание.

Дълго плуване под вода

В желанието си да останат по дълго време под вода, някои неопитни плувци правят няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Противно на общоприетото мнение, тази хипервентилация не увеличава нивото на кислород в кръвта, но намалява значително нивото на въглероден двуокис, който е в основата на порива за дишане. При липса на този естествен порив, нивото на кислород в кръвта се изчерпва и може да доведе до загуба на съзнание. Подобни упражнения включващи дълго плуване под вода трябва да се правят единствено под прякото наблюдение на треньор или спасител.

Дънни ями и прагове

Срещат се в открити водни площи. Опасността тук произтича от елемента на изненада последван от силна уплаха и изпадане в паника дори когато ямата не е твърде дълбока. Ако плувецът успее да се овладее, опасността намалява значително и той може дори и сам да излезе от подобна ситуация.

Съобразявайте се със сигнализацията за наличието на дънни ями чрез табели и плаващи знаци. Плувайте по двойки и взаимно се наблюдавайте.

Умора и изтощение

Появява се в резултат от надценяване на собствените плувни умения. При дълго плуване в открити води, винаги плувайте по двойки, като всеки следи своя партньор.

Водни пързалки и машини за изкуствени вълни

Изходите на водните пързалки са особено опасни, тъй като спускащият се може сериозно да нарани човек, който се намира в зоната за влизане във водата. След спускане е необходимо да се излезе от тази зона възможно най бързо.
Рискът при машините за изкуствени вълни е премерен, но той все пак съществува. Не бива да се плува близо до дюзите. Вълните могат да дезориентират слабите плувци. Малките деца могат да бъдат прекатурени. Скачането във вълните е абсолютно забранено. Трябва да се има в предвид, че вълните намаляват видимостта.

Надуваеми предмети

Инцидентите с надуваеми предмети настъпват от това, че вълнение, вятър, преминаваща лодка или действие на друг плувец предизвикват обръщане, придружено с паника и понякога топлинен шок.

Плавателни съдове                                                                                                                   Претоварване на плавателните съдове е забранено. Плуване в близост до плавателни съдове, е изключително опасно. При закотвени плавателни съдове, водното течение (особено при плавателните реки) може да увлече тялото на плувеца под дъното на съда. Ако кораба или лодката са в движение, възниква притегляне на тялото на плувеца от обтичащата струя към борда на съда и към въртящия се винт.

Тинесто дъно, водорасли

Характерни са за язовирите. При попадане на тинесто дъно трябва да се плува и да се избягва стъпването. При водорасли се излиза с леки плувни движения по гръб.

Водовъртеж

Образува се при кръгообразно и фуниеобразно движение на водата, причинени от вятър, течения или при изпускане на водата (в язовирите). Завлича къпещите се в дълбочина. Преодолява се като се следва естествения път на водата - към дъното - до върха на фунията и след това встрани и към повърхността.

ВАЖНО! Къпете се и плувавайте само в охраняеми водни басейни.

При спасяване решителни са първите минути след инцидента, когато давещият се е още на повърхността.

Личната безопасност на спасяващия е особено важна. Вземетe мерки за нейното осигуряване.

Трябва да се избягва пряк контакт с давещия се, освен в случаите на подаване на ръка или крак от брега.

Избягвайте къпането веднага след хранене и плуването в непознати води.

Не надценявайте вашите плувни възможности и избягвайте къпането във водни басейни с ниски температури на водата.

 

ИНСТРУКТАЖ

ЗА ОСИГУРЯВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

 

1. При игри на открити спортни площадки и съоръжения внимавайте дали те са безопасни за  живота и здравето Ви.

2. Избягвайте игрите на места, където уредите са стари и необезопасени.

3. Не играйте в близост до стари, рушащи се сгради.

4. Когато играете навън /пеш или на велосипеди/, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

5.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост, и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.

6. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

7.  Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична, настойчива забележка.

8. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

9. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходците пътеки/. Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.

 

Завърши учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Под формата на телевизионно предаване премина тържеството на осмокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” подготвено с помощта на техните класни ръководители Дияна Дунчева-Вълчева и Емил Димитров. Чрез рубриките:Актуални новини, Минути за поезия, История BG, Предай нататък, Черешката на тортата и Музикална кутия, учениците си припомниха за първите стъпки в училище и за своите първи учители, пошегуваха се със   съучениците си  и в стихове направиха кратка характеристика на  преподавателите по отделните предмети. С оригинално изпълнение и танци зарадваха всички в залата учителят  по музика Стойна Кичукова и ученците от 6-а и 6-б клас.

В края на тържеството директорът  г-жа Сотирова награди изявени в различни области ученици и награди отличниците от училището, а след емоционалното изпълнение на песента “Един неразделен клас”, випуск 2007-2015 г прекрачи за последен път прага на родното училище.

На добър час скъпи ученици!

Весела ваканция на всички!

Ученици и учители  от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  за поредна година се включиха в инициативата  “Да изчистим България заедно”. Те почистиха  парк “Роден кът” и гората засадена по проект Коменски- “Синьо небе, зелени листа”.