Учебна 2018 - 2019 година
 

 

На 23 март в кафе-театъра на читалище "Напредък' се проведе шеснадесети Парад на песента организиран от ЦПЛР-ОДК. Четвърто основно училище "Иван Вазов" участва с двама индивидуални изпълнители в трета възрастова група и с вокалната група "Протайм, под ръководството на учителя по музика г-жа Стойна Кичукова. Гамзе Мустафова грабна звездичката в своята възрастова група. Грамота за участие получи Бранимира Александрова, а групата "Протайм" бе удостоена със специалната награда на журито.

 

На 23 март в зала 1 на НДК се проведе финала на конкурса “Детска мелодия на годината”. Нашата област бе представена от Вокалната група “Протайм” и приятели, които изпълниха песента “Аз съм българче” .
Ето какво сподели ръководителят на групата г-жа Стойна Кичукова след финала:
“Детска мелодия на годината” - това уникално събитие ! Искам да благодаря на всички , които ни повярваха: Ротари клуб(за видеоклипа и записа в студиото) , на Община Търговище и частни дарители( за пътуването на децата ), на всички мои приятели , на директорите на училищата и на колегите за подкрепата в това безкрайно голямо и трудно предизвикателство ! Благодаря на родителите за времето , в което ми дариха децата си и на Надя Ботева за това , че подкрепи една различна трактовка на Вазов . Получихме грамота за нова вокална формация и статуетка , които ще останат в кабинета по музика, в който прекарвахме почти всяка събота от последните три месеца!Балгодаря на Текин , ,Патриция , Никола и Ралица , че бяха част от нас ! Ние (Protime) Винаги ще ви обичаме и подкрепяме във вашите начинания ! Вярвайте в силите си и носете музиката в сърцата си!
БЛАГОДАРЯ!

Достойните участници на Четвърто основно училище "Иван Вазов" в регионалния кръг на състезанието "Spelling Bee" в гр. Раград.

Колопоход до Велики Преслав на групата "В планините с орлите", с ръководител Емил Димитров.

 

На 21 март в парка около езеро “Борово око” се проведе традиционният пролетен лекоатлетически крос организиран от ЦПЛР-ОДК Търговище. Участваха състезатели от Първо СУ, Второ СУ, Второ ОУ, Трето ОУ, Четвърто основно училище “Иван Вазов” и ПГ по ХВТ.
След оспорвана конкуренция представителите на Четвърто основно училище постигнаха следните резултати:
Възрастова група 3- 4 клас: При момичетата Селин Сезаим от 4-б клас отстъпи на метри преди финала бронзовия медал и остана четвърта. При момчетата Тамер Халилов от 4-б клас зае второ място.
Възрастова група 5-6 клас: Момичетата останаха извън призовата шестица. При момчетата Ангел Юлиянов зае второ място, непосредствено след него с бронзов медал е Абил Кязиме, Севгин Ахмедов остана шести.
Възрастова група 7-8 клас: Двама бяха представителите на училището в тази група- седмокласниците Йордан Стефанов и Явор Тихомиров, които заеха първите две места.
Поздравления за победителите и успех в следващи прояви!

На 23.03. 2019 г. в Четвърто основно училище “Иван Вазов” ще се проведе областен кръг на националното математическо състезание “Европейско кенгуру”. В него ще участват 38 ученици от 2 до 7 клас.
На 23.03.2019 г. в гр. Разград ще се проведе Регионалният етап на състезанието по английски език Spelling Bee, в което ще участват победителите от училищния кръг Звезделина Александрова и Емел Емилова.
На 23 .03 2019 г. в зала 1 на НДК, София, ще се състои финалният етап на конкурса “Детска мелодия на годината”, с участието на групата “Протайм” и приятели.

Да пожелаем успех на упоритите, трудолюбиви и талантливи възпитаници на Четвърто основно училище “Иван Вазов” и на техните преподаватели!
УСПЕХ!!!

 

Стана традиция учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” да гостуват на Професионален фолклорен ансамбъл “Мизия”. Тези посещения винаги се превръщат в истински празник !
И този път шестокласниците, водени от преподавателя Стойна Кичукова грабнаха сърцата на домакините със знанията си за обичаите за неравноделните размери, за фолклорните ритми и хора. Малките възпитаници на училището разгледаха носии от различните фолклорни области, опитаха се да свирят на кавал, гъдулка, тамбура и гайда и се насладиха на неземните гласове на квинтета. Заедно с танцьорите от ансамбъла учениците танцуваха Дунавско хоро.
Като достойни и умни деца носещи традициите и знанията на поколенията, възпитаниците на училището поднесоха цветя на прекрасните артисти от ансамбъл “Мизия” и на техния ръководител Любчо Василев, които разшириха кръгозора и стоплиха сърцата им.

Трима бяха участниците от Четвърто основно училище "Иван Вазов" в областния кръг на олимпиадата "Знам и мога"- Емел Емилова, Ерай Зекериев и Дариан Михайлов от 4-б клас с класен ръководител Шермин Ахмедова. Те се представиха отлично, а Ерай Зекериев, заедно с възпитаник на Първо СУ, са единствените представители на област Търговище в Националния кръг. Той ще се проведе на 06 април в гр. Ямбол.
Поздравления, Ерай! И успех!

 

С празничен концерт ученици и учители от Четвърто основно училище “Иван Вазов” отбелязаха Националния празник на България -3 март.
Гости на тържеството бяха г-н Косьо Костов- директор дирекция “Хуманитарни дейности” в община Търговище, Иванка Атанасова- главен експерт в дирекция “Хуманитарни дейности”, ръководството на Ротари клуб Търговище
Наградени бяха и участниците в конкурса за рисунка посветен на 3 март.

Розови балони с послание “Не на тормоза , но не за ден” полетяха от двора на Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Така ученици и учители поставиха началото на инициативите посветени на Деня на розовата фланелка- ден за борба с тормоза в училище. 
В класните стаи и във фоайето на училището бяха поставени табла изработени от учениците. В класовете се проведоха беседи, разговори, игрови ситуации. 
Малките първокласници облечени в розово оцветяваха и казаха “Стоп на тормоза” и “Всички различни, всички равни”. Второкласниците гледаха презентация “Заедно за училище”, припомниха си вълшебните думи на приятелството –доброта, приятелство, прошка, подкрепа, a третокласниците подредиха своите класни стаи без тормоз.
Учениците от 4-а клас съставиха приказка за толерантността от седем приказки за доброто, а четвъртокласниците от Б-клас направиха анонимна анкета за тормоза, разрешаваха казуси чрез игрови ситуации и определиха стъпките към толерантността.
Петокласниците, под ръководството на своите класни ръководители показаха как помагаме на съученик в нужда, как трябва да се подкрепяме и да си имаме доверие. Учениците от шести и седми клас дискутираха върху проблемите, които постави постановката на Търговищкия театър “Лоши деца”. Те изказаха своето мнение за насилието в училище и в къщи, към кого трябва да се обърнем, ако станем жертва на тормоз, обсъждаха различни ситуации, играха игри.

Четвърто основно училище ”Иван Вазов”вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на 
Осмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. 
Звезделина Александрова Рашкова се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 26.02.2019г. в IV ОУ „Иван Вазов”, град Търговище област Търговище. Звезделина Александрова Рашкова спелува правилно думата (platform) и победи Емел Емилова Младенова, която остана втора. И двамата ученици имат право да участват на регионалното състезание, което ще се проведе през м. март, 2019 г. в гр. Разград. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 21 април 2019 в София.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Победител в миналогодишното състезание е Бианка Месова от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, гр. Перник.

Тази година състезанията се провеждат под наслов "BEE Better Together". Ние вярваме, че изграждането на умения и навици за работа в екип и взаимопомощ са изключително важни за личностното развитие на младите хора и тяхната успешна реализация в обществото. Всички училища-участници могат да се включат в конкурсa, като споделят как подготовката и участието в състезанието стимулират екипната работа и създават отношения на разбирателство, приятелство и взаимопомощ.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерството на образованието и науката.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/pages/Bulgarian-National-English-Spelling-Bee/130534310346449?ref=hl.

 

За поредна година ученици от 4 ОУ” Иван Вазов”, гр. Търговище поздравиха децата от детските градини, 7 ЦДГ „ Снежанка”, 9 ЦДГ „ Приказка”и ЦДГ 11 -сграда„ Радост”, с настъпващите коледни и новогодишни празници. 
Ръководството на училището благодари на персонала на детските градини за предоставената възможност и топлото посрещане. 
Сценарият и подготовката на децата са дело на г-жа Петя Михайлова, класен ръководител на 2.а клас.

Коледен базар

Продължава традицията в Четвърто основно училище “Иван Вазов” да се провежда Коледен базар, в който участват ученици от всички класове и с всяка изминала година участниците стават все повече. На базара се предлагат различни домашно приготвени сладкиши, баници, и други вкусотии. 
Събраните средства и тази година по предложение на ученическия съвет ще се използват за благородна кауза.
 

Традиционен Коледен турнир по футбол и народна топка

В продължение на три дни спортна зала “Дечко Стефанов” бе домакин на Традиционния Коледен турнир по футбол и народна топка за момичета и момчета 3-4 клас, организиран от ЦПЛР-ОДК. За осма поредна година в турнира се включиха и учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” водени от преподавателите Зорка Йорданова и Борислав Тодоров. 
В турнира по народна топка момичетата от училището заеха второ място и се окичиха със сребърните медали. Първо място зае отборът на Второ СУ,а трето- този на Трето основно училище.
Малко не достигна на момчетата да се наредят в призовата тройка в състезанието по футбол и те останаха на четвърто място след представителите на Първо основно училище, Второ СУ и Трето основно училище. Последен остана отборът на Първо СУ.
Призьорите получиха медали, купи и флагчета връчени им от Директора на ЦПЛР-ОДК, г-жа Валя Радева, а за всички участници организаторите бяха осигурили торбички с лакомства.

 
 

 

 

Засаждаме бъдеще

През месец юни 2018 г. класният ръководител на 4. б клас – госпожа Шермин Ахмедова регистрира класа си за участие в кампанията "Засаждаме бъдеще", организирана от Gorata.bg и с партньорството на DAIKIN. Класирани са около 300 училища от страната, сред които и 4. б клас от нашето училище. Наградата им са 20 дръвчета, които ще засадят когато времето позволява и 30 комплекта за засаждане. В понеделник-5 ноември 2018 г. учениците от класа засадиха бъдеще - в получените саксийки посадиха жълъди-семена. За тях ще се грижат самите ученици, а когато порастат ще ги засеят заедно с родителите на подходящо място.

На 30.10.2018 г. в залата на драматичен театър Търговище с тържествен концерт бе отбелязана 30-годишнината от създаването на Четвърто основно училище "Иван Вазов".

 

Валери Евтимов от 2-б клас завоювал второ място на традиционния мотокрос за деца в гр. Главиница. 
Поздравления за приза и пожелания за още много победи!

 
 

За поредна година учениците и учителите от Четвърто ОУ “Иван Вазов” се включиха в Европейски ден на спорта в училище.Той е посветен на насърчаване на физическата активност сред учащите, като се залага на елемента на забавлението.Забавни и интересни бяха и инициативите в училището. В музикалното междучасие преминало под ръководството на преподавателя по музика г-жа Стойна Кичукова, всички танцуваха зумба , танца на пингвина и народни хора, а след часовете се проведоха турнири по футбол и народна топка с учениците от 3-6 клас. Най- малките ученици от 1 и 2 клас играха щафетни игри , а седмокласниците проведоха колопоход с г-н Димитров .

                    Запя свойта песен...

Звън на школско звънче огласи за 30 пореден път двора на Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище. Новата учебна година откри директорът на училището г-жа Бойка Сотирова. Тя поздрави малките първокласници и всички ученици и им пожела да бъдат здрави и ученолюбиви, а на учителите -сили, търпение и упоритост в работата.
Гости на празника бяха народният представител д-р Венка Стоянова, директорът на Дирекция хуманитарни дейности в Община Търговище- Косьо Костов и старши експертът от РУО Търговище Венцислав Данев.
Доктор Стоянова поздрави всички с първият учебен ден, подчертавайки важната роля на учителя и образованието в наши дни. 
Прочетени бяха и поздравителни адреси от кмета на Общината д-р Дарин Димитров и от началника на РУО-г-жа Елка Станчева.
 
 
Ръководството на училището пожелава успешна година на всички учители и ученици!
 

 

 

 

              Да изчистим България заедно

Отборът на Четвърто основно училище "Иван Вазов" гр. Търговище се включи в кампанията "Да изчистим България заедно". Учители, ученици, родители и служители направиха двора на училището по-чист и приветлив за първия учебен ден.
 
"АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ" бе записана в студио от ВГ"ПРОТАЙМ" и приятели: Ралица, Никола, Патриция и Текин. Песента е по музика и аранжимент на младата учителка по музика Стойна Кичукова, а текста е на Иван Вазов, към който петокласниците от 4 ОУ"Иван Вазов" в гр. Търговище са добавили в час по литература 2 стихчета, разкриващи техните мечти, болки и стремежи. Децата, записали песента са от Търговище, Шумен и Разград.

 

Родителска среща за предстоящата учебна година:
04.09.2018 г.- 1 клас;
11.09.2018 г.- 2-7 клас;

**************************************************************************************************

 

Скъпи ученици и родители, да подкрепим инициативата "Да изчистим България заедно"!
Включете се в отбора на Четвърто основно училище "Иван Вазов" на 14.09.2018 г. от 9.00 часа.