Учебна 2015 - 2016 година

Webnode

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана Световната седмица по предприемачество

В петък в  Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана световната седмица по предприемачество /16-20.11.2015 г./. С участието на консултанти от Центъра по кариерно ориентиране бе проведен открит урок от учениците от 3-а клас и седмите класове. Под ръководството на преподавателите Кремелита Бонева и Петя Михайлова  децата показаха своите умения за работа в екип и познанията си за различните видове професии.  В края на заниманието гостите благодариха на участниците и обсъдиха  възможности  за бъдеща съвместна дейност.

 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана седмицата за бесопасно движение и Световния ден за възпоминание жертвите на ПТП

 

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия /ПТП/.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици хора губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

Във връзка с отбелязване на този ден, през седмицата  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” бяха проведени редица мероприятия, с активното участие на комисията по БДП с председател Диaна Атанасова и членове Емил Димитров и Светла Тодорова.

В часa на класа седмокласници  и осмокласници  гледаха филма “Да запазим живот” и се запознаха с последиците от неразумното шофиране. Във фоайето на училището бе подредена изложба от рисунки “ Внимание! На пътя е опасно”, подготвена от ученици от 1-6 клас и открита с рецитал от ПИГ-2-а клас.

 Малките ученици от 1-4 клас гледаха презентация на тема “Опасности на улицата” ,  а под ръководството на възпитателите в ПИГ, второкласниците проведоха състезание “Познавам пътните знаци”, като гости им бяха учениците от 1 клас.

В актовата зала на училището  петите класове  заедно със своите класни ръководители  проведоха викторина на тема “Седмица на пешеходната безопасност”. Мероприятията  приключиха със заниманието в СИП “Алтернативен екоадреналин” с преподавател Емил Димитров. То премина  под надслов "Да запазим живота на децата на пътя" и бе част от  подготовката за управление на велосипед в планински условия. Проведен бе колопоход  до хижа Младост , а придвижването бе по пътища с различни настилки , както и по пътеки с различна денивелация и трудност.

С проведените инициативи ученици и учители от Четвърто основно училище изразиха своята почит към хилядите загинали по пътищата на страната и своята признателност към тези, които ежедневно се борят за намаляване на жертвите на ПТП.

 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха Регионалната  библиотека

Във връзка с училищния план за насърчаване на грамотността  за учебната 2015/2016 година  в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на грамотността през периода 2014-2020 г., мярка:Привличане на общественото внимание към значението на грамотността и популяризиране на четенето, учениците от 1-б и 5-б клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  с класни ръководители Шермин Ахмедова и Венета Янева посетиха Регионална библиотека “Петър Стъпов”. Децата разгледаха библиотеката , а  петокласниците  четоха произведения на великия поет. Малките ученици останаха очаровани от подредбата на книгите и тяхното многообразие  и  обещаха да станат редовни посетители и активни читатели.

Halloween  парти в IV ОУ” Иван Вазов”

Какво всъщност знаем за Хелоуин? Повечето запитани ще отговорят, че това е  празник, на който се маскираме и обикаляме по къщите за лакомства! А откъде идва тази традиция? 

Древните келти посрещали своята Нова година Самайн в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

  Учениците от V б клас  поканиха  най-малките в училище Iб клас  да ги въведат в света на английския език и култура, чрез организиране на един от най-популярните празници Halloween.

Заедно с г-жа Ахмедова, класен ръководител на Iб клас , г-жа Янева и г-жа Станева, преподаватели по английски език децата се състезаваха в екипи и обогатиха езиковите си познания чрез игровия подход. Всяко дете   се беше постарало да се представи със страшен костюм, да изпее песен, да каже стихотворение или да потанцува. Имаше и много тиквени фенери. В края всички получиха локомства за старанието си.

 

Патронен празник на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 30 октомври  ученици и учители от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха патронния празник на училището и Деня на народните будители.

С помощта на презентация присъстващите  си припомниха за великите българи, останали в историята със своите произведения и своя будителски дух.

Празникът продължи с конкурс Мини мис и Мини мистър Четвърто основно училище. Участваха по двама представители от всички класове разделени в две възрастови групи. Жури с председател Бойка Сотирова-директор на училището  задава на участниците въпроси, свързани с народните будители. Освен знания, бяха оценявани  сценично поведение и визия.

За Мини мис в първа възрастова група-до 9 години бе обявена Петя Стилиянова от 4-б клас, а за Мини мистър-Йордан Вълчев от 3-а клас.    Във втора група-до 14 години победители станаха Мелица Пламенова и Мустафа Ридванов от 8 клас. Призьорите получиха ленти и корони, а подгласниците-медали. Наградени бяха и участниците в конкурса за рисунка върху  балон на тема “Хубава си татковино”.

Поздрав за всички бяха песента на шестокласниците и танцът “Бомба”, подготвен от учениците от петите класове  под ръководството на учителя по музика Стойна Кичукова.

                                                 

За поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” поздравиха своите приятели от СОУ за ДУС

На 19 октомври  ученици от 3-а клас  с ръководител  Петя Михайлова  поздравиха с драматизация на приказката “Мързеливата снаха” децата от СОУ  за деца с увреден слух по случай празника на тяхното училище- денят на Свети Иван Рилски Чудотворец.

Изложба от рисунки “Златокоса, пъстроцветна есен”

 

Изложба от рисунки “Златокоса пъстроцветна есен” беше открита в коридора на Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Тя бе подредена от възпитателите в ПИГ  1 клас, 2-а и 2-б клас. Децата поздравиха настъпващата есен с песни и стихове и разгледаха рисунките на своите съученици. 

Учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов” получиха поздрав за празника

Днес светът отбелязва Международния ден на учителя.

Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя". Тя е реализирана едва през1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО. Тогава за първи 5 октомври се чества като ден на учителите. Към момента празникът се отбелязва в над 100 държави на планетата.

Членовете на Ученическия съвет от Четвърто основно училище “Иван Вазов” с председател Елис  Хамза  поздравиха своите учители с табло,  изработено от тях и закичиха преподавателите   със символа на учителската професия - разтворена книга. 

Откриване на учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С вдигане на националния флаг и посрещане знамето на училището бе открита новата учебна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Гости на празника бяха:  Светлин Бонев- областен управител на област Търговище, Станянка Петкова- представител на отдел “Образование” в община Търговище и Марияна Стефанова- старши експерт в РИО Търговище. Послучай първия учебен ден  бяха получени  поздрвителни адреси от д-р Дарин Димитров- народен представител, г-н Светлин Бонев-областен управител и г-жа Дарина Димитрова- началник на РИО.

Директорът на училището г-жа Бойка Сотирова поздрави първокласниците и им пожела през следващите години  да отидат толкова далеч, колкото  са смели мечтите им, да бъдат здрави и да радват родителите си, а към своите колеги тя се обърна с думите: ”На вас колеги,-успехи и признание. Нека вярата в доброто  и любовта ви съпътства от първия до последния училищен звънец!”.

 Празникът завърши със засаждане на дърво от малките първокласници и с първия звън на училищния звънец.  

 

 

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

 ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ ВЪВ ВОДНИ БАСЕЙНИ

През топлите летни дни къпането и плуването в реки, езера, язовири и в морето е едно от най –приятните забавления. Не забравяй, че трябва да става само на места, където има охрана!

Основните причини за водни инциденти са:
- Непознаването на опасностите при къпане и плуване;
- Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;
- Незнанието да се помогне на човек, който се дави.

 

Малките деца не умеят да преценяват своите възможности и съответните рискове, затова са особено рискова група и трябва винаги да са под наблюдение. Никога не оставяйте по-големи деца да контролират по-малките. Въпреки, че спасителите носят отговорност за плувците в басейна, родителите трябва да наблюдават децата си и да не ги оставят без надзор.

Необходимо е децата да познават опасностите при къпане през лятото и да се стараят да ги избягват. Ето някои от тях:

Къпане в басейн                                                                                                                                                При влизане в басейн разберете кой край е по-дълбок;
- Трябва да се знае каква е дълбочината в краищата на басейна;
- Трябва да се знае каква е денивелацията на басейна;
- Гмуркането и докосването на капаците на отводнителните решетки (шахти, канали) на дъното на басейна е изключително опасно, защото пръстите или целия крайник могат да бъдат засмукани или да се заклещят;
- Ако не умеете да плувате добре, не използвайте преливника и коридорните въжета за да стигнете до по-дълбоката част на басейна.

Плуване на неподходящи места

Това са трамплините и изходите на пързалките. Тези места са изключително опасни както за децата така и за възрастните, тъй като нараняванията могат да бъдат сериозни.

 

Плуване и къпане след обилно хранене

В тази ситуация, стомахът на плувеца е раздут и коремните органи се снабдяват обилно с кръв за сметка на главата и крайниците. По-слабото кръвоснабдяване на главния мозък, интензивното движение, охлаждането и хидростатичното налягане върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и аспириране на храна в дихателните пътища, и дори загуба на съзнание. Плуването с дъвки, бонбони и каквито и да е други храни и предмети в устната кухина е абсолютно забранено, тъй като води до задушаване и смърт.

 

Използването на алкохол и наркотични средства

Изключително опасна ситуация, която винаги води до трагични инциденти, тъй като хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си възможности и сили. Съдоразширителното действие на алкохола допринася за бързото преохлаждане на организма.
При употреба на алкохол трябва да се изчака 6 до 8 часа преди да се влезе в басейна.

Мускулни крампи (схващания)

Получава се след рязко усилие или преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане. Мускулът е свит, твърд и болезнен. Най-често засегнатите мускули са тези на стъпалата, подбедриците, бедрата, по-рядко на ръцете, корема и врата. Силната болка и обездвижването на крайника предизвикват паника и водят до давене. За да се предотвратят мускулните крампи е необходимо добро разгряване на всички мускулни групи, да не се допуска преумора и преохлаждане. Смяна на плувния стил е добър начин за предотвратяване на схващания. Ако се получи крампа, плувецът трябва да запази самообладание. При поема на въздух тялото има положителна плаваемост и се задържа над водата без плувни движения. С помощта на едната или двете ръце крайникът се сгъва или разгъва няколко пъти с цел разтягане на мускула докато се отпусне, след това се масажира. За да се стигне до ръба на басейна може да се използва различен плувен стил или някое от упражненията при тренировки (плуване само с ръце, с една ръка и т. н.).

Опасни и буйни игри

Бутането и хвърлянето на хора във водата, както и боричкането с потапяне и сходни игри понякога могат да имат трагичен завършек.

Потапянето на партньора под водата е изключително опасно, особено когато той не е подготвен за това, тъй като навлизането на вода устата на човек е последвано от инстинктивно затваряне на дихателните пътища и понякога дишането не може да се възстанови независимо, че опасността е преминала.

Борбата и блъскането във водата могат да доведат до подхлъзване, падане и сериозни наранявания.

Студена вода

Рязката промяна на температурата на тялото може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. Понякога се стига до загуба на съзнанието и дори до настъпване на внезапна смърт. Подобни са случаите при излизане от гореща сауна последвано от потапяне в басейн независимо, че водата в басейна не е много студена. За да се избегнат посочените опасности, влизането във водата трябва да става постепенно макар, че при редовно влизане със скок във водата тялото привиква към него и опасността изчезва. Оптималната температура на водата за плуване е 25° - 27°.

 

Плуване и скокове в непознати води

Основна опасност представляват подводните скали и различни остри предмети при открити водни площи, както и непознаване на дълбочината на басейна. При тези случаи опасността е особено голяма, тъй като настъпилите травми в следствие на скока могат да се окажат смъртоносни. При съмнения за дълбочината или за наличието на подводни обекти, подобни скокове са забранени. Изпълнителите на акробатични скокове във водата могат да се наранят в стените или дъното на басейна, както и да се сблъскат с друг плувец и така да застрашат живота и на двамата. Всички скокове във басейн крият огромни рискове затова трябва да се изпълняват с изключително внимание.

Винаги проверявайте дъното преди да направите скок! Винаги се съобразявайте се с другите плувци в басейна! Скоковете във басейни трябва да се извършват задължително под наблюдението на спасител или треньор и само на обозначените за тази цел места, с повишено внимание.

Дълго плуване под вода

В желанието си да останат по дълго време под вода, някои неопитни плувци правят няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Противно на общоприетото мнение, тази хипервентилация не увеличава нивото на кислород в кръвта, но намалява значително нивото на въглероден двуокис, който е в основата на порива за дишане. При липса на този естествен порив, нивото на кислород в кръвта се изчерпва и може да доведе до загуба на съзнание. Подобни упражнения включващи дълго плуване под вода трябва да се правят единствено под прякото наблюдение на треньор или спасител.

Дънни ями и прагове

Срещат се в открити водни площи. Опасността тук произтича от елемента на изненада последван от силна уплаха и изпадане в паника дори когато ямата не е твърде дълбока. Ако плувецът успее да се овладее, опасността намалява значително и той може дори и сам да излезе от подобна ситуация.

Съобразявайте се със сигнализацията за наличието на дънни ями чрез табели и плаващи знаци. Плувайте по двойки и взаимно се наблюдавайте.

Умора и изтощение

Появява се в резултат от надценяване на собствените плувни умения. При дълго плуване в открити води, винаги плувайте по двойки, като всеки следи своя партньор.

Водни пързалки и машини за изкуствени вълни

Изходите на водните пързалки са особено опасни, тъй като спускащият се може сериозно да нарани човек, който се намира в зоната за влизане във водата. След спускане е необходимо да се излезе от тази зона възможно най бързо.
Рискът при машините за изкуствени вълни е премерен, но той все пак съществува. Не бива да се плува близо до дюзите. Вълните могат да дезориентират слабите плувци. Малките деца могат да бъдат прекатурени. Скачането във вълните е абсолютно забранено. Трябва да се има в предвид, че вълните намаляват видимостта.

Надуваеми предмети

Инцидентите с надуваеми предмети настъпват от това, че вълнение, вятър, преминаваща лодка или действие на друг плувец предизвикват обръщане, придружено с паника и понякога топлинен шок.

Плавателни съдове                                                                                                                   Претоварване на плавателните съдове е забранено. Плуване в близост до плавателни съдове, е изключително опасно. При закотвени плавателни съдове, водното течение (особено при плавателните реки) може да увлече тялото на плувеца под дъното на съда. Ако кораба или лодката са в движение, възниква притегляне на тялото на плувеца от обтичащата струя към борда на съда и към въртящия се винт.

Тинесто дъно, водорасли

Характерни са за язовирите. При попадане на тинесто дъно трябва да се плува и да се избягва стъпването. При водорасли се излиза с леки плувни движения по гръб.

Водовъртеж

Образува се при кръгообразно и фуниеобразно движение на водата, причинени от вятър, течения или при изпускане на водата (в язовирите). Завлича къпещите се в дълбочина. Преодолява се като се следва естествения път на водата - към дъното - до върха на фунията и след това встрани и към повърхността.

ВАЖНО! Къпете се и плувавайте само в охраняеми водни басейни.

При спасяване решителни са първите минути след инцидента, когато давещият се е още на повърхността.

Личната безопасност на спасяващия е особено важна. Вземетe мерки за нейното осигуряване.

Трябва да се избягва пряк контакт с давещия се, освен в случаите на подаване на ръка или крак от брега.

Избягвайте къпането веднага след хранене и плуването в непознати води.

Не надценявайте вашите плувни възможности и избягвайте къпането във водни басейни с ниски температури на водата.

 

ИНСТРУКТАЖ

ЗА ОСИГУРЯВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

 

1. При игри на открити спортни площадки и съоръжения внимавайте дали те са безопасни за  живота и здравето Ви.

2. Избягвайте игрите на места, където уредите са стари и необезопасени.

3. Не играйте в близост до стари, рушащи се сгради.

4. Когато играете навън /пеш или на велосипеди/, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

5.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост, и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.

6. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

7.  Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична, настойчива забележка.

8. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

9. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходците пътеки/. Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.

 

Завърши учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Под формата на телевизионно предаване премина тържеството на осмокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” подготвено с помощта на техните класни ръководители Дияна Дунчева-Вълчева и Емил Димитров. Чрез рубриките:Актуални новини, Минути за поезия, История BG, Предай нататък, Черешката на тортата и Музикална кутия, учениците си припомниха за първите стъпки в училище и за своите първи учители, пошегуваха се със   съучениците си  и в стихове направиха кратка характеристика на  преподавателите по отделните предмети. С оригинално изпълнение и танци зарадваха всички в залата учителят  по музика Стойна Кичукова и ученците от 6-а и 6-б клас.

В края на тържеството директорът  г-жа Сотирова награди изявени в различни области ученици и награди отличниците от училището, а след емоционалното изпълнение на песента “Един неразделен клас”, випуск 2007-2015 г прекрачи за последен път прага на родното училище.

На добър час скъпи ученици!

Весела ваканция на всички!

Ученици и учители  от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  за поредна година се включиха в инициативата  “Да изчистим България заедно”. Те почистиха  парк “Роден кът” и гората засадена по проект Коменски- “Синьо небе, зелени листа”. 

Мажоретната група от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участва във фестивала в гр.Левски

Н а 31 май в гр. Левски се проведе мажоретен  фестивал с участието на състави от Враца, Летница, Павликени, Ловеч, Търговище и Левски.Фестивалът бе открит от кмета на Левски, след което се проведе дефиле по улиците на града. Търговищките момичета  са мажоретна група от  Четвърто основно училище “Иван Вазов” и  изпълниха танц  с помпони   под ръководството на треньора от ОДК Лидия Русева.  Всички участници получиха грамоти и статуетки за спомен от гостоприемните домакини.

 

Завършване на четвъртокласниците

Гордеем се с Вас, деца! На добър час!

 

 

Седянка за края на учебната година, подготвена в ПИГ от учениците от 2-а клас под ръководството на г-жа Петя Михайлова.

 

 

Тренинг-игра проведоха учителите  от МО-прогимназиален етап

Съгласно плана за работа на МО-учители прогимназиален етап ,  в Четвърто основно училище “Иван Вазов”  беше проведено обучение и тренинг на тема “Мястото на неформалното във формалното обучение и ролята и качествата на неформалния лидер”. Членовете на методическото обединение разделени на два  екипа, участваха в играта “Деветте диаманта”, чиято цел е да се открият положителните и отрицателните качества на лидера в учителския и ученическия колектив. 

Медали и грамоти за учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Приключи третият кръг на Националното състезание по история на България организирано от Педагогическа асоциация „Образование без граници”.  Днес  директорът на   Четвърто основно училище “Иван Вазов” г-жа Сотирова, връчи медалите и грамотите на победителите, като им пожела успех във финалния кръг.  

Представител на Четвърто основно училище “Иван Вазов”- с проява през панаирната седмица

За десета поредна година Регионална библиотека “П.Стъпов” отбелязва националната библиотечна седмица с различни мероприятия. В  проявите на  238-то издание на Търговищкия панаир участие взе  Иванка Серафимова-възпитател в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Тя  представи живописната техника енкаустика. Интересът на присъстващите беше голям, като по-смелите опитаха да я приложат в свои картини. 

Пореден успех за колоездачите на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 10 май 2015 год. край гр. Исперих   се проведе   състезание  по планинско колоездене в дисциплината крос кънтри- Национална купа "100-те могили” . Трасето бе в една много интересна от историческа, етнографска и природна гледна точка местност в района на хижа "Ахинора", Демир баба теке и Тракийските гробници в Свещари. Участваха състезатели от различни клубове в страната и   ученици от "АЛТЕРНАТИВЕН  ЕКОАДРЕНАЛИН" от  IV ОУ "Иван Вазов" Търговище, водени от своя преподавател Емил Димитров. Представители на училището в състезанието бяха: Ростислав Вълев-7а клас, Мустафа Ридванов-7б клас, Невена Венциславова-7а клас, Георги Божанов-8б клас, Алим Младенов-8а клас, Ибрям Ибрямов-8а клас, Ервин Ембиев-8-а клас и Мустафа Енгин-8б клас. При  момичета 10-14  годишни  Невена Венциславова  зае първо място,  при юноши младша възраст Георги Божанов е трети, а при ветераните Емил Димитров  се нареди  втори. Победителите получиха медали и предметни награди.

 

Весел празник в ПИГ-1-а клас

В края на учебната година първокласниците от ПИГ-1-а клас с възпитател Росица Спасова  имаха весел празник   в класната стая , преминал под  мотото “Хайде да играем”. Гости им бяха техните родители и по-големите ученици от 5-а клас.

По забавен и интересен начин с песни,  танци и  решаване на занимателни задачи, децата показаха на своите родители , че са станали добри приятели с книгата, песента, танца, киното, театъра, показаха какво са научили  през тази първа година в училище. 

Награди от конкурс Еко-фантазии

 

Две награди спечелиха учениците на Четвърто основно училище “Иван Вазов” от конкурса Еко-фантазии, организиран от Младежки дом Търговище. Грамоти за оригинална ЕКО идея получиха: проекта на момчета от 8 клас с преподавател Емил Димитров и проектите на екип от 1 и 5 клас под ръководството на Диана Атанасова.

Закриване Седмицата на Земята

С почистване на училищния двор, засаждане на цветя и рисунка на асфалт, в петък  бе закрита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. За оригиналните и интересни идеи, училището получи подарък-цвете от Община Търговище.

Наградени бяха и участниците в конкурса Екофантазии,организиран от Младежки дом. Грамота за оригинална ЕКО идея получи екип от момчета от Четвърто основно училище с преподавател Емил Димитров.

Световен ден на книгата

На 23 април бе отбелязан световният ден на книгата и авторското право. Това е празник на всички автори на книги, читатели, издатели, книжари, библиотекари, преподаватели и студенти по Книгоиздаване.

 През 1996 г. за първи път се чества Световния ден на книгата и авторското право, по решение на ЮНЕСКО.

  В Търговище този ден бе отбелязан с карнавал под  мотото  "Любимите герои оживяват в библиотеката", а организатор на проявaта бе регионална библиотека "Петър Стъпов". В парада се включиха и третокласниците от Четвърто основно училище «Иван Вазов», които представиха моменти от приказките “Хитър Петър”, “Червената шапчица”, “Спящата красавица” и “Пепеляшка”.

Открита бе Седмицата  на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 21 април с презентациите “Водата извор на живот” и Светът на цветовете” бе открита седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Във фоайето на училището е подредена изложба от природни и отпадъчни материали “Втори живот на отпадъците”  и изложба от рисунки на тема“ Земята-наша грижа и бъдеще” от ученици начален етап и  “Светлина в мрака” от ученици прогимназиален етап. Проведена бе и акция за за събиране на хартия, в която се включиха всички класове.          С получените  средства ще бъдат закупени цветя, които ще бъдат засадени в двора на училището.

Нов успех за малките математици от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 22 март в цяла България се проведе най-масовото международно състезание по математика - Европейско Кенгуру. От 11 участвали четвъртокласници, Ралица Валентинова(70 т.) и Беркай Ахмедов(65 т.) се представиха много добре и достойно защитиха честта на училището и на своя класен ръководител Ш. Ахмедова.                                         Поздравления, деца!

 

Малката първокласничка Мелиса Себахтинова от 1-а клас участва в конкурса “Четвърто основно търси талант” със своите рисунки. Тя получи награда от ръководството на училището и пожелания за много бъдещи успехи .

Великденски обичаи и традиции извън училище с учениците от IV б клас


За пореден път четвъртокласниците с класен ръководител Шермин Ахмедова гостуваха   във Великденската работилница на Регионалния исторически музей в Търговище. След изчерпателна, но достъпна за децата беседа от г-жа Ралица Димова за празника Великден, г-жа Маргарита Петрова на практика показа как се „изписват” яйцата.
Специфичното при тази техника е, че с „ писалка" и восък се нанасят върху яйцата различни мотиви . Следва боядисването, по традиция с червена боя, но могат да се използват и други цветове. Когато яйцата изсъхнаха  и се отстрани восъкът, те грейнаха в изрисуваните орнаменти.
Учениците положиха голямо старание и се справиха чудесно. И естествено си взеха готовите яйчица за спомен.
Госпожа Ахмедова изказа своята най- искрена благодарност на Р. Димова и М. Петрова за гостоприемството, за тяхната всеотдайност и умение да общуват с децата!

 

 
 
 
 
 

Четвърто основно училище “Иван Вазов” избра своите таланти

В   деня на хумора и шегата-1 април, в училището се  проведе финалът на конкурса “Четвърто основно търси талант”.

Журито  бе сериозно затруднено от атрактивните и интересни  изпълнения на участниците. Победители в отделните категории станаха:

Категория “Танцова формация”:

          1м. Танцът “Виждам те, гледам те”- изпълнен от  учениците от  1-б клас

          2м.”Един звезден миг”- изп. от Йоана Трифонова и Павлин Недялков-4-а клас

          3м.”Макарена”-изпълнен от група от 2-б клас

Категория “Актьорско майсторство”:

          1м.Скеч “Баба Недка и баба Чатка”-Ралица Валентинова и Сенем Гюнаева- 4-б клас

          2м.Драматизация  “Когато дядо ходил на училище”-2-а клас

          3м.Драматизация “Хитър Петър”-1-а клас

Категория “Солов изпълнител”:

          1м.Йордан Йорданов - “Добруджански ръченик”- 8- а клас

          2м.Рени Стоименова- художествена гимнастика- 3-б клас

          3м.Зийнеп Исметова-художествена гимнастика-4-б клас

Специалната награда на журито получи Нихал Ниязиева-6-а клас със стихотворението “Безсмъртие “ от Йоана Стефанова

Победителите получиха медали и статуетки, а останалите  участници-сувенири за спомен.

 

 

 
 
 
 
 

 

 

Учениците от училището се включиха в екоинициатива

Четвърто основно училище “Иван Вазов” се включи в изложбата “Екофабрика за промяна” организирана от Центъра за работа с доброволци към клуба на НСО и БЧК-младежи гр. Търговище. Изложбата е част от екоинициативи, целящи да привлекат вниманието върху проблема със замърсяване на околната среда.

Учениците участваха с предмети, изработени от отпадъчни материали, за което получиха благодарствено писмо.

 
 
 
 
 

Първокласниците от IV ОУ “Иван Вазов”  празнуваха празника на буквите

Днес, учениците от I-a клас с класен ръководител Диана Атанасова, и от  I-б клас с класен ръководител Марияна Атанасова и възпитатели Росица Спасова и Мариянка Нейкова се сбогуваха с буквара и получиха своя нов помощник в училище - читанката. Това стана на тържество във “Веселата къща”. Малките първокласници  се справиха много добре с поставените задачи  – четоха, писаха,  играха забавни игри  и поздравиха гостите с песни, стихове и танци. За награда, получиха книжки и лакомства – подарък  от техните родители.


 

 
 
 
 
 

 

Достойно представяне в  пролетния лекоатлетически крос

На  24 .03. 2015 год. в парк "Борово око"  се проведе традиционният пролетен лекоатлетически крос организиран от ОДК Търговище. 

Четвърто основно училище “Иван Вазов” участва с 28  представители във възрастови групи 5-6 клас и 7-8 клас-момичета и момчета. Възпитаниците на учителя по ФВС Дечо Дяков се предствиха много добре като спечелиха два медала и четири места в призовата шестица:

Момчета 7-8 клас:

1.м. Георги Божанов Георгиев-8 клас

2. м. Бейджан  Юнджалов Хамидов-7 клас

4.м. Емре Адемов Ибрямов-8 клас

6.м. Емре Мустафа Исмаилов-8 клас

Момичета 7-8 клас:

4.м. Енжихан Бориславова Йосифова- 8 клас

Момчета 5-6 клас:

5.м. Ники Найденов Тошков- 5клас

 

 
 
 
 
 

Пролетен празник в ПИГ на Четвърто основно училище

       Въпреки студеното и мрачно време навън, пролетта дойде  в Четвърто основно училище “Иван Вазов”, чрез спортния  празник на малките първокласници и техните каки и батковци от пети клас. “Весела пролет” бе мотото, под което преминаха оспорваните игри проведени в ПИГ от възпитателите Росица Спасова, Мариянка Нейкова  и Стефан Георгиев. Учениците бягаха, скачаха, носиха балони и се забавляваха, подкрепяни от родителите на първокласниците .                                                                                                                     

      Е,  не липсваха и сълзи на разочарование, но накрая победи приятелството и феърплея. 

С шарени чорапи на 21 март 2015 година

Двадесет и първи  март е Световният ден на хората със Синдром на Даун. Тази дата е избрана, защото март представлява 3-то копие на 21-та хромозома, уникална за хората със Синдром на Даун.

По инициатива на учителите от Ресурсен център – гр. Търговище и класните ръководители на първите класове, този ден бе отбелязан и в IV ОУ “Иван Вазов“.

С широко отворени сърца и усмивки премина празникът на Милена – ученичка в първи клас, засегната от този синдром. Шарените чорапчета – знак на съпричастност, бяха част от празника и присъстваха в игрите и другите дейности на първокласниците. Те имаха за цел да научат децата да бъдат по-толерантни и да помнят, че „Истинските приятели не броят хромозомите!“ .

Обмяна на добри практики в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С цел плавното адаптиране от начален етап в пети клас, учениците от 4-б клас посетиха час по изобразително изкуство в 5-а клас с преподавател Емил Димитров. Темата, която децата наблюдаваха бе “Илюстрация по фантастично произведение”-живопис. Четвъртокласниците бяха захласнати от техниката алаприма и с удоволствие се включиха в рисуването.

 

 

Урок по предприемачество в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

От две години училището работи в партньорство с Регионален исторически музей гр. Търговище  по иновативната практика “Заедно, задружно с общи усилия”, като се провеждат  общи инициативи. Учениците от 2-а и 6-а клас проведоха урок по предприемачество с гост-лектор д-р Тоня Любенова.  Темата на урока бе “Модернизация на България. Старата Ески Джумая”. В часа  учениците се запознаха с живота и дейността  на местния предприемач Иван Сапунджиев и с миналото на търговищенци.

 
 
 
 
 

 

Четиринадесесет медала за учениците от Четвърто основно училище

“Българската култура през Възраждането” – това е темата на втория кръг на Националното състезание по история, организирано от Педагогическа   асоциация „Образование без граници”. Участниците от IV ОУ “Иван Вазов” показаха отлични знания и завоюваха 5 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала. Получиха и 7 грамоти за отлично представяне. Поздравяваме ги и очакваме още по – големи успехи на следващия кръг!

 

 
 
 
 
 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гостуваха на ансамъл “Мизия”

 

Днес учениците от шестите класове, водени от преподавателя по музика г-жа Ст. Кичукова, посетиха ПФА „Мизия”.  Ръководителят на ансамбъла г-н Л. Василев ги запозна със спецификата на Северняшката фолклорна област. Музикантите от оркестъра обясниха функциите на отделните народни инструменти. Певиците и танцьорите показаха образци на народни носии от различни райони на страната. Последвалият  танц  остави учениците без дъх. Аплодисментите бяха много, а получените знания – запомнени завинаги! Кошницата с цветя беше само част от нашата благодарност за страхотното преживяване!

 

Конкурс “Четвърто основно търси талант”

На 10 март  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе първият кръг на конкурса “Четвърто основно търси талант”. На кастинга се явиха участници от всички класове, които представиха индивидуални и колективни изпълнения. Много емоции  сред организатори и жури предизвикаха фокусите, танците, драматизациите и скечовете на учениците.

Финалният кръг ще се проведе на 1 април, когато ще бъдат излъчени и победителите.

Успех на всички таланти от училището!

 
 
 
 
 

 

Пореден успех за децата от 4 ОУ „ Иван Вазов“ в гр. Търговище

На 27.02.2015 г се проведе Литературен конкурс/ рецитал/ " ЗА ТЕБЕ, СВОБОДА!", организиран от Читалище " Напредък 1864" с подкрепата на РИО гр. Търговище.

 Ралица Валентинова  и Сенем  Исмаиловаот IV  б клас с класен ръководител Шермин Ахмедова  представиха достойно училището .

Ралица бе номинирана за НАЙ- ДОБРА в първа възрастова група I- IV клас.Освен грамота тя получи и стихосбирка с автограф лично от поета Стоян Михайлов.

 

 
 
 
 
 

 

Шестокласничка е победител  в училищния кръг на Spelling Bee

 

Нихал Ниязиева от 6-а клас  се класира на първо място в училищния кръг на Петото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 06.03.2015 г. в  IV ОУ „Иван Вазов“, грТърговище. Нейната  достойна подгласничка Сайме Исмаилова  от 7-б  клас  остана  втора, а трети е  Хюсеин Ерджан  от 4 б клас.

 Двете ученички ще участват в  регионалното състезание, което ще се проведе на 18 април в гр.Русе. Националният кръг  ще бъде  на 10 май в хотел Хилтън в София.

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 273 училища в страната през седмицата от 4 до 7 март 2015 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 
 
 
 
 

Урок по родолюбие

Изминалата седмица се превърна в   истински урок по родолюбие за учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Тя бе изпълнена с  редица мероприятия   посветени на  националния празник на България - 3 март.                                                                      

Най-малките ученици в училището научиха за паметника на връх Шипка и оцветиха  шаблони с изображението му . Второкласниците рецитираха колективно стихотворението “Аз съм българче”. Учениците от трети клас изработиха табло за най-големите битки по време на Руско-турската освободителна война, а четвъртокласниците запознаха своите съученици с българските опълченци и светинята Самарско  знаме.                                                                                           Учениците от пети клас украсиха училищния коридор с фигуралната композиция “Опълченците на Шипка”,  а шестокласниците представиха биографиите на руските генерали, водили битки за свободата ни. Осмокласниците изработиха плакати с историята на паметника Шипка и неговия  строител Пеньо Атанасов или както е известен Пеньо “Бомбето”, от с. Дралфа  Търговищко.

Край на седмицата изпълнена с много емоции за децата  беше поставен с рецитала ”Опълченците на Шипка” представен от учениците от седмите класове.

Дейностите посветени на 3 март ни помогнаха да си припомним, че по нашите  земи са вървели българи с високо вдигнати глави, борейки се за страната си,  че България е майка на славни герои, извършили нечувани подвизи и ние трябва да сме горди, че сме техни потомци.

 
 
 
 
 

Баба Марта бързала, мартенички вързала!

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”   гостуваха на подготвителните групи от ЦДГ “Приказка”, ЦДГ “Снежанка” и ЦДГ “Радост”. Четвъртокласниците с класни ръководители Марияна Маринова и Шермин Ахмедова подариха на децата мартенички  и им пожелаха  да са здрави, бели и червени, а малчуганите поздравиха с песни, танци  и стихове своите нови приятели.

 
 
 
 
 

 ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Световен ден за борба с тормоза в училище

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.

Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” за втора поредна година се включват в инициативата. И докато през 2014 г. подкрепата бе символична, сега всички ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище”, закичвайки се с розови стикери.  В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за небходимостта да бъдем съпричастни и да не затвяряме очите си, когато някой  е подложен на насилие и унижение.

Поклон пред теб, Апостоле!

 

Днес се навършват 142 години от обесването на Васил Левски-апостол на българската свобода. На 18 февруари 1873 г. увисна на черното бесило най-великият син на България. На тази дата, останала безсмъртна в календара, увисна на черното бесило най-великият син на България. Тогава Свободата изгуби своя Апостол, а революцията - своя гений. На тази дата, останала безсмъртна в календара, увисна на черното бесило най-великият син на България. Тогава Свободата изгуби своя Апостол, а революцията - своя гений.

 Паметта на Левски , чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвоготовност и себеотрицание почетоха и учениците и учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Поклон пред делото, младостта, смелостта, патриотизма и саможертвата на героя!подвига на великия българин, чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност и себеотрицаниеподвига на великия българин, чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност и себеотрицаниеподвига на великия българин, чието име е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност и себеотрицание.

Играем, пеем, решаваме задачи пред родители и ученици

Празник на математиката в ПИГ  1-б клас,  подготвен от възпитателя Марияна Нейкова. 

Празник на математиката в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Математиката може да бъде  забавна, а скучните цифри и знаци –интересни. Това бе мотото, под което премина празникът на математиката в 1-а клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Той бе организиран от възпитателя Росица Спасова в часа за дейности по интереси в ПИГ.  Гости на празника бяха класният ръководител     г-жа Д. Атанасова, помощник директора З.Йорданова и родителите на децата,  които се включиха активно при решаването на задачите.  Малките първокласници пяха, забавляваха се и показаха,  че познават цифрите и геометричните фигури и могат да решават задачите,  които им поставяше математиката- петокласничката Джанай Джемилова.  Накрая всички деца получиха грамоти за отличното си представяне.

 
 
 
 
 


 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха Деня за безопасен интернет

 

На 11 февруари светът отбелязва Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти. Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.

В отбелязването на този ден се включиха и учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  В часа на класа те си припомниха правилата за безопасно използване на интернет пространството,  за онлайн насилието и за това, как да използват  мрежата за  получаване на полезна информация. 

 
 
 
 
 

 

       Достойно представяне на учителите-спортисти от

IV ОУ “Иван Вазов”

 

Колективът на Четвърто основно училище “Иван Вазов” защити позициите си от миналата година  и отново зае трето място в комплексното класиране на провелия се в края на 2014 г.   втори спортен  коледен турнир за учители. Организатори на проявата  бяха РИО-Търговище, СУ „Никола Симов”, ОДК и представители на спортните клубове. Участваха 22 училища от областта, 1 извънучилищно звено-ОДК и представители на РИО-Търговище, които се състезаваха в 5 вида спорт-футбол, волейбол,спортна  стрелба, тенис на маса и шахмат.

Представителите на IV ОУ  се представиха най-добре в турнира по тенис на маса, където завоюваха 3 златни , 1 сребърен и 3 бронзови медала. На стрелба тимът  на училището зае 5-то място от 13 участвали отбора. Достойно се представиха и футболистите и волейболистите, които с участието си  допринесоха за крайното комплексно класиране.

 

 
 
 
 
 

 

 

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха Освобождението на Търговище

 

 И в Четвърто основно училище “Иван Вазов” беше отбелязана 137-та  годишнина  от  Oсвобождението на Търговище от османско  робство. По този повод гост  в училището  бе г-жа Тоня Любенова- доктор на историческите науки,  уредник  в  Регионален исторически музей. Тя представи пред  учениците филм за улиците и паметниците  в града носещи имената  на известни личности, свързани с българската история и с национално освободителната борба.

Г-жа Любенова представи и книгата си за стопанската история на Търговище от Освобождението до войните, като  запозна  децата с  любопитни факти от миналото на града ни.

 
 
 
 
 

ПОСЕЩЕНИЕ В МУЗЕЯ

 

Във връзка с Освобождението на Търговище учениците от VІ а клас  и ПИГ- VІ б клас посетиха Регионалния исторически музей. Там те разгледаха изложените експонати и  се  запознаха  с основни моменти от Руско – турската война 1877 – 1878г. Беседата , която им бе представена от М. Петрова, включваше и кратки филми за войната и конкретно за освобождението на  Търговище. Видяното илюстрира и изученото в часовете по история и цивилизация.

Отлично представяне в състезанието по история

 

Педагогическа асоциация „Образование без граници”  организира  Национално състезание по история на България за ученици от ІV до VІІ клас. В първият кръг провел се през месец декември ,  участие  взеха 15 ученици от V, VІ и VІІ клас на Четвърто основно училище  „Иван Вазов”  гр. Търговище  с преподавател Кр. Бонева. Техният труд беше оценен с получените 11 златни, 3 сребърни медала и една грамота за отлично представяне. Наградите бяха връчени тържествено от директора на училището г-жа Бойка Сотирова, която пожела успех на учениците   при представянето им  в следващите етапи.

Две втори места за четвъртокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Завърши традиционният коледен турнир по футбол и народна топка за момчета и момичета 3-4 клас организиран от ОДК  Търговище. В него се включиха момичета и момчета от четирите основни училища в града  и от II СОУ .

Момичетата  от  Четвърто основно училище “Иван Вазов” постигнаха 3 победи и една загуба и се наредиха на второ място след победителите от   II СОУ. Трети останаха представителите на  I ОУ.

Момчетата бяха разделени в 2 групи. Малките  ни футболисти  след оспорвани срещи  стигнаха до финала. Там    малко късмет  не им достигна  да се наложат над отбора на II СОУ и те заеха  второ място в крайното класиране.

Победителите получиха медали, грамоти и купи, а за  всички участници  организаторите бяха подготвили торбички с лакомства.

Коледният турнир се превърна в истински празник за децата, благодарение на отличната организация, която бяха създали домакините  от ОДК с директор г-жа Валентинка Радева.

 Ръководството и колективът на Четвърто основно училище благодари на всички преподаватели, които помогнаха срещите да преминат на ниво  и в духа на феърплея.

Весели празници, колеги! 

Родители на първокласници се включиха в часа за дейности по интереси

 

В навечерието на коледните и новогодишни празници учениците от ПИГ-1а клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  с възпитател Росица Спасова, участаваха в импровизирана работилница за изработване на сурвакници с естествени материали. Подпомогнати от своите учители, родители и баби, първокласниците приложиха на практика наученото от посещението в Регионалния исторически музей. С благопожелания и наричания малките сурвакарчета пожелаха на присъстващите здраве и благополучие.

Изработените сурвакници от първокласниците от двете полуинтернатни групи  бяха подредени във фоайето на училището.  

Традиционен Коледен базар

За четвърта поредна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе традиционният Коледен базар. Тази година той се отличаваше с голямо количество и разнообразие на кулинарните произведения, приготвени от родители и деца. През изминалите години средствата бяха дарявани за различни благотворителни инициативи- за дом “Майка и дете”, за Регионалната библиотека, за възрастните доброволци от БЧК.

Тази година по решение на Ученическия съвет с председател Ебру Хюсеинова, събраните средства  ще бъдат използвани за мероприятия и инициативи на учениците  в училище.

 

 

Отличие за проект “Алтернативен екоадреналин”

 

Грамота и поздравителен адрес  от председателя на Държавната агенция за закрила на детето  получиха учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище.

За реализирания проект “Алтернативен екоадреналин”от преподавателя Емил Димитров,  IV ОУ  е отличено от специална комисия с трето място в Националния конкурс “В подкрепа на детската безопасност.”

 Конкурсите “Победи опасността!”и  “В подкрепа на детската безопасност” са част от инициативата “2014 г.-Година на правата на детето“.

Награждаването на отличените с първите места  деца и институции, участвали  в конкурсите, се извърши на церемония в Централен военен клуб гр . София на 20 ноември 2014г. Събитието бе част от конференцията “25 години Конвенция на ООН за правата на детето-българския поглед”.

На 10 декември в изложбената зала на Държавна агенция “Архиви” бе открита изложба “Закрилата на децата в България-началото”.                                                                            

Първокланиците от ПИГ посетиха Региоанлния исторически музей в Търговище

Продължава сътрудничеството между Четвърто основно училище “Иван Вазов”  и Регионален исторически музей гр. Търговище. По случай коледните и новогодишни празници, учениците от ПИГ  1- А и 1-Б клас  гостуваха два пъти на своите приятели от музея. Там те  наблюдаваха възстановка на Бъдни вечер и Коледа. Така децата се запознаха с християнския обичай, научиха какви ястия трябва да има на трапезата, как нашите баби и дядовци са посрещали коледарите.                                                                                                                                  

При следващото си посещение, първокласниците правиха сурвакници , като се запознаха с материалите, които се слагат на сурвачката и  научиха кратки наричания и пожелания. 

Световен ден за борба със СПИН

 

 Първи декември е Световен ден за борба със СПИН .  Tой е признат и се отбелязва в над повече от 190 държави по света.

         Нашето училище отбеляза този възпоменателен ден с

- беседа в час на класа – 5 клас;

- изработване на колажи от ученици -7 клас

- Беше показана презентация на тема „СПИН- чумата на века”  пред учениците от 6-8 клас. Те  се запознаха с начините на заразяване , методите за предпазване и със статистически данни за развитието на болестта в България и другите държави.  Беше дискутирана и темата за българските медицински сестри и заразените със СПИН либийски деца в болницата в Бенгази .

За поредна година учениците от Четвърто основно училище поздравиха своите приятели от СОУ за ДУС

 

На 03.12.2014 г.-международен ден на хората с увреждания, ученици от 2-а клас на Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище с ръководител Петя Михайлова поздравиха децата от СОУ за ДУС  “Свети Иван Рилски” с драматизация  на приказката “Когато дядо ходил на училище”. Учениците се включиха и  в проекта “Дървото на доброто” като изразиха своите желания за мир, любов, приятелство и толерантност.

 

Открит урок по история и цивилизция в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

Съгласно Плана за квалификационна дейност на РИО- гр. Търговище, на 25.11.2014г. в IV ОУ „Иван Вазов” се проведе урок – практикум на тема „Анализ на историческо събитие”, изнесен от г-жа Кремелита  Бонева. Целта беше да  се обсъдят добри практики от преподавателите по история и цивилизация в общинските училища. Присъствалите 14 учители и г-жа Теодора Христова - старши експерт по ОНГО,  споделиха различни методи на работа с електронните учебници на издателства „Просвета”, „Булвест 2000” и „Анубис”, както и информация за използването на различни мултимедийни продукти в преподаването на предмета История и цивилизация .

Учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” подпомогнаха ремонта на Радиното училище в гр. Сопот

 

Девическото училище в Сопот, по-известно като “Радиното училище“, спешно се нуждае от ремонт. При всеки дъжд покривът тече и се налага водата да се събира в кофи, за да не се повредят експонатите.

Това научават от медиите група преподаватели от училището. Те го споделят с председателя на ученическия съвет, който решава да се организира благотворителна акция в училище. Целта е събиране на средства, които да бъдат дарени за ремонт на покрива. Децата се чувстват съпричастни към проблема, тъй като през миналата година послучай 25-годишния юбилей на училището шейсет ученици посетиха родния град на великия поет и разгледаха къщата музей “Иван Вазов” и Радиното училище. Въпреки скромните си възможности, възпитаниците на училището доказаха, че имат огромни сърца и  са помагали не веднъж. Дарявани са парични суми на Регионална библиотека “П.Стъпов” (учениците от IV ОУ  бяха единствените дарители-деца), подпомогнати бяха възрастните доброволци към  БЧК, подарени бяха играчки на ЦДГ в с. Черковна и много други.

Огромно признание за децата от Четвърто основно училище “Иван Вазов” и техните учители са думите на г-н Стефан Филчев- директор на къща-музей “Иван Вазов” в гр. Сопот:Нямам думи, с които да изкажа възхитата си  от инициативата на вашите деца. Те са образец и пример за своите връстници от цяла България.

 

 

 

В  Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха седмицата  на предприемачеството

 

С открит урок учениците от IV Основно училище „Иван Вазов” отбелязаха Световната седмица на предприемачеството. Целта на тази инициатива , в която през миналата година са се включили 140 държави и 7 500 000 души , е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го  развиват чрез  използване на иновации, въображение и творческа мисъл.  Второкласниците с  ръководител  г-жа Петя Михайлова  изучават в часовете за занимания по интереси програмата „Нашето семейство”.  Участниците в група по СИП – Предприемачество работят по програма  „Това е моят бизнес” с ръководител г-жа  Кремелита  Бонева.  На проведеното съвместно занятие  малки и големи ученици  показаха как изпълняват различни по вид задачи и бизнес предизвикателства. Смесените екипи демонстрираха инициативност и умения за презентиране .

Отбелязване на 16 ноември-световен ден за възпоминание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

 

Във връзка с отбелязване Световния ден за възпоминание на жертвите при пътнотранспортни произшествия, в час на класа на 10.11.2014 г. учениците от училището   проведоха среща с представители на КАТ, които    ги запознаха с безопасното движение по пътищата.

С учениците от 1-8 клас бе проведен  конкурс за рисунка на тема “Внимателни на пътя”, като най-добрите творби  бяха  изложени в коридорите на училището.

На 17.10.2014 г. в ПИГ- начален етап се проведе театрално представление “Спазвам правилата” с участие на самите ученици.

На 14.11.2014 г. се проведе допълнителен час на класа, в който учениците проведоха беседа за пътнотранспортните произшествия и как може да се предпазим от тях.

Надяваме се, че чрез  тези прояви децата ще разберат, че днес повече от всякога са необходими толерантност, предвидливост и споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до произшествия по пътищата и до загуба на човешки живот.

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ

 

УВАЖАЕМИ  РОДИТЕЛИ,

     За да може вашето дете да изминава разстоянието „дом-училище” и обратно самостоятелно и сигурно трябва да знае особеностите и опасностите когато излезе самостоятелно на среща с уличното движение.

    Дискутирайте с него ситуациите които ще бъдат споделени по долу ако са приложими за пътя който детето трябва да измине от вкъщи до училище.

    Преди всичко желаем да привлечем Вашето внимание  върху следното:

    - Изберете за вашето дете най-сигурния път към училището.Не винаги най-краткият път е най-добър.

    - Придружавайте вашето дете от началото на пътя показвайки му как трябва да се държи при всяка една ситуация.

    - Ярките дрехи, оранжевата раница, светлоотразителите спомагат детето да бъде по-добре забелязвано от другите хора на улицата, в това число и от водачите на превозни средства.

Направете така, че Вашето дете, ако е възможно да отива и да се връща от училище заедно с други деца.Така водачите на моторни превозни средства го забелязват по-добре.

Движение по тротоара

По тротоара детето върви без да тича и без да играе , защото бурните игри могат да го подтикнат да изскочи на улицата. Игрите е добре  да се играят на места където децата не са в опасност. Детето до 10г. се държи за ръка като възрастния се движи от към страната на автомобилното движение.

Ако няма тротоар

Някои улици нямат тротоари. Те са особено опасни. Детето трябва да се движи от лявата страна на улицата за да вижда насрещно идващите автомобили, колкото е възможно в страни от платното за движение. Ако са две или повече децата се движат едно зад друго. Покажете на вашето дете къде точно трябва да върви. Възрастния придружител се движи от към страна на движението- между детето и превозните средства.

Пешеходната пътека

 Преди да пресекат улицата по пешеходната пътека децата трябва да спрат малко по навътре от ръба на тротоара. След това да погледнат  в двете посоки, първо наляво после надясно и да се ослушат внимателно да не идва автомобил. Ако не идва нито един автомобил, пресичат улицата без да тичат. При преминаването  до отсрещната страна на пътя през цялото време се използва правилото на гледане “ляво-дясно”. По голямата част от децата в училище все още не знаят това.

Най-важното в тези случаи е Вашето дете гледа и на двете страни и преди да пресече улицата трябва всеки път да се спира на тротоара пред бордюра.

Ако няма пешеходна пътека

Какво трябва да правим. Първо от мястото където искаме да пресечем, трябва да има достатъчно разстояние в двете посоки за да виждаме отдалече, че не идва автомобил. Трябва и тук да спазваме правилото, спираме, оглеждаме се , ослушваме се и ако не идва автомобил започваме преминаването бързо, без да тичаме като през цялото време се оглеждаме. Упражнявайте с детето си многократно правилното преминаване през пътното платно. Припомняйте си винаги че  за Вашето дете Вие представлявате примера за правилно движение.

Между спрелите автомобили

Приятелката на Вашето дете изпуска топката която носи и тя се търкулва през улицата и застава от другата стана на улицата. Какво трябва да се направи сега. Преди всичко да остане на ръба на тротоара.

Излезте внимателно до външната страна на спрелите автомобили. Там изчакайте, гледайте и двете посоки, слушайте да не наближава автомобил. Ако няма коли отидете да вземете топката и изчакайте от другата страна на тротоара. Отново се гледа и слуша и ако не наближава автомобил пресичайте.

Само в изключителни случаи Вашето дете би трябвало да си позволи да  слезе на улицата между спрелите превозни средства. Покажете му най-сигурния маршрут и не му давайте играчки, които могат да се търкалят на далече.

Светофарът

На зелено се пресича, но не бива да забравяте правилото да се изчака на тротоара и да се погледне първо наляво а после на дясно. На червено се чака по навътре от ръба на тротоара. Ако имате възможност, покажете на Вашето дете, че също и възрастните правят грешки.

ВНИМАНИЕ: Пресичайки улицата на зелено детето трябва да гледа и на двете страни тъй като има разсеяни шофьори, които преминават на жълто и червено.

От двете страни на улицата

Детето чува някой който го вика от отсрещния тротоар. То обаче трябва да знае, че не може да преминава през улицата без да спазва правилата. На ръба на тротоара детето винаги трябва да спре, да изчака, да погледне наляво-надясно, да се ослуша, след което да пресече.

Дискутирайте с вашето дете и тази ситуация. Радостта от виждане на близък човек може да накара детето да изтича лекомислено през улицата. Когато вземате детето си директно от училище,  не го чакайте никога от другата страна на улицата.

Използването на мобилен телефон по време на движение

Преминаването през улицата докато се говори по мобилния телефон или се приемат съобщения е опасно за всички възрасти, но особено за децата. Използването на мобилен телефон, слушането на музика по време на движение застрашава сериозно Вашето дете.

Родителите на децата – най-добрия модел за подражание

Може да говорите на детето много неща и да няма необходимия ефект, но когато показвате и заедно изпълнявате техники за безопасно движение на пешеходеца е много ефективен метод за формиране на добри навици за безопасността на детето.

Достатъчно време

Осигурявайте достатъчно време за придвижване.Оставяйте вашето дете навреме в училище. Закъснението и бързането увеличават риска от инциденти. Контролирайте Вашето дете да се прибира навреме в къщи.

Безопасния път от дома до училище

Определете заедно с Вашето дете опасностите и затрудненията по маршрута за придвижване пеша от дома до училището.Често по тротоара има неравности, дупки, паркирани автомобили, храсти и дървета, които пречат на движението и на видимостта.

Пешеходната пътека не е видима, улицата която ще пресичате е много широка и трудно се пресича, червения сигнал е с голяма продължителност или зеленият не е достатъчен за безопасно преминаване. Всички тези опасности и затруднения описани по дължината на маршрута за придвижване предайте на класния ръководител.

 

На Вас и Вашето дете пожелаваме безопасно участие в пътното движение, здраве и успех в усвояването на знанията.v

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

С резoлюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден за възпоменание на жертвите в пътнотранспортни произшествия. На този ден във всички страни по света се отдава почит и внимание към жертвите и пострадалите от ПТП.

За първи път денят е отбелязан през 1993 г.в Обединеното кралство, а организацията “Мир на пътя” поставя началото.С всяка изминала година към деня за възпоменание се присъединяват все повече страни. Включват се много отговорни институции.

В деня на почит нека бъдем съпричастни към хората,които оказват помощ при пътни инциденти –пожарникари,полицаи,лекари, медицински сестри.

Повечето трагични инциденти, довели до фатален край, са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени.Необходими са ни повече,толерантност,уважение,предвидливост,споделена отговорност за намаляване на грешките,които водят до невъзвратими загуби.

На този ден в много страни по света се организират различни актове на възпоменание,посещават се места,където са загинали хора, откриват се мемориални плочи.

На този ден нека си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчуствие на семействата им !  

Aз не искам да виждам тъгата по лицата им …А ти?

Нека заедно – всички институции и участници в движението, с повече воля и упоритост обединим усилията си и направим нашите пътища по-безопасни за всички.

Нека не забравяме, че безопасността на пътя е отговорност на всички!

 

                                                   

Общността на училищата в Европа  отново  в IV  Основно училище „ Иван Вазов“, гр. Търговище

Свободната и защитена платформа, в която учители могат да се свързват помежду си, да развиват съвместни проекти и да споделят идеи в Европа

  Дейност  eTwinning  предлага сътрудничество на европейските училища чрез използване на Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), като осигурява подкрепа, инструменти и услуги за улеснение на училищата при установяването на кратки или дългосрочни партньорства по всякакви учебни предмети. 

 Порталът осигурява онлайн инструменти за учителите, които им помагат да си намерят партньори, да стартират проект, да споделят идеи, да обменят добри практики и да започнат съвместна работа веднага, използвайки разнообразните специализирани инструменти, достъпни в платформата. 

За поредна година IV  ОУ „ Иван Вазов“, гр. Търговище  стартира проекта  в сътрудничество с още четири държави- Полша, Турция, Латвия, Португалия. За първа  година, по желание на децата и техните родители,  в проекта се включват и учениците от IV б  клас. Щом има ентусиазъм- всичко се постига. По думите на г-жа Венета Янева, преподавател по Английски език в училището, целта е още от малки учениците да свикнат да работят в екип, да усъвършенстват компютърните си умения, да умеят най- добре да презентират себе си и страната ни, да израстнат уверени , че са част от голямата Европейска общност.

 

Четвърто основно училище “Иван Вазов”отбеляза

своя патронен празник

Със забавни спортни игри отбелязаха  своя патронен празник ученици и учители от IV ОУ. Той бе открит от директора на училището     г-жа Сотирова, която благодари на преподавателите за всеотдайния труд, търпение, вяра и амбиции, които влагат в работата си, а на учениците пожела ползотворни години в любимото училище.

Гост на празника бе г-жа Лили Боянова- представител на ЗАД “Армеец”, която подари на училището портрет на Иван Вазов.

В празника се включиха  и децата от ЦДГ 9 “Приказка”, които заедно с четвъртокласниците играха състезателни игри. Учениците от начален етап участваха  в турнира по народна топка,петокласниците играха щафетни игри,  а учениците  от 6,7 и 8 клас се състезаваха  в турнирите по футбол, волейбол и тенис на маса. Победителите получиха грамоти и предметни награди връчени им от директора на училището.

 

Хелоуин парти в Четвърто основно училище

 

Учители и ученици  от Четвърто основно училище “Иван Вазов”си организираха Хелоуин парти и изгониха злите духове, според келтското поверие. Учениците се бяха маскирали в духа на Хелоуин  и играха различни занимателни  игри. Трябваше да се  осигури безопасен път на вещиците, като се открият разликите в стаите, чрез  попълване  на бинго и редене на пъзели. Най-забавните игри се оказаха  увиването на мумии и ловене на ябълка без ръце в кофа с вода. Подредена бе традиционната изложба от тиквени фенери, без които Хелоуин не би бил пълен. Партито завърши с дефиле на маски и костюми, като най-добрите бяха наградени с грамоти. По традиция, всички ученици се почерпиха с бонбони. 

Ден на отворените врати в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

 

На 29 октомври в IV ОУ “Иван Вазов” се проведе Ден на отворените врати. Той бе посветен  на патронния празник на училището. Родителите на настоящи и бъдещи ученици проведоха разговори  с преподавателите, разгледаха  класните стаи,  игротеките, компютърните  и мултимедийните  кабинети. В този ден  гости  на IV ОУ  бяха  и децата от ЦДГ 9 “Приказка”, които играха забавни компютърни игри и изработиха играчки от хартия, с помощта на четвъртокласниците и техните учители. 

ПОКАНА

ЗА ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

на 29.10. 2014 г.от 8.00 до18.00 ч.

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

Ако имате бъдещи първокласници,

ИЗБЕРЕТЕ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ, ЗАЩОТО

 

НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ:

* Отделно крило за учениците от начален етап,осигуряващо безопасна и спокойна среда за учене

* Целодневен режим на обучение - при нас Вашето дете ще бъде обгрижвано през целия ден от 8.00 ч. до 17.00 ч. от един учител и един възпитател;

* Moдерно обзаведени; красиво аранжирани класни стаи;

* Мултимедийни зали за начален етап;

* Три съвременни компютърни кабинета;

* Три физкултурни салона;

* Зали за фитнес и тенис на маса;

* Игротеки, където децата имат възможност да играят, да рисуват и конструират в часовете за организиран отдих и дейностите по интереси;

* Училищен стол, предлагащ здравословна и топла храна, приготвяна на място;

* Училищна библиотека;

* Безплатен училищeн транспорт;

* Медицински кабинет;

* Дентален кабинет

 

Вие родители, когато избирате училище, избирате бъдещето на вашето дете. Нека това бъдеще започне от нашето училище!

Посещение в Регионален исторически музей

 

На 16.10.2014 г. учениците от ПИГ-8 клас на Четвърто основно училище “Иван Вазов” водени от възпитателя Светла Тодорова, посетиха Регионален исторически музей гр. Търговище. С голямо внимание те изслушаха беседата на Ралица Димова на  тема “Облекло и бит на населението в Търговище през 18-19 век”.  Учениците разгледаха експозицията и обогатиха знанията си за живота на нашите съграждани през този исторически период.

Посещението беше в рамките на планирана тема от дейностите по интереси в ПИГ- миналото на моя роден край. 

ClassDojo- 
 мотивирани ученици 
и  информирани родители 

Четвърто основно училище е дно от първите, в което от тази учебна година се използва системата ClassDojo .

ClassDojo е система за управление на поведението на учениците, която дава връзка между класната стая и семейството. Основната идея е, че учителят в края на учебния ден дава положителни или отрицателни оценки (точки) на своите ученици за най-разнообразни дребни неща, които по принцип не се отразяват в дневник или бележник. Например помощ на другар, групова работа, добро поведение, направил опити вкъщи,  наличие на домашна работа или говори в час, няма домашна работа, държи се лошо и др. Още същия ден родителите се информират за успеха и поведението на своите деца.

От началото на тази учебна година в нашето училище, г-жа Ахмедова работи по тази система с IVа по ИТ и с IVб  , като класен ръководител. По нейните думи интересът и резултатите са невероятни.