СЪВЕТИ ОТ ДЕЦА ЗА ДЕЦА
1 - Click image to download.Доверявай се на родителите си.

___________________________________________________________________________________________________________________

2 - Click image to download. Споделяй винаги и всичко, което те тревожи в Интернет първо

с родителите си.

_____________________________________________________________________________________________________________________
3 - Click image to download.Не давай на непознати лична информация.

____________________________________________________________________________________________________________________

4 - Click image to download. Избягвай запознанства в Интернет.

____________________________________________________________________________________________________________________

5 - Click image to download.Влизането в скандални инеподходящи за възрастта ти сайтове

не те прави по-интересен, отколкото си.
 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Докато работиш в Интернет:

  • Никога не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.
  • Никога не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.
  • Никога не приемай среща с някой, с когото си се запознал в интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.
  • Никога не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения.
  • Никога не отваряй електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.
  • Никога не се представяй за някой, който не си. Не скривай годините си и не посещавай сайтове за възрастни.
  • Винаги внимавай, когато някой ти предлага нещо безплатно или те кани да се включиш в дейност, обещаваща лесна и голяма печалба.
  • Винаги внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.
  • Винаги бъди вежлив и уважавай правата на другите.

 

Правила от деца за родители


1!.gif - (4K)0 златни правила за родителите.!.gif - (4K)
Това са най-добрите от 1000 правила за родители, които децата от цялата страна предложиха в периода от 1 октомври -
31 март 2009 г на сайта https://az-deteto.com/
....от Вашите деца за Вас!


1 - Click image to download.Родители, научете от децата си как да се забавлявате в Интернет и се образовайте относно възможностите на новите технологии.
Нели Георгиева, Плевен2.gif - (8K)Интересувайте се с кого си пишат, разговарят и запознават в мрежата вашите деца. Така няма да се безпокоите
толкова много за тях и тяхната отговорност и безопасност! Веселина Гайдарова, Добрич3 - Click image to download. Бъдете винаги в течение за местата в Интернет, които посещават децата ви и говорете с тях.Ивелина Атанасова, Благоевград4 - Click image to download. Родители, листа и химикалката хванете, правилата златни напишете и с пирон и чукче на стената поставете. Безусловно да ги изпълняват на децата си кажете: правилата наизуст да знаят, а после в Интернет да играят.Анна Кирилова, с. Поликраище


5 - Click image to download.Познавайте приятелите на детето си и бъдете сигурни, че знаете кои сайтове посещава то!Разие Салиф, Кърджали
6 - Click image to download.Говорете ни за опасностите в Интернет и не ни позволявайте да се регистрираме в сайтове без ваше разрешение.
Теодора Николова, Видин7 - Click image to download.Обяснете на децата си без да ги плашите, че не трябва да дават никакви лични данни в Интернет. Покажете им забавни сайтове, които са безопасни и ще им осигурите весели минути в Интернет.Деница Пенчева, София

8 - Click image to download. Във виртуалния свят царят си ти, но внимавай – Интернет вещае беди. Хора, които не познаваш, е по-добре да не им се доверяваш.
Но иди при своите родители и уведоми ги за непознати потребители.Кристина Андонова, Ямбол9 - Click image to download.Преди да забранявате, първо разяснете всеки риск от дадена постъпка.Стефани Захариева, Варна   1 - Click image to download.0 - Click image to download.Доверие между родители и деца, диалог с мама и тате без страх и притеснение от нищо!

 

 

Съвети за родители от родители-
 

1 - Click image to download. Поставете компютърът в обща стая-дневна, хол-така винаги ще сте наоколо и без да се натрапвате, ще знаете какво се случва и в кой сайт е детето Ви.2 - Click image to download. Не позволявайте лесен достъп до лична информация на компютъра.3 - Click image to download. Подобрявайте своята интернет култура.4 - Click image to download. Разговаряйте спокойно с децата-без да забранявате или обвинявате!