Учебна 2015 - 2016 година

Webnode

На посещение в библиотеката

На  12 май 2016 г. нашите най- малки ученици от първите  класове  бяха гости на регионална  библиотека „ Петър Стъпов”.  В красиво и уютно уредения читателски кът децата бяха запознати с подредбата на книгите и  читателските картони в  детския отдел.  Чуха стихове за буквите и Кирил и Методий. Научиха за МОЛБАТА НА КНИГИТЕ.

Малките ученици показаха, че вече са грамотни и рецитираха стихове, учени през годината, четоха и съставяха изречения по дадени думи.

Получиха и първите си читателски картони и обещаха през лятото да бъдат активни читатели.

На тръгване учениците си  закупиха и книжки на издателство ” ФЮТ”.

Ден на ученическо самоуправление в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. В  този ден учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”      проведоха  Ден на ученическото самоуправление.  Децата влязоха в ролята на педагози и с помощта на учителите организираха учебния процес.  Денят започна с работна среща на ръководството на училището-директор Нихал Ниязиева(7 клас) и помощник директор Елис Танер(7 клас). Те разпределиха задачите на админитративния персонал: секретар и  счетоводител, както и на педагогическия съветник. Осигурен бе и пропускателния режим на училището от осмокласника Едис Муса. Ученици проведоха часове по български език и литература, математика, английски език, биология , история и цивилизация и изобразително изкуство. Директорът и помощник директорът  посетиха учебни часове   и наблюдаваха работата на своите колеги.   Целта на инициативата е учениците да погледнат от друг ъгъл  на живота в училище, да почустват колко важно и отговорно е всяко излизане пред дъската за преподаване на уроците. В края на деня учениците споделиха, че са научили някои от тайните на професията учител и гледат с други очи на педагогическия труд.

Международен ден на книгата и авторското право

Учениците от Четвърто основно училище "Иван Вазов" се включиха в инициативата “Голямото четене”- маратон на четенето в различни институции, посветен на Международния ден на книгата и авторското право-23 април. Те посетиха Регионален инспекторат Търговище, където началникът на РИО- г-жа Дарина Димитрова прочете  на децата приказката  “Лявото око на царя”. Актьорите от кукления театър прочетоха на учениците от начален етап откъс от “Меко казано”на Валери Петров и стихотворения от Виктор Самуилов.

В актовата зала на училището приказни герои гостуваха на най-малките. Третокласниците представиха откъси от приказки , провокирайки интерес към  четенето и книгите. 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха ПФА “Мизия”

Учениците от шестите  класове от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  водени от преподавателя по музика Ст. Кичукова посетиха репетиция на ПФА “ Мизия” . Ръководителят на ансамбъла г-н Л. Василев  запозна децата със спецификата на “Северняшката фолклорна област”.  Представен бе  фолклор от областта, носии и инструменти, на които учениците опитаха да свирят .  Децата показаха, колко много знаят за неравноделните размери и танцуваха Дунавско хоро, заедно с професионалистите.

 

Седмица на Земята

Седмицата на Земята за учениците от ПИГ –прогимназиален етап от с. Баячево завърши с екскурзия до вековните дъбове край с. Дългач. Мястото е привлекателно и интересно. На огромна  чиста поляна се извисяват 14 дъба на възраст от около 150 до 300 години. Четири от дърветата са на 300 години и са свидетели на основаването на     с. Дългач. Петокласниците разказаха любопитни факти за количеството отделен кислород от един декар гора- за 1 година може да се осигири кислород за 5 човека.

 

Закриване Седмицата на Земята в “Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Със забавни игри свързани с разделното събиране на отпадъците и опазване на околната среда бе закрита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Празникът завърши с модно дефиле под надслов “Втори живот на отпадъците” , в което се включиха учениците от всички класове. Те представиха дрехи и аксесоари изработени от хартия, пластмаса и найлонови торбички.

Директорът на училището г-жа Сотирова благодари на всички за интересните прояви през седмицата и призова ученици и учители грижата за опазване на природата да бъде приоритет през цялата година.

Дейности през Седмицата на Земята

На 19.04.2016г. в Туристическия център в гр. Търговище беше проведен час по екология. Това е една от многото прояви на учениците от Четвърто основно училище „Иван Вазов „ по случай седмицата на Земята. На малките природо-любители от 5-ти клас , госпожа Радичкова представи презентация на тема : „ Зеленото богатство на Търговищкия край”. Учениците се запознаха с флората и фауната в търговищките паркове – „Борово око „ , „ Боровец „ , „ Парка ” , „Юкя „, научиха много интересни факти за защитените растения в тези региони – урумово лале , горска иглика , дива циклама , обикновена пърчовка , блатно кокиче и др.. 
Учениците от прогимназиален етап изработиха екоречници с думи свързани с екологията и опазване на околната среда, като: екологична етика, рециклиране, природозащитно възпитание, Червена книга и др. Тези екоречници те подариха на съучениците си от начален етап.
Дейностите през седмицата продължиха с почистване района на училището, окопаване на градинките и с рисунка на асфалт за най-малките.

С изложба бе открита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С подреждане на традиционната изложба от рисунки и предмети   “Екофантазии” бе открита Седмицата на Земята в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. С много любов и търпение, ученици, учители, възпитатели и родители изработиха експонатите, давайки втори живот на отпадъците.   Проведен бе час по природознание с  учениците от прогимназиален етап. Той започна с презентация за защитените растения и животни в България и продължи със състезание между отбор А(съставен от ученици от А-паралелките) и отбор Б (съставен от ученици от Б-паралелките). Състезанието бе разработено в платформа Kahoot, която позволява използването на смартфони и таблети. Часът премина много емоционално, като  децата  показаха своите умения да  работят  в екип,  да споделят и вземат решения, да използват всички свои знания, за да достигнат до правилния отговор. Победител в състезанието стана отбор А.

Учениците от начален етап подредиха изложба от рисунки на тема “Земята в картини”  и изгледаха видеофилм за планетата Земя и опазването на растителните и животински видове, който предизвика много емоции у децата. Първокласниците изработиха книжка за Земята(1-а клас) , подредиха кът  и изгледаха презентацията “Екологични ситуации”(1-б клас). 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха съда в Деня на отворените врати

На 14 април ученици от групата по СИП- Предприемачество, работещи по програма "Икономика на успеха", посетиха сградата на Окръжен съд - гр. Търговище. Там бяха посрещнати от съдия   Т. Даскалова, която ги запозна с професиите , упражнявани от един юрист. С голям интерес  децата изслушаха какво работи адвоката, съдията, прокурора, следователя и нотариуса. Зададоха много въпроси, свързани с правораздаването . Посещението беше свързано с Деня на отворените врати в съдебната система, който пък предшества Деня на юриста - 16.04, датата на подписването на Търновската конституция. Срещата беше осъществена със съдействието на Центъра за кариерно ориентиране. 

Колопоход до град Велики Преслав

На 2 април 2016 година се проведе ежегодният пролетен колопоход до град Велики Преслав под надслов"Закъсняла пролет". В него взеха участие 19 ученици от СИП "АЛТЕРНАТИВЕН ЕКОАДРЕНАЛИН" към IV ОУ "Иван Вазов" -Търговище. Към групата като помощник се включи и Владимир Дончев,"ветеран" от същия проект и настоящ член на "ВЕЛОКЛУБ- ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ" , както и неуморният спортист и вечен младеж Ивелин Иванов. Сплотената група посети музея в града, обиколи и разгледа разкопките . Връщането бе по друг и също интересен маршрут, безаварийно и приятно за всички.

 

Традиционен пролетен лекоатлетически   крос

 

За поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участваха в традиционният пролетен лекоатлетически крос организиран от Обединен детски комплекс Търговище. Във възрастова група 3-4 клас момчета ,Ахмед Фейми     (4 клас)  зае 5-то място. При учениците 5-6 клас Мехмед Мехмедов(6 клас)  се класира втори, а при момичетата Себиле Мехмедова(5 клас)  зае шесто място.

Победителите получиха медали и грамоти от директора на ОДК г-жа Валентинка Радева.

 

 

“ Spelling Bee 2016

Учениците от Четвърто основно училище „ Иван Вазов” Търговище участваха в регионалното състезание по английски език “ Spelling Bee 2016” .  За четвърта година училището е част от семейството  на Spelling Bee. Станало традиция , състезанието  зарежда поредните ни участници и ги мотивира да се впуснат по-задълбочено в  изучаването на английски език. И резултатите   не закъсняха. Двете ни участнички защитиха достойна името на училището   и на община Търговище .

 Нихал Сюлейманова зае    7-мо място от 24  училищни  първенци от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище, достигайки до 13-ти кръг на състезанието и само малшанс не й  позволи да е сред двамата финалисти.  Втората ни представителка Нанси Николаева зае 6-то  място сред училищните вицешампиони.  И двете момичета демонстрираха завидни  знания  като оставиха след себе си представителите на големите училища, както на ниво Община Търговище, така и сред останалите областни центрове.

Училищното ръководство изказва искрените си поздравления към двете момичета  и техния преподавател  г-жа Венета Янева и им пожелава да продължават все така усърдно по пътя на знанието.

Празник на буквите в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С много емоции, знание и забавления отпразнуваха Празника на буквите учениците от 1-а и 1- б клас на Четвърто основно   училище „ Иван Вазов” гр. Търговище с класни ръководители Марияна Маринова и Шермин Ахмедова. Децата показаха  на своите родители и на гостите, че вече могат да четат и пишат. След това представиха кратка програма , разделиха се с Букварчето и за първи път се срещнаха с неговата сестра Читанката. Учениците получиха и книжки - подарък от родителите.

 

Награждаване на победителите в състезание по история на България

Днес, директорът на Четвърто основно училище “Иван Вазов” г-жа  Бойка Сотирова награди победителите във втория кръг  на Националното  състезание по история на България. В него участваха 1033 ученика от цялата страна. В този кръг учениците  от Четвърто основно училище  завоюваха 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

Ръководството на училището поздравява всички участници в състезанието и им пожелава успех във финалният кръг, който ще се проведе през месец април в гр. Казанлък. 

Ученици от I  б клас от Четвърто основно сновно училище „ Иван Вазов”  гр. Търговище с дейности за Световната седмица на парите

 

Световната седмица на парите е инициатива, организирана от Child & Youth Finance International в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и се провежда ежегодно през втората седмица на месец март.

Учениците от I  б клас в Четвърто основно училище „ Иван Вазов”  гр. Търговище с ентусиазъм се включиха в инициативата  Световна седмица на парите -14-20 март 2016 г.с различни дейности- проведоха беседа с класният си ръководител за това, защо трябва да се спестява; как се спестява; направиха си импровизирана касичка / шишенце/, която сами украсиха и започнаха да събират спестените от дневните им парички; подредиха изложба от  рисунки, с които ще участват и в конкурса за начален етап.

Целта е чрез забавни и интерактивни дейности децата  да научат повече за парите, спестяването, създаването на умения за работа и предприемачеството.

 

 

IVОУ” Иван Вазов”  участва в състезанието Spelling Bee 2016

 

Нихал Ниязиева от VII a клас се класира на първо място в училищния кръг на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 29.02.2016г. в IV ОУ” Иван Вазов”гр. Търговище  . Нихал Ниязиева спелува правилно думата  parent  и победи Нанси Николаева от VI a  клас, която се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март 2016 г. в гр. Разград Националният кръг на състезанието ще се проведе на 23 април в София.

 

Spelling Bee е състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 6500 ученици на възраст до 14 години се състезаваха в 274 училища в страната  от 27 февруари  до 2 март 2016 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

 

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е  тринадесетгодишният Теодор Енчев от ОУ „Димитър Благоев“, гр. Велико Търново.  

 

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката. 

 

Трети март в   Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С подреждане на кътове  в класните стаи , рисунки на ученици от начален етап и викторина започна отбелязването на Националния  празник в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.  Във фоайето на училището бяха подредени табла изработени от учениците от прогимназиален етап разказващи за  битката при Стара Загора, Панорама Плевенска епопея, битките в Търговищка област, институциите и символите на България след Освобождението, за главния майстор на паметника на връх Шипка-Пеньо Бомбето от Дралфа, за строителите на следосвобожденска България. Подредена бе и изложба от рисунки на петокласници по мотиви от стихотворението “Опълченците на Шипка”  и рисунки на ученици от 6-а и 2-а клас. Проявите посветени на Националният празник на България-3 март завършиха с литературна композиция подготвена  от учениците от 6-а и 3-а клас под ръководството на учителите Валентина Стоянова и Петя Михайлова.

 

В Четвърто основно училище бе отбелязан Денят на розовата фланелка

На 24 февруари  за пета поредна година беше отбелязан  “Денят на розовата фланелка”. Той се чества последната сряда на месец февруари и е насочен срещу тормоза в училище. Фокусът на инициативата през 2016 г.  е КИБЕРТОРМОЗА.

Инициаторите и координаторите на инициативата от Институт Ре-Генезис и фондация „Човек Плюс” избраха фокусът да е Кибертормоза, защото през последните години неговата честота, интензитет и вредност и в световен мащаб и у нас нараснаха, а повечето училища и другите извънучилищни институции и органи не го осъзнават в нужната степен като проблем, и поради това не са достатъчно добре подготвени да се справят с него.

За трета поредна година в инициативите за Деня на розовата фланелка се включиха   учениците и учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Днес всички бяха закичени с розови стикери с надпис “Не на тормоза, но не за ден!”. В класните стаи бяха подредени кътове,  а  деца и учители бяха облечени с розови дрехи в подкрепа на кампанията. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.                                              

Във фоайето на училището бе поставено огромно табло  с розова фланелка   с надпис “Стоп на кибертормоза”. На него децата поставяха своите послания, противопоставяйки се на тормоза и агресията : Не на тормоза! Ние сме единни, а не различни.

Поклон пред святото дело на Васил Левски

 

Днес се навършват 143 години от деня, в който Васил Левски увисна на Бесилото край София и се превърна в легенда. Тези години бележат не смъртта, а безсмъртието на Апостола.

Святото му дело почетоха и учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Те изработиха табла  и презентации, а група ученици се включиха  в общоградското поклонение пред барелефа на Левски и поднесоха цветя, в знак на признателност пред делото на великия българин!

Поклон пред теб, Апостоле!

Едно различно занимание по СИП предприемачество

На поредното занятие по предприемачество в прогимназиален етап по програма „Икономика на успеха“ към Джуниър Ачийвмънт България , учениците от групите по СИП  научиха    доходите, които могат да удовлетворят  потребностите и желанията на хората.  С помощта на бизнес консултанта Таня Димитрова – счетоводител в училището, те се запознаха с брутен и нетен доход, данъци и осигуровки и тяхното значение . Г-жа Димитрова поднесе информацията чрез мултимедийна презентация на интерактивната дъска по достъпен и увлекателен начин . На учениците бе поставена задача да изчислят, по предварително зададени данни,  какви данъци и осигуровки биха платили при определен доход . Участниците в занятието се запознаха и с професията на счетоводителя.  

Обучение, организирано от Джуниър Ачийвмънт в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 07.02.2016 г  в Четвърто основно училище  “Иван Вазов“ се проведе обучение за работа с платформата SmartClassroom,  организирано от Джуниър Ачийвмънт България. Обучителят Нели Тихомирова запозна двадесет и двамата участници с възможностите за интерактивно и смесено обучение, както и със създаване и използване на онлайн уроци и тестове. Подобни обучения за работа с ИКТ дават възможност на учителите и възпитателите да се запознаят с методиката и технологията за онлайн и смесено /blended/ обучение, да използват иновативни и интерактивни инструменти за преподаване.

Коледен купон в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Отново е Коледа! И отново празнични вълнения, емоции и изяви на учениците! Оказа се, че всички класове са много добри в изпълненията си на песните и танците. И това е така, защото преподавателя по музика г-жа Кичукова ги зарази с ентусиазъм  и ги подготви с професионализъм и желание. Танцови двойки от всеки клас премериха сили в конкурс. Дядо Коледа заинтригува публиката със забавни въпроси, раздаде награди за предварително проведения конкурс за рисунка на коледна тема. И накрая, разбира се, дискотека! Така с весело настроение учениците прекрачиха във ваканцията!

Весела Коледа и щастлива Нова година на всички!

Традиционен Коледен базар  в Четвърто основно училище

 

За поредна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов” се проведе традиционният Коледен базар, организиран от  Ученическия съвет и със съдействието на осмокласниците.

Училищният стол се оказа тесен да събере многобройните  ръчно изработени кулинарни вкусотии, които с всяка следваща година стават все повече.

Събраните средства децата и учителите решиха да използват за две благородни каузи. Част от сумата ще бъде дадена за подпомагане рехабилитацията на дете с детска церебрална парализа, а останалите средства ще бъдат използвани за  закупуване на книги за училищната библиотека открита през седмицата на четенето, в която библиотекари ще бъдат самите ученици.

Празник на цифрите в Четвърто основно училище

Иван Вазов”, гр. Търговище

 

Много радост, много вълнение и много емоции – такава беше атмосферата на Празника на цифрите в 1 б клас в IV ОУ „ Иван Вазов”, на 18.12.2015 г.     Пред всички родители и гости  децата показаха, че вече познават  цифрите  и могат  с лекота да  решават задачи до 10. Особено емоционални бяха логическите задачи, които Математиката им зададе. На тържеството малките ученици показаха и завидни артистични заложби с драматизацията на стихотворната приказка „Сметката на баба Недка”. Тържеството завърши с връчване на ГРАМОТИ „ Вече мога да броя и смятам до 10” от класния ръководител , г-жа Ш. Ахмедова и обща снимка.  

Участие на ученици от Четвърто основно училище

 „ Иван Вазов”, гр. Търговище

в междуучилищен проект

 

 Учениците от I б клас на IV „ Иван Вазов”, гр. Търговище, участваха в Междуучилищен проект Малки фантазьори /РАЗВИВАНЕ НА ДЕТСКАТА ФАНТАЗИЯ/ с ученици и учители в начален етап от 54. СОУ, гр. София – домакин на проекта и още 13 града на България през периода от 02.11.2015 до 18.12.2105 г.

Нашите най- малки ученици бяха единствени представители от областта. Във връзка с изпълнение на задачите и дейностите на проекта в продължение на месец децата, под ръководството на класния си ръководител г-жа Шермин Ахмедова, съчиняваха  приказки по фантазиен бином, илюстрираха ги. Бяха изработени лого и табло на проекта. Като крайни продукти бяха заснети видеофайлове с фантазийните приказки на децата. За представителната изява на 18.12.2015 г. в училището- домакин, бяха изпратени 3 видеа и презентация с описание на дейностите по проекта и снимки. Организаторите високо оцениха фантазиите на нашите най- малки ученици, които доказаха, че фантазиите на децата са безкрайни!

Всичко за проекта на адрес:  https://www.facebook.com/zlatka.chardakova/posts/1080488751984811?comment_id=1080892905277729&notif_t=mentions_comment

 

Достойно преставяне на възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Завърши четвъртият  Коледен турнир по футбол в зала за момчета и народна топка за момичета родени 2005-2006г. организиран от Обединен детски комплекс Търговище. В продължение на три дни зала “Дечко Стефанов” бе арена на оспорвани двубои.

За поредна година възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов”се представиха достойно спечелвайки третите места в своите дисциплини.

При момичетата участваха пет отбора, които играха по системата “всеки срещу всеки” . Малките ни състезателки постигнаха две победи-срещу представителите на II  ОУ  и III ОУ и допуснаха две загуби- от II СОУ и  I ОУ. Така те се наредиха на трето място в крайното класиране.

Момчетата бяха разделани в две групи.  Футболистите на IV ОУ победиха момчетата от III ОУ и постигнаха равен резултат с представителите на II СОУ . В полуфиналните двубои обаче  не можаха да преодолеят съперниците си от I ОУ и трябаше да спорят за бронзовите медали. В една изключително атрактивна  среща  учениците от Четвърто основно училище надиграха момчетата от II СОУ   и се окичиха с бронзовите медали.

Турнирът бе закрит с изпълнения на възпитаници на ОДК. Сред тях бе и мажоретната група съставена от момичета от IV ОУ, които работят под ръководството на треньора Лидия Русева.

Всички участници получиха торбички с лакомства и грамоти за участие, а победителите-купи и медали връчени им от директора на ОДК- г-жа Валентинка Радева. 

 

           Националното състезание по история

    На 15.12. 2015г участниците в  първи кръг  на Националното състезание по история на България получиха наградите си. Въпросите бяха свързани с обичаите, традициите  и празниците на българите. В състезанието се включиха   882 деца от страната.  От  IV ОУ „Иван Вазов“ участваха 21 ученика, 12 получиха медали, а останалите – грамоти за отлично представяне. Ето и пълен списък на наградените:

Златен медал за  Нихал  Ниязиева Сюлейманова,  Зийнеп Мустафова Исметова,  Нутфи Селимов Зекериев и Сенем  Гюнаева Исмаилова

Сребърен медал за Али Ибрямов Ибрямов,  Насуф Мустафа Насуф, Мелис Мустафова Хюсеинова

Бронзов медал за Джанай Джемилова  Джелилова, Гюлтен Гюнаева  Илиязова, Ерсин Шабанов Хюсеинов, Мелда  Мехфетинова  Феимова,  Хюсеин Ерджан Хюсеин.

Грамоти за отлично представяне получиха Габриела Христова Руменова, Илияз Сунаев Илиязов, Мустафа Мехнуров Маремов,  Нанси Димитрова Чернева,  Селин Исмаилова Фикретова, Нанси Николова Иванова, Румена Руменова Младенова, Елис Танер Хамза и Ачелия  Юзай  Мустафа.

    Поздравяваме ги за успеха и пожелаваме още повече медали на втори кръг!

Закриване на националната седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

В сряда започна  Маратонът на четенето, в който се включиха  г-н Витан Витов-старши експерт  начално образование в РИО Търговище,  директорът на училището     г-жа Бойка Сотирова, Симеонка Рачева- представител на родителската общност , учители и ученици от различни класове. С интерес те започнаха да четат повестта на Емилиян Станев “Чернишка”.

Маратонът продължи  и в четвъртък, когато в училището гостува известният търговищки писател Неда Антонова . Тя разказа на децата за своите първи литературни опити, за  романите, които е написала, за трилогията  за юноши: "Обичам те, вълк", "Вълк на покрива", "Разбивачи на касички". Децата слушаха с интерес и задаваха въпроси, след което прочетоха откъс от книгата “Царица Елеонора Българска”.

Националната седмица в Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе закрита  с кампания за събиране на детски книги преминала под мотото “Дари книжка- подари усмивка”. Със  събраните книги бе подредена малка библиотека, в която ученици ще бъдат библиотекари и ще раздават книги на всички желаещи.

 

Седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Дейностите през националната седмица на четенето  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” продължиха със съчиняване на приказки по фантазиен бином от учениците от първи клас. Разделени в екипи те съставяха  кратки текстове с  произволно изтеглени думи. След това бе проведено състезание по краснопис.

В Регионална библиотека “Петър Стъпов” учениците от  втори, четвърти, пети-а и шести клас проведоха конкурс  за най-добър четец и разказвач, който премина под мотото “Ангел Каралийчев-майстор на българската приказка”. С интерес децата разгледаха хилядите томове книги и си припомниха чудесните произведения  на великия писател -“Житената питка”  и “Тошко Африкански”

В полуинтернатните групи  ученици от седми и осми клас четоха произведението   на Светослав Минков “Дамата с рентгеновите очи” и откъси от Бай Ганьо.  Под ръководството на г-жа Янева петокласниците направиха бягаща диктовка. Учениците бяха разделени на групи състоящи се от един писар и трима говорители. Диктовката имаше за цел да се пренесе текст чрез диктуване, като се спазят всички правописни и правоговорни  норми. Това позволи на децата да покажат как са усвоили правописните правила по един различен начин, забавлявайки се и състезавайки се за бързина и точност.

 

 

 

Национална седмица на четенето в  Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С  изработване на книга “Аз чета, защото...” бе открита националната седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Учениците от всички класове споделиха своето мнение за книгите и четенето, написвайки го върху цветни листчета, които залепиха на огромната книга във фоайето на училището.

Любими приказни герои гостуваха на децата от ЦДГ  № 7 “Снежанка”, ЦДГ  № 9 “Приказка”, и ЦДГ  № 10 “Радост” и на малките първокласници от училището. Под ръководството на своите учители учениците от четвърти  клас четоха любими приказки на малчуганите, а третокласниците представиха драматизацията “Мързеливата снаха”.

Проект за работа в екип "Имам добра идея".
Цветелина Русева, Елиф Мустафова и Сезен Али от V б клас при IV ОУ "Иван Вазов" изработиха къщичка за птици, която ще поставят на подходящо място през пролетта .

Вземи бои и четка
и първо нарисувай клетка
после с размах-два
добави отворена врата.
Нарисувай след това
нещо за красота
после нещо обикновено,
нещо хубаво
и нещо потребно
за птичето.
Намери дърво
и окачи на него твоето платно,
в градината
или в гората
скрий се зад това дърво,
не говори
и дори не се движи…
Понякога птичето бързо пристига,
но понякога много време не стига.

 

Ден на благодарността в IV ОУ” Иван Вазов”

Следвайки американските традиции,  учениците от Va ,  Vб   и техните учители си организираха  Ден на  благодарността.  Това е религиозен празник,  изразяващ благодарност към Бог и се отбелязва  четвъртият четвъртък на месец ноември. Представена бе презентация за историята на този празник  след  която учениците  разделени  на екипи,  отговаряха на въпроси  с помощта на приставката Mouse Mischief.  Учениците  демонстрираха и добри познания по езика като  попълниха текст с подходящи думи, обогатявайки лексикалния си запас и редиха пъзели от изречения. Учителите провокираха учениците, които трябваше да изработят „ Дърво на благодарността” и да отправят своите благодарности към най-близките си.                      С този час преподавателите г-жа Венета Янева, г-жа Дияна Дунчева и г-жа Деница Станева преподадоха един от най-важните   уроци в днешно време- на толерантност и уважение към другите народи.  

 

Кръгла маса по проблемите на грамотността се проведе в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 26 ноември в Четвърто основно  училище “Иван Вазов” се проведе кръгла маса, свързана с Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността и в изпълнение на училищния  план за насърчаване и повишаване на грамотността за учебната 2015/2016 година.

Гости на проявата бяха г-н Димитър  Петров- старши експерт по БЕЛ в РИО Търговище,   г-жа Диана Якимова представител на НСО, г-жа Елена Боянова от РБ “П.Стъпов” , Албена Недева- читалищен секретар в с. Баячево, Симеонка Рачева- представител на родителската общност, учители и възпитатели от Четвърто основно училище.

Срещата откри г-жа Бойка Сотирова-директор на училището,която запозна присъстващите с необходимостта от активна работа по проблема.

С обширно експозе, г-жа Кремелита  Бонева-главен учител представи основните моменти от стратегията, с понятието грамотност и със стратегическата и цел.

С особен интерес бе посрещнато изказването на г-жа Якимова, която представи проекта “Библиотека на играчките”  и как работи една библиотека в Ирландия. Своя опит за засилване интереса на децата към четенето споделиха и г-жа Боянова и г-жа Недева.

С добри практики запознаха присъстващите Диана Атанасова- старши учител начален етап и Теменуга  Ламбова- старши учител по БЕЛ.

Срещата приключи с изказване на г-н Петров, който обобщи работата на учителите и изрази надежда реформите в образователната ни система да доведат до повишаване функционалната грамотност и практическите умения на учениците.

 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана Световната седмица по предприемачество

В петък в  Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана световната седмица по предприемачество /16-20.11.2015 г./. С участието на консултанти от Центъра по кариерно ориентиране бе проведен открит урок от учениците от 3-а клас и седмите класове. Под ръководството на преподавателите Кремелита Бонева и Петя Михайлова  децата показаха своите умения за работа в екип и познанията си за различните видове професии.  В края на заниманието гостите благодариха на участниците и обсъдиха  възможности  за бъдеща съвместна дейност.

 

В Четвърто основно училище “Иван Вазов” бе отбелязана седмицата за бесопасно движение и Световния ден за възпоминание жертвите на ПТП

 

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия /ПТП/.

Ежегодно в резултат на инциденти по пътищата на нашата страна стотици хора губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

Във връзка с отбелязване на този ден, през седмицата  в Четвърто основно училище “Иван Вазов” бяха проведени редица мероприятия, с активното участие на комисията по БДП с председател Диaна Атанасова и членове Емил Димитров и Светла Тодорова.

В часa на класа седмокласници  и осмокласници  гледаха филма “Да запазим живот” и се запознаха с последиците от неразумното шофиране. Във фоайето на училището бе подредена изложба от рисунки “ Внимание! На пътя е опасно”, подготвена от ученици от 1-6 клас и открита с рецитал от ПИГ-2-а клас.

 Малките ученици от 1-4 клас гледаха презентация на тема “Опасности на улицата” ,  а под ръководството на възпитателите в ПИГ, второкласниците проведоха състезание “Познавам пътните знаци”, като гости им бяха учениците от 1 клас.

В актовата зала на училището  петите класове  заедно със своите класни ръководители  проведоха викторина на тема “Седмица на пешеходната безопасност”. Мероприятията  приключиха със заниманието в СИП “Алтернативен екоадреналин” с преподавател Емил Димитров. То премина  под надслов "Да запазим живота на децата на пътя" и бе част от  подготовката за управление на велосипед в планински условия. Проведен бе колопоход  до хижа Младост , а придвижването бе по пътища с различни настилки , както и по пътеки с различна денивелация и трудност.

С проведените инициативи ученици и учители от Четвърто основно училище изразиха своята почит към хилядите загинали по пътищата на страната и своята признателност към тези, които ежедневно се борят за намаляване на жертвите на ПТП.

 

Ученици от Четвърто основно училище “Иван Вазов” посетиха Регионалната  библиотека

Във връзка с училищния план за насърчаване на грамотността  за учебната 2015/2016 година  в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на грамотността през периода 2014-2020 г., мярка:Привличане на общественото внимание към значението на грамотността и популяризиране на четенето, учениците от 1-б и 5-б клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  с класни ръководители Шермин Ахмедова и Венета Янева посетиха Регионална библиотека “Петър Стъпов”. Децата разгледаха библиотеката , а  петокласниците  четоха произведения на великия поет. Малките ученици останаха очаровани от подредбата на книгите и тяхното многообразие  и  обещаха да станат редовни посетители и активни читатели.

Halloween  парти в IV ОУ” Иван Вазов”

Какво всъщност знаем за Хелоуин? Повечето запитани ще отговорят, че това е  празник, на който се маскираме и обикаляме по къщите за лакомства! А откъде идва тази традиция? 

Древните келти посрещали своята Нова година Самайн в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

  Учениците от V б клас  поканиха  най-малките в училище Iб клас  да ги въведат в света на английския език и култура, чрез организиране на един от най-популярните празници Halloween.

Заедно с г-жа Ахмедова, класен ръководител на Iб клас , г-жа Янева и г-жа Станева, преподаватели по английски език децата се състезаваха в екипи и обогатиха езиковите си познания чрез игровия подход. Всяко дете   се беше постарало да се представи със страшен костюм, да изпее песен, да каже стихотворение или да потанцува. Имаше и много тиквени фенери. В края всички получиха локомства за старанието си.

 

Патронен празник на Четвърто основно училище “Иван Вазов”

На 30 октомври  ученици и учители от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха патронния празник на училището и Деня на народните будители.

С помощта на презентация присъстващите  си припомниха за великите българи, останали в историята със своите произведения и своя будителски дух.

Празникът продължи с конкурс Мини мис и Мини мистър Четвърто основно училище. Участваха по двама представители от всички класове разделени в две възрастови групи. Жури с председател Бойка Сотирова-директор на училището  задава на участниците въпроси, свързани с народните будители. Освен знания, бяха оценявани  сценично поведение и визия.

За Мини мис в първа възрастова група-до 9 години бе обявена Петя Стилиянова от 4-б клас, а за Мини мистър-Йордан Вълчев от 3-а клас.    Във втора група-до 14 години победители станаха Мелица Пламенова и Мустафа Ридванов от 8 клас. Призьорите получиха ленти и корони, а подгласниците-медали. Наградени бяха и участниците в конкурса за рисунка върху  балон на тема “Хубава си татковино”.

Поздрав за всички бяха песента на шестокласниците и танцът “Бомба”, подготвен от учениците от петите класове  под ръководството на учителя по музика Стойна Кичукова.

                                                 

За поредна година учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” поздравиха своите приятели от СОУ за ДУС

На 19 октомври  ученици от 3-а клас  с ръководител  Петя Михайлова  поздравиха с драматизация на приказката “Мързеливата снаха” децата от СОУ  за деца с увреден слух по случай празника на тяхното училище- денят на Свети Иван Рилски Чудотворец.

Изложба от рисунки “Златокоса, пъстроцветна есен”

 

Изложба от рисунки “Златокоса пъстроцветна есен” беше открита в коридора на Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Тя бе подредена от възпитателите в ПИГ  1 клас, 2-а и 2-б клас. Децата поздравиха настъпващата есен с песни и стихове и разгледаха рисунките на своите съученици. 

Учителите от Четвърто основно училище “Иван Вазов” получиха поздрав за празника

Днес светът отбелязва Международния ден на учителя.

Идеята за празника се ражда през 1966 г., когато в Париж се провежда междуправителствена конференция за статута на учителите, на която е подписан документът „Препоръки, засягащи статуса на учителя". Тя е реализирана едва през1994 г., по инициатива на ЮНЕСКО. Тогава за първи 5 октомври се чества като ден на учителите. Към момента празникът се отбелязва в над 100 държави на планетата.

Членовете на Ученическия съвет от Четвърто основно училище “Иван Вазов” с председател Елис  Хамза  поздравиха своите учители с табло,  изработено от тях и закичиха преподавателите   със символа на учителската професия - разтворена книга. 

Откриване на учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

С вдигане на националния флаг и посрещане знамето на училището бе открита новата учебна година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”.

Гости на празника бяха:  Светлин Бонев- областен управител на област Търговище, Станянка Петкова- представител на отдел “Образование” в община Търговище и Марияна Стефанова- старши експерт в РИО Търговище. Послучай първия учебен ден  бяха получени  поздрвителни адреси от д-р Дарин Димитров- народен представител, г-н Светлин Бонев-областен управител и г-жа Дарина Димитрова- началник на РИО.

Директорът на училището г-жа Бойка Сотирова поздрави първокласниците и им пожела през следващите години  да отидат толкова далеч, колкото  са смели мечтите им, да бъдат здрави и да радват родителите си, а към своите колеги тя се обърна с думите: ”На вас колеги,-успехи и признание. Нека вярата в доброто  и любовта ви съпътства от първия до последния училищен звънец!”.

 Празникът завърши със засаждане на дърво от малките първокласници и с първия звън на училищния звънец.  

 

 

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ

 ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ИНЦИДЕНТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ ВЪВ ВОДНИ БАСЕЙНИ

През топлите летни дни къпането и плуването в реки, езера, язовири и в морето е едно от най –приятните забавления. Не забравяй, че трябва да става само на места, където има охрана!

Основните причини за водни инциденти са:
- Непознаването на опасностите при къпане и плуване;
- Неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата;
- Незнанието да се помогне на човек, който се дави.

 

Малките деца не умеят да преценяват своите възможности и съответните рискове, затова са особено рискова група и трябва винаги да са под наблюдение. Никога не оставяйте по-големи деца да контролират по-малките. Въпреки, че спасителите носят отговорност за плувците в басейна, родителите трябва да наблюдават децата си и да не ги оставят без надзор.

Необходимо е децата да познават опасностите при къпане през лятото и да се стараят да ги избягват. Ето някои от тях:

Къпане в басейн                                                                                                                                                При влизане в басейн разберете кой край е по-дълбок;
- Трябва да се знае каква е дълбочината в краищата на басейна;
- Трябва да се знае каква е денивелацията на басейна;
- Гмуркането и докосването на капаците на отводнителните решетки (шахти, канали) на дъното на басейна е изключително опасно, защото пръстите или целия крайник могат да бъдат засмукани или да се заклещят;
- Ако не умеете да плувате добре, не използвайте преливника и коридорните въжета за да стигнете до по-дълбоката част на басейна.

Плуване на неподходящи места

Това са трамплините и изходите на пързалките. Тези места са изключително опасни както за децата така и за възрастните, тъй като нараняванията могат да бъдат сериозни.

 

Плуване и къпане след обилно хранене

В тази ситуация, стомахът на плувеца е раздут и коремните органи се снабдяват обилно с кръв за сметка на главата и крайниците. По-слабото кръвоснабдяване на главния мозък, интензивното движение, охлаждането и хидростатичното налягане върху стомаха могат да предизвикат прилошаване, повръщане и аспириране на храна в дихателните пътища, и дори загуба на съзнание. Плуването с дъвки, бонбони и каквито и да е други храни и предмети в устната кухина е абсолютно забранено, тъй като води до задушаване и смърт.

 

Използването на алкохол и наркотични средства

Изключително опасна ситуация, която винаги води до трагични инциденти, тъй като хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си възможности и сили. Съдоразширителното действие на алкохола допринася за бързото преохлаждане на организма.
При употреба на алкохол трябва да се изчака 6 до 8 часа преди да се влезе в басейна.

Мускулни крампи (схващания)

Получава се след рязко усилие или преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане. Мускулът е свит, твърд и болезнен. Най-често засегнатите мускули са тези на стъпалата, подбедриците, бедрата, по-рядко на ръцете, корема и врата. Силната болка и обездвижването на крайника предизвикват паника и водят до давене. За да се предотвратят мускулните крампи е необходимо добро разгряване на всички мускулни групи, да не се допуска преумора и преохлаждане. Смяна на плувния стил е добър начин за предотвратяване на схващания. Ако се получи крампа, плувецът трябва да запази самообладание. При поема на въздух тялото има положителна плаваемост и се задържа над водата без плувни движения. С помощта на едната или двете ръце крайникът се сгъва или разгъва няколко пъти с цел разтягане на мускула докато се отпусне, след това се масажира. За да се стигне до ръба на басейна може да се използва различен плувен стил или някое от упражненията при тренировки (плуване само с ръце, с една ръка и т. н.).

Опасни и буйни игри

Бутането и хвърлянето на хора във водата, както и боричкането с потапяне и сходни игри понякога могат да имат трагичен завършек.

Потапянето на партньора под водата е изключително опасно, особено когато той не е подготвен за това, тъй като навлизането на вода устата на човек е последвано от инстинктивно затваряне на дихателните пътища и понякога дишането не може да се възстанови независимо, че опасността е преминала.

Борбата и блъскането във водата могат да доведат до подхлъзване, падане и сериозни наранявания.

Студена вода

Рязката промяна на температурата на тялото може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. Понякога се стига до загуба на съзнанието и дори до настъпване на внезапна смърт. Подобни са случаите при излизане от гореща сауна последвано от потапяне в басейн независимо, че водата в басейна не е много студена. За да се избегнат посочените опасности, влизането във водата трябва да става постепенно макар, че при редовно влизане със скок във водата тялото привиква към него и опасността изчезва. Оптималната температура на водата за плуване е 25° - 27°.

 

Плуване и скокове в непознати води

Основна опасност представляват подводните скали и различни остри предмети при открити водни площи, както и непознаване на дълбочината на басейна. При тези случаи опасността е особено голяма, тъй като настъпилите травми в следствие на скока могат да се окажат смъртоносни. При съмнения за дълбочината или за наличието на подводни обекти, подобни скокове са забранени. Изпълнителите на акробатични скокове във водата могат да се наранят в стените или дъното на басейна, както и да се сблъскат с друг плувец и така да застрашат живота и на двамата. Всички скокове във басейн крият огромни рискове затова трябва да се изпълняват с изключително внимание.

Винаги проверявайте дъното преди да направите скок! Винаги се съобразявайте се с другите плувци в басейна! Скоковете във басейни трябва да се извършват задължително под наблюдението на спасител или треньор и само на обозначените за тази цел места, с повишено внимание.

Дълго плуване под вода

В желанието си да останат по дълго време под вода, някои неопитни плувци правят няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Противно на общоприетото мнение, тази хипервентилация не увеличава нивото на кислород в кръвта, но намалява значително нивото на въглероден двуокис, който е в основата на порива за дишане. При липса на този естествен порив, нивото на кислород в кръвта се изчерпва и може да доведе до загуба на съзнание. Подобни упражнения включващи дълго плуване под вода трябва да се правят единствено под прякото наблюдение на треньор или спасител.

Дънни ями и прагове

Срещат се в открити водни площи. Опасността тук произтича от елемента на изненада последван от силна уплаха и изпадане в паника дори когато ямата не е твърде дълбока. Ако плувецът успее да се овладее, опасността намалява значително и той може дори и сам да излезе от подобна ситуация.

Съобразявайте се със сигнализацията за наличието на дънни ями чрез табели и плаващи знаци. Плувайте по двойки и взаимно се наблюдавайте.

Умора и изтощение

Появява се в резултат от надценяване на собствените плувни умения. При дълго плуване в открити води, винаги плувайте по двойки, като всеки следи своя партньор.

Водни пързалки и машини за изкуствени вълни

Изходите на водните пързалки са особено опасни, тъй като спускащият се може сериозно да нарани човек, който се намира в зоната за влизане във водата. След спускане е необходимо да се излезе от тази зона възможно най бързо.
Рискът при машините за изкуствени вълни е премерен, но той все пак съществува. Не бива да се плува близо до дюзите. Вълните могат да дезориентират слабите плувци. Малките деца могат да бъдат прекатурени. Скачането във вълните е абсолютно забранено. Трябва да се има в предвид, че вълните намаляват видимостта.

Надуваеми предмети

Инцидентите с надуваеми предмети настъпват от това, че вълнение, вятър, преминаваща лодка или действие на друг плувец предизвикват обръщане, придружено с паника и понякога топлинен шок.

Плавателни съдове                                                                                                                   Претоварване на плавателните съдове е забранено. Плуване в близост до плавателни съдове, е изключително опасно. При закотвени плавателни съдове, водното течение (особено при плавателните реки) може да увлече тялото на плувеца под дъното на съда. Ако кораба или лодката са в движение, възниква притегляне на тялото на плувеца от обтичащата струя към борда на съда и към въртящия се винт.

Тинесто дъно, водорасли

Характерни са за язовирите. При попадане на тинесто дъно трябва да се плува и да се избягва стъпването. При водорасли се излиза с леки плувни движения по гръб.

Водовъртеж

Образува се при кръгообразно и фуниеобразно движение на водата, причинени от вятър, течения или при изпускане на водата (в язовирите). Завлича къпещите се в дълбочина. Преодолява се като се следва естествения път на водата - към дъното - до върха на фунията и след това встрани и към повърхността.

ВАЖНО! Къпете се и плувавайте само в охраняеми водни басейни.

При спасяване решителни са първите минути след инцидента, когато давещият се е още на повърхността.

Личната безопасност на спасяващия е особено важна. Вземетe мерки за нейното осигуряване.

Трябва да се избягва пряк контакт с давещия се, освен в случаите на подаване на ръка или крак от брега.

Избягвайте къпането веднага след хранене и плуването в непознати води.

Не надценявайте вашите плувни възможности и избягвайте къпането във водни басейни с ниски температури на водата.

 

ИНСТРУКТАЖ

ЗА ОСИГУРЯВАНЕ БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ВАКАНЦИЯ

 

1. При игри на открити спортни площадки и съоръжения внимавайте дали те са безопасни за  живота и здравето Ви.

2. Избягвайте игрите на места, където уредите са стари и необезопасени.

3. Не играйте в близост до стари, рушащи се сгради.

4. Когато играете навън /пеш или на велосипеди/, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се в компактна група и преминете през платното само при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.

5.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост, и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност. Ако се чувствате несигурни и застрашени, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.

6. Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.

7.  Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предна дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана. Ако шофьорът управлява с прекалено голяма скорост и изпреварва рисковано, направете тактична, настойчива забележка.

8. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

9. Не забравяйте, че е крайно опасно да се пресича на неопределени за това места /извън кръстовищата и пешеходците пътеки/. Особено рисковано е да се пресича между паркирани край платното автомобили – малкото дете поради ниския си ръст е невидимо за шофьора на приближаващия автомобил и на практика изтичва в опасната му зона, в която той не може да спре.

 

Завърши учебната година в Четвърто основно училище “Иван Вазов”

Под формата на телевизионно предаване премина тържеството на осмокласниците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” подготвено с помощта на техните класни ръководители Дияна Дунчева-Вълчева и Емил Димитров. Чрез рубриките:Актуални новини, Минути за поезия, История BG, Предай нататък, Черешката на тортата и Музикална кутия, учениците си припомниха за първите стъпки в училище и за своите първи учители, пошегуваха се със   съучениците си  и в стихове направиха кратка характеристика на  преподавателите по отделните предмети. С оригинално изпълнение и танци зарадваха всички в залата учителят  по музика Стойна Кичукова и ученците от 6-а и 6-б клас.

В края на тържеството директорът  г-жа Сотирова награди изявени в различни области ученици и награди отличниците от училището, а след емоционалното изпълнение на песента “Един неразделен клас”, випуск 2007-2015 г прекрачи за последен път прага на родното училище.

На добър час скъпи ученици!

Весела ваканция на всички!

Ученици и учители  от Четвърто основно училище “Иван Вазов”  за поредна година се включиха в инициативата  “Да изчистим България заедно”. Те почистиха  парк “Роден кът” и гората засадена по проект Коменски- “Синьо небе, зелени листа”.