Учебна 2017 - 2018 година
 

 

145 години от гибелта на Васил Левски

Новата песен “Аз съм Българче” подготвена в групите по проект “Твоят час” ръководени от г-жа Стойна Кичукова бе записана в музикалното студио на гр. Търговище ! Емоцията на децата бе огромна, притесненията също , но резултатите са прекрасни!

Новата песен “Аз съм Българче” подготвена в групите по проект “Твоят час” ръководени от г-жа Стойна Кичукова бе записана в музикалното студио на гр. Търговище ! Емоцията на децата бе огромна, протесненията също , но резултатите са прекрасни!

 

 

Коледна магия

Да върнем усмивката в детските очи

Традиционен Коледен базар

Закриване седмицата на четенето

В сряда седмокласниците гостуваха на учениците от 1 и 2 клас и представиха импровизации на приказката “Дядо и ряпа” под ръководството на г-н Емил Димитров, а след това се включиха в маратона на четенето заедно със своите учители. Представител на родителите и на обществения съвет бе Симеонка Рачева, която прочете разказа “Индже”. Третокласниците на г-жа Ахмедова изпратиха коледен подарък-книги за библиотеката в с. Ясеновец, община Разград. Маратонът на четенето продължи и в четвъртък с родители на ученици от 3-а клас. Заедно с децата те четоха приказки на народите от Европейския съюз и се потопиха в приказния свят, в който мечтите и чудесата никога не свършват.

 Успех за малките спортисти от Четвърто основно училище “Иван Вазов"

През седмицата в спортна зала “Дечко Стефанов” се проведе традиционният Коледен турнир по футбол и народна топка организиран от ЦЛПР-ОДК Търговище за ученици родени 2007-2008 година.
Възпитаниците на Четвърто основно училище “Иван Вазов” се представиха много добре и заеха призовите трети места в двете дисциплини.

25311133_1717265974972030_4385196396071076573_o.jpg (296388)

Дейности през Националната седмица на четенето

С изложба от книги ученическо творчество и с една ” приказна бъркотия” забъркана от шестокласниците бе открита националната седмица на четенето в Четвърто основно училище “Иван Вазов”. Под ръководството на своите класни ръководители учениците от 6- а и 6-б клас се превърнаха в писатели, създавайки интересни приказни истории.
Дейностите в училището продължиха с конкурс за краснопис в първите класове. Участваха всички ученици , като повече от половината се справиха отлично.
Четвъртокласниците проведоха конкурс за “Най-добър четец”. От двата класа бяха излъчени по трима ученици, които се състезаваха помежду си. Крайни победители станаха Калина Иванова от 4-а клас и Есма Хасанова от 4-б клас. 
Малките второкласници четоха откъси от своите любими книжки, а учениците от 3-б клас довършваха пословици и поговорки и подреждаха своята класна библиотека.

 Подготвяйки се за традиционния Коледен базар, малките сръчковци от 

 Ателие "Сръчни ръчички" по проект "Твоят час" с ръководител Бойка

 Сотирова изработиха красиви експонати. Събраните средства ще

 бъдат дарени за благотворителна кауза.

На 05 декември в Haциoнaлния двopeц нa дeцaтa в гpaд Coфия ce пpoвeдe тъpжecтвeнa цepeмoния зa нaгpaждaвaнe нa пoбeдитeлитe oт нaциoнaлния eтaп нa мeждyнapoдния ĸoнĸypc за детска рисунка “С очите си видях бедата”. Cъopгaнизaтopи нa ĸoнĸypca ca ГДΠБЗH–MBP, Mиниcтepcтвoтo нa oбpaзoвaниeтo и нayĸaтa и Haциoнaлният двopeц нa дeцaтa. Koнĸypcът, ĸoйтo бe пocвeтeн нa Meждyнapoдния дeн нa дoбpoвoлeцa – 5-и дeĸeмвpи, ce пpoвeждa c пoдĸpeпaтa нa Ceĸpeтapиaтa нa чacтичнoтo cпopaзyмeниe зa гoлeмитe pиcĸoвe ĸъм Cъвeтa нa Eвpoпa – ЕUR-ОРА. Bъв вcяĸa oт ĸaтeгopиитe oтличиятa бяxa пpиcъдeни в тpи възpacтoви гpyпи.
Cpeд 35-тe нaгpaдeни във финaлния eтaп дeцa- 4 ca oт oблacт Tъpгoвищe. Един от наградените е Гaбpиeлa Pyмeнoвa/15 г./ – c пooщpитeлнa нaгpaдa в І ĸaтeгopия– „Дeцa и yчeници oт вcичĸи oбщooбpaзoвaтeлни yчилищa и цeнтpoвeтe зa пoдĸpeпa нa личнocтнo paзвитиe в cиcтeмaтa нa пpeдyчилищнoтo и yчилищнoтo oбpaзoвaниe“- ІІІ-та възpacтoвa гpyпa – oт 14 дo 18 гoдини. Минaлaтa yчeбнa гoдинa Габи бе yчeничĸa в ІV OУ „Ивaн Baзoв“, гpaд Tъpгoвищe c pъĸoвoдитeл Eмил Димитpoв, пoнacтoящeм e yчeничĸa в ΠГИИ „Джoн Aтaнacoв“- гpaд Tъpгoвищe.
Поздравления, Габи! Гордеем се с теб и ти пожелаваме още много успехи през Новата 2018 година!

На 01 декември под ръководството на медицинската сестра Петя Миладинова учениците от 1-а клас се запознаха със здравословното хранене. В проведеното практическо занятие децата сами приготвиха вкусни плодови шишчета.

На 24 ноември пред учениците от 1-а и 1-б клас доброволци от БЧК представиха презентация на тема “Хигиена на устната кухина и начини за миене на зъбите”. Децата си припомниха правилата и хигиенните изисквания за чисти и здрави зъбки и изгледаха образователното филмче “Чук и Пук”.

През месец ноември учениците от 5а и 5б клас под ръководството на г-н Е. Димитров изработиха в часовете по Технологии и предприемачество албуми на тема "Моят домашен любимец". Албумите са част от проекта "Училището като център на общността". Инициативата беше на МО прогимназиален етап със съдействието на родителите .

 

На 21.11. 2017 г. медицинската сестра в училището Петя Миладинова проведе с учениците от 1-б клас урок на тема “Здравословно хранене, затлъстяване и физическа активност”. В края на урока под ръководството на медицинското лице и на класния ръководител Борислав Тодоров, учениците си направиха вкусни плодови шишчета.

 

Патронен празник на училището 
Днес ученици и учители от Четвърто основно училище “Иван Вазов”отбелязаха патронния празник на училището. Той започна с песен за Вазов, която спечели трето място в конкурса “Вазовата България”. Достойните наследници на великия поет пресъздадоха един ден във Вазовото школо ,отговаряйки на въпроси от история, география, български език и биология. Вазовите стихове оживяха в песните и танците на учениците. Накрая всички си припомниха интересни факти от живота на познатия и непознатия поет. Презентацията представена от г-жа Кичукова бе подготвена от Йоана Ростиславова, Павлин Венциславов и Шенер Алиева от 7-а клас.

През изминалата седмица на учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” гостуваха куклени артисти от пътуващ театър град Русе. Те представиха пред децата театралната постановка „Приказка в зелено”. Пиесата бе с екологична насоченост и напомни по закачлив начин, че неправилното изхвърляне на отпадъци замърсява природата около нас и кара растенията и животните да страдат. Малките ученици се превъплътиха в ролята на артисти, като демонстрираха умения за разделно събиране на отпадъци в различни по цвят контейнери, гасиха горски пожар, озеленяваха улица, забавляваха се много с веселите герои от пиесата.

С изложба "Моят учител супергерой" в Четвърто основно училище "Иван Вазов" бе отбелязан международния ден на учителя. В изложбата се включиха ученици от 5-7 клас под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Емил Димитров.
Честит празник, колеги!
С благодарност за големия професионализъм, за огромното търпение, за неугасващите усмивки, за добрите и обичащи сърца!

 „Да върнем усмивките на лицата на децата“

Под този надслов премина Европейския ден на спорта в ІV ОУ „Иван Вазов“ гр. Търговище. По инициатива на преподавателите Стойна Кичукова, Деница Любомирова и Мирослав Маринов, всички заедно поиграхме и се забавлявахме със Зумба танци и право българско хоро.

Отново е 15 септември! И тръгва младостта на България към училище. Като добри орисници всички им пожелават здраве, сили и постоянство, амбиция и успехи в овладяването на знанията.
“На добър час и успешна учебна година” пожела и госпожа Бойка Сотирова на учителите, учениците и родителите, изпълнили двора на Четвърто основно училище “Иван Вазов”.
Гости на тържеството бяха г-жа Емине Якубова-заместник кмет на община Търговище и г-жа Марияна Стефанова- старши експерт по ФВС .
Нека новата учебна година бъде успешна и спорна!
Да бъде ползотворна и щастлива!
На добър час и добра сполука!

През месец май учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” участваха в Националния ученически конкурс “Вазовата България”, организиран от къща-музей ”Иван Вазов” и Община Сопот, под патронажа на Вицепрезидента на Република България. 
Конкурсът бе насочен към всички български ученици в и извън територията на България. Участниците бяха разделени в две групи: 5-8 клас и 9-12 клас, в следните категории: 
лично творчество, рисунка, презентация, фотография, драматизация, рецитация и музикално изпълнение. Възпитаниците на училището участваха в три категории: рисунка, презентация и музикално изпълнение. В категория музикално изпълнение шестокласниците под ръководството на г-жа Стойна Кичукова участваха с песен за Вазов, съставена от стихове на поета и ученическо творчество, като музиката и аранжиментът бяха на г-жа Кичукова. Изпълнението бе записано в студио, а клипът бе заснет в сградата на училището. За оригиналната си идея децата и техният преподавател завоюваха престижното трето място в конкурса. Първа награда е за Екатерина Георгиева, Марина Бадева,Юля-Мария Станимирова, Антония Стоянова, ОУ „Цветан Спасов“ – Плевен, а втора награда-Ива Ичевска, 5 клас, ОУ „Райна Княгиня“ – Пловдив. Награждаването ще се състои на 09.07. 2017 г. в къщата -музей на поета. 
Още едно голямо признание за творческия екип е предложението на г-жа Вяра Сотирова от издателство “Просвета” песента да бъде включена в електронния учебник по музика за 7 клас.
Поздравяваме г-жа Кичукова и нашите талантливи деца! Пожелаваме им весела ваканция и още много успехи и награди през следващата учебна година!

 

Отново повод за гордост в нашето училище

За първи път учител , от 4 ОУ „ Иван Вазов”, гр Tъpгoвищe се явява и е класиран в заключителния етап на Чeтвъpти мeждyнapoдeн ĸoнĸypc зa yчитeли „Извънĸлacнитe и извънyчилищнитe дeйнocти – зa ycтoйчивo ĸaчecтвeнo oбyчeниe, възпитaниe и paзвитиe нa дeцaтa и yчeницитe - 2017 
В paздeл „Дoбpи пpaĸтиĸи“ г-жа Шермин Ахмедова- старши учител в начален етап пpeдcтaви oпиcaниe нa дoбpa пpaĸтиĸa, придружена с презентация и доклад на тема „Мост на приятелството”, в който описва подробно двугодишната си работата с децата по междуучилищен проект „ Мост на приятелството” заедно с 3.в клас на 54 СУ „ Св. Иван Рилски” – София. След полученото тазгодишно отличие „ Неофит Рилски” и срещата с президента на РБългария, госпожа Ахмедова e oтличeна на пpecтижнaтa мeждyнapoднa инициaтивa cъc cпeциaлнa нaгpaдa нa пpeдceдaтeля нa Cиндиĸaтa нa бългapcĸитe yчитeли в paздeл „Индивидyaлни нaгpaди“, ĸaтeгopия „Извънĸлacнa дeйнocт І-ХІІ ĸлac”.
Opгaнизaтopи нa твopчecĸия фopyм ca Cиндиĸaтът нa бългapcĸитe yчитeли, cъвмecтнo c Фoндaция „Уcтoйчивo paзвитиe зa Бългapия” и COK „Kaмчия”, c пoдĸpeпaтa нa MOH. 
Зaĸлючитeлнaтa чacт oт ĸoнĸypca щe ce пpoвeдe в COK „Kaмчия“ oт 26 дo 31 aвгycт 2017 г., ĸъдeтo най- добрите щe пpeдcтaвят пyбличнo cвoитe пpoeĸти. Πo вpeмe нa изявaтa щe ce cъcтoи тъpжecтвeнa цepeмoния зa нaгpaждaвaнe нa oтличeнитe.
Междувременно на 5 юли 2017 г. г-жа Ш. Ахмедова е допусната и ще участва в конкурс за добра иновативна практика„ Марина Димитрова” на ОУ „ Любен Каравелов”,гр. Попово съвместно с РУО- Търговище, като единствен представител от град Търговище. Заедно с нея ще бъде и директорът на 4 ОУ „ Иван Вазов” г-жа Бойка Сотирова.

 

Завърши учебната година за учениците от Четвърто основно училище

С много вълнение и сълзи в очите учениците от 7 и 8 клас от Четвърто основно училище “Иван Вазов” се сбогуваха с училището и с любимите учители. Празникът премина като един учебен ден пресъздаден от децата. С чуство за хумор под формата на скечове те показаха най-характерните черти на своите учители и поведението им в часовете. Учениците пяха, танцуваха и се забавляваха.
Думи на признателност отправиха седмокласниците и осмокласниците към всички, които толкова години се грижиха за тях с обич и търпение.
Тържеството завърши с обръщение на директора на училището г-жа Бойка Сотирова, която пожела на всички попътен вятър и весела ваканция. Тя връчи удостоверенията за завършено основно образование и награди с книги и грамоти отличниците.

На 06 юни по проект “Твоят час” се проведе финалното занятие на групата по „Предприемачество и финансова грамотност” от VІІІ клас. Часът протече като дискусия, под формата на въпроси и отговори, свързани с наученото през годината. В края на заниманието всички ученици получиха сертификати и с усмивка и малко тъга се сбогуваха с училището, в което прекараха осем чудесни години.

На първи юни в двора на Четвърто основно училище “Иван Вазов” гр. Търговище се проведе състезание по майсторско управление на велосипед на специално трасе. Проявата бе посветена на международния ден на детето. Участваха 16 ученици от училището разделени в две възрастови групи-5-6 клас и 7-8 клас. Целта бе да се премине трасето за най-кратко време и за възможно най-малък брой наказателни точки. В първа група победител стана Джейхан Мустафов от 6-б клас, който взе и специалната награда- за състезател допуснал най-малко наказателни точки, второ място зае Насуф Насуфов(6-б клас), а трето-Хюсеин Хюсеин от същия клас. При учениците 7-8 клас първи е Денис Сунаев(7-б клас), втори-Али Ибрямов-7-а клас, а трети-Беркай Мехмедов-7-б клас. В състезанието участваха и две момичета-Мелда Феимова и Йоана Трифонова. Класираните на първите три места получиха предметни награди, а тези от 4-до 6 място-грамоти, осигурени от училището.

Завърши учебната година за малките първокласници, с класни ръководители Диляна Златарова и Невена Петрова. Награда за упоритият труд през годината бе екскурзията до гр. Варна проведена заедно с учениците от 2-а клас и г-жа Марияна Маринова.Възпитаниците на училището посетиха делфинариума и направиха първа разходка край морето. Третокласниците с класни ръководители Росица Спасова и Марияна Атанасова посетиха Плиска и Дворът на кирилицата.

С много емоции завърши учебната година за учениците от 2-б клас и техният класен ръководител г-жа Шермин Ахмедова. Децата показаха на своите родители какво са научили през годината с помощта на образователния софтуер Envision , пяха, рецитираха, танцуваха и се забавляваха.
Госпожа Ахмедова благодари на учениците за трудолюбието и упоритостта, на родителите- за подкрепата. Децата получиха награди за отличен успех, осигурени от училището, грамоти за ClassDojo и грамоти за отличен успех! Грамоти имаше и за родителите! 
Весела ваканция, второкласници!

На 30.05.2017г., група „ Аз искам да знам и мога“ по проект Твоят час, проведе в актовата зала своята публична изява. Вълнуващо беше състезанието „Открий съкровището“, в което на всеки етап учениците решаваха езикови задачи. Всички участници в проекта съчиниха приказка „Дракончето Мишо“. Публиката отгатва гатанки и аплодираше постиженията на съучениците си.

На 17.05.2017 г се проведе Празник на приказките -представителна изява по проект “Твоят час” на групата с обучителни трудности от учениците от втори“А“ клас при Четвърто основно училище „Иван Вазов“ ,с ръководител Марияна Маринова.
Около софрата с топла питка и сиренце сладкодумна баба им разказа приказката „ Най-хубавото“. Децата участваха в забавни игри и загадки , в които показаха на своите родители ,че познават приказните герои, които им бяха дошли на гости-Пепеляшка, Червената шапчица и Вълчо ,Хитър Петър, Мецана ,Ежко, Мишчица Гризана.
Второкласниците се представиха като много добри кукловоди и артисти, като драматизираха българските народни приказки „Отровната баница“, „Мързеливата снаха“, “Червената шапчица“.
Празникът завърши с посланието, че в чудният свят на приказките мъдростта, добротата и красотата побеждават глупостта, лошотията и грозотията.
Грижовните майки наградиха своите деца с вкусна баница и сладкиши.

Ученици от VI “a” клас при Четвърто основно училище „Иван Вазов“ участваха в Националния конкурс за ученическо творчество : „ На учителя с любов“, организиран от Синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ гр. София , посветен на Празника на славянската писменост и култура.
Във възрастова група V-VIII клас със стихотворението си „ ЗА ТЕБ,УЧИТЕЛКО“, ученичката Шенер Алиева бе класирана на призовото-ТРЕТО място. Тя е наградена с грамота, книга и парична награда.
Поздравления за достойното представяне!

ЗА ТЕБ ,УЧИТЕЛКО !
Ти , учителка си ми любима,
с твоята душа красива.
Благодаря ти, за грижите безкрайни,
и нервите дълготрайни.

Научи ме на толкова много
затова аз съм ти благодарна.
Ти учителка си легендарна,
бъди все така лъчезарна.

Научи ме да мога и да зная,
научи ме да искам и мечтая.
Ти направи ме човек
затова ще съм ти благодарна веч.

Благодаря ти моя,
Учителко добра !
Ти майка втора беше ми 
И в радост, и в беда .

Шенер Алиева Мехмедова
Ученичка от VI-A клас
IV ОУ „Иван Вазов“
гр.Търговище

 

Електронен прием в първи клас
https://priem.targovishte.bg:444/index

 

Ученическо самоуправление в деня на Европа

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. На 9 май учениците от Четвърто основно училище “Иван Вазов” проведоха Ден на ученическото самоуправление. Децата влязоха в ролята на педагози и с помощта на учителите организираха учебния процес. Денят започна с работна среща на ръководството на училището-директор Никола Цанов от 6-а клас и заместник- директор Айнур Сафетова от 7-б клас. Те разпределиха задачите на административния персонал: секретар, домакин и счетоводител, както и на педагогическия съветник-Янис Валентинов и медицинското лице-Ачелия Мустафа . Осигурен бе и пропускателния режим на училището от осмокласника Иван Цветанов. Ученици проведоха часове по български език и литература, математика, английски език, човек и природа , биология, география и икономика , домашен бит и техника ,музика и физическо възпитание и спорт. Директорът и заместник -директорът посетиха учебни часове и наблюдаваха работата на своите колеги, като им дадоха ценни съвети. Те се запознаха и с малките ученици от начален етап, от които второкласниците на г-жа Ахмедова също бяха поели ролята на учители на своите съученици. Г-н Цанов проведе разговори с учители и ученици, които споделиха мнението си какви промени могат да се направят в училище, за да стане то по- привлекателно за всички. В края на учебните занятия г-жа Сотирова- директор на училището благодари на младите колеги за старанието и обеща да бъдат разгледани предложенията, които бяха обобщени от директора Никола Цанов. С тях ще се запознаят и учениците от ученическия съвет и ще се изпълнят тези, които са по възможностите на училището. Целта на ученическото самоуправление е учениците да погледнат от друг ъгъл на живота в училище, да почустват колко важно и отговорно е всяко излизане пред дъската за преподаване на уроците. В края на деня децата споделиха, че са научили някои от тайните на професията учител и гледат с други очи на педагогическия труд.

 Нестандартен урок за Деня на Европа

По случай деня на Европа-9 май, учениците от 8 клас с преподавател Емил Димитров проведоха един нестандартен урок по изобразително изкуство . Класът бе разделен на две групи на случаен принцип. Към всяка група бе прикрепен и ментор - Бойка Сотирова и Зорка Йорданова- директор и заместник директор на училището,които да подпомагат и насочват работата на групата. Всяка група трябваше да открие дума- загадка, като за онагледяване на насочващите думи учителят използва снимков материал чрез който визуално представи всяка една от 12 -те думи. Първата буква от всяка една дума е буква от търсената дума-загадка, като се спазва хронологията. На всяка група бе дадено и текстовото значение и тълкувание на търсената. Освен съветите на менторите учениците от групите можеха да използват таблети и смартфони, като търсят в гугъл и уикипедия подходящата информация. След откриване на думата- загадка бе направен анализ на добрите идеи и стратегии за нейното откриване, както и за възникналите трудности. 
В края на часа учителят постави нова задача за следващия час, в която всеки отбор трябва да подготви собствена дума - загадка и да я онагледи с подходящи снимки и пояснения към тях.

На всички четвъртокласници пожелаваме успех!

Добра практика

Днес, четвъртокласниците с класни ръководители П. Михайлова и Б.Тодоров гостуваха на учениците от 5 клас в час по география и икономика. Господин Стефан Георгиев по интересен и увлекателен начин разказа на бъдещите петокласници за учебния материал, който ще изучават догодина и за петия по големина континент -Антарктида. Учениците се запознаха с географското положение на континента, с климатичните особености , с животинския и растителен свят и научиха интересни факти за обитателите му-пингвини, тюлени, син кит, косатка.

                          Песен за Вазов

Учениците от 6-а клас с класен ръководител Дияна Дунчева съчиниха стихове за Вазов, които благодарение на преподавателя по музика Стойна Кичукова се превърнаха в песен. Тя бе записана в звукозаписното студио на читалището и с нея Четвърто основно училище “Иван Вазов” ще участва в националния ученически конкурс “Вазовата България” обявен от къща-музей Иван Вазов гр. Сопот.